Празници / фестивали

Децата на пазара – хепънинг по случай Първи юни

Разказване на истории и четене на поезия. От и за децата на Женския пазар в София

Децата на пазара – хепънинг по случай Първи юни

 

◊ ПОКАНА

Необичайно събитие от и за децата на Женския пазар в София ще се проведе на Женския пазар по случай Международния ден на детето, първи юни - хепънинг с разказване на истории и четене на поезия.

Събитието ще започне в 11:00 часа и е насочено както към децата и младежите, които пребивават ежедневно на Женския пазар, така и към всички посетители на мястото.

Събитието е организирано от „Павилион 19: място за игра“ – инициатива на Центъра за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов“, насочена към кризисна работа с местни и мигрантски общности на Женския пазар чрез изкуство, култура и психо-социална подкрепа. В „Павилион 19: място за игра“ децата, младежите на улицата и техните семейства участват в ателиета за образование (четене и писане), в ателиета по изкуства (театър, психодрама, танц, рисуване) и в социално ателие за разказване на истории. Освен това получават индивидуална психо-социална подкрепа.

На първи юни децата, които посещават ателиетата за образование и изкуства ще използват класически литературни текстове, за да влязат в общуване с минувачите. Хепънингът ще започне с интерпретация на „Бърканица в приказките“ по Джани Родари, в която разказвачите представят един от най-популярните сюжети в световната култура (сюжета за Червената шапчица). Променяйки детайли от приказката, децата ще провокират публиката да стане заедно с нея съавтор в разказването на историята. По този начин създаваме пространство за спонтанна среща с хората, които по една или друга причина никога не са разговаряли с децата на пазара.

Във втората част на събитието децата ще поднасят на минувачите поезия. От единия до другия край на пазара ще премине шествие от деца и младежи, които ще четат и раздават на минувачите стихове. Това е преживяване, което им позволява да влязат в ролята на даващи, вместо да бъдат в обичайната си позиция на молещи за нещо и отбягвани.

Паралелно с разказването на история и с поднасянето на поезия ще бъде организирано свободно ателие за родители „Подарък за моето дете“. Майките и бащите, които до този момент не са помислили или нямат възможност да закупят подарък на децата си, ще имат на разположение материали за ръчна изработка, с които да сътворят малък предмет за спомен.

Така отбелязваме 1 юни – Международен ден на детето – и обръщаме поглед към онези деца, които обикновено не получават специално внимание. Целта е повишаване на чувствителността у населението и общуване извън предубежденията и страховете, които съществуват към деца на улицата и техните семейства.

Проект „Павилион 19: Място за игра“ се изпълнява  с финансовата подкрепа на Столична община, Програма „Европа“ 2018 от Фондация „Гъливер клиринг хауз“ в партньорство с Гьоте-институт и СО - Район „Възраждане“. Проектът се осъществява в помещение, предоставено ни от Пазари „Възраждане“ ЕАД. Работата на „Павилион 19“ се подкрепя от студенти доброволци от Магистърска програма „Артистични психо-социални практики и психодрама“ на Нов български университет.

Автор:
Център за култура и дебат "Червената къща"
Публикация:
31.05.2018 г. 15:16
Етикети:
проектЦентър за култура и дебат Червената къща
Първи юни
децата на Женския пазар в София
Павилион 19: място за игра
Посетено:
1179
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/27852-detsata-na-pazara-hepaning-po-sluchay-parvi-yuni