Празници / фестивали

„ВарнаЛит“ 2018 – „не е важно срещу какво се борим, а зад каква кауза заставаме“

Театрална постановка, среща с едни от водещите български публицисти и френската звезда Венсан Винел бяха водещите събития през втория ден на най-цветния фестивал

„ВарнаЛит“ 2018 – „не е важно срещу какво се борим, а зад каква кауза заставаме“

 

„ВарнаЛит“ 2018 – второто издание на международния литературен фестивал, който обединява писатели, журналисти, художници, музиканти, театрали и общественици, продължава.

Вторият ден от програмата предложи още по-разнообразна програма. С премиерния  спектакъл „Снежната кралица“ варненските възпитаници на Детска театрална академия „Питър Пан“ посрещнаха Явор Гърдев и Захари Карабашлиев, а след това двамата проведоха разговор с младите таланти.

След задължителните срещи в училищата авторите се отправиха към външните събития, сред които премиерата на новия роман на Теодора Димова„Зове овцете си по име“, представяне на забележителния проект „Българите! Забравените постижения“ от Делян Момчилов, на който той разказа за откривателя на Брауновия газ Илия Вълков, роден във Варна през далечната 1922 г., както и среща на Петя Кокудева, посветена на всякакви пътешествия – въображаеми и реални.

От 19:00 ч. стартира „Разказване и истина“ с журналистите Георги Тошев, Иво Иванов, Светослав Иванов и френската звезда Венсан Винел. Пред препълнената зала те коментираха кои са предизвикателствата да разказват интересни истории и да срещат читателите и зрителите си с личности във времето на фалшивите новини.

„Не е важно срещу какво се борим, а зад  каква кауза заставаме.“, подчерта Георги Тошев, а Светослав Иванов каза, че днес всеки си мисли, че неговата истина е единствената такава.

В импровизиран дует се включиха Иво Иванов и Венсан Винел и спечелиха сърцата на публиката с описанието на това какво е за тях езикът.

След двучасовата дискусия Виктор Божинов и Явор Гърдев представиха филма „Възвишение“, базиран на едноимения роман на Милен Русков.

Цветният празник продължава и на първи юни! Срещи с Радостина Николова, Алек Попов, Венсан Винел, Красимира Хаджииванова и Елисавета Белобрадова ще зарадват читателите, актьорът Стоян Дойчев ще се срещне с театрални школи, а пък Михаела Филева и Стефан Вълдобрев ще зарадват публиката с концерти.

Повече информация търсете на www.varnalit.com

 

 

Автор:
Екипът на „Варна Лит“ 2018
Публикация:
01.06.2018 г. 14:39
Посетено:
925
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/27861-varnalit-2018-ne-e-vazhno-sreshtu-kakvo-se-borim-a-zad-kakva-kauza-zastavame