Празници / фестивали

Европейски литературен конкурс „Димитър Димов“ – голямата новина на откриването на „Варна Лит“ 2018 г.

Теодора Димова откри Международния фестивал с неочаквана новина

Европейски литературен конкурс „Димитър Димов“ – голямата новина на откриването на „Варна Лит“ 2018 г.

Снимка: Явор Веселинов

 

◊ "ВАРНА ЛИТ" 2018

От днес започва „Варна Лит“ 2018 – второто издание на международния фестивал с програма за деца и възрастни.

На официалния коктейл по случай откриването на феста един от най-обичаните български писатели и наследница на Димитър Димов, а също така и съорганизатор на мащабното събитие – Теодора Димова обяви учредяването на нова европейска награда на името на Димитър Димов.

Наградата се създава под патронажа на кмета на Община Варна от Сдружение Международен Литературен Фестивал „Варна Лит“ в навечерието на 110-годишнината от рождението на писателя и ще се връчи за първи път по време на фестивала „Варна Лит“ през 2019 година. Конкурсът ще има само една категория –  роман с награда  от 10 000 лв.

„Целта на Европейска награда „Димитър Димов“ е да отличава романи с висока художествена стойност, които отразяват съвременната и историческата ни действителност чрез плътност и логика на характерите, психологическа убедителност на сюжета, композиция и хармоничност на цялостната художествена постройка“, поясни самата Димова и допълни, че „творчеството на Димитър Димов носи духа на големия европейски роман“, затова и наградата е европейска, а наградата се учредява във Варна, защото  част от действието на „Тютюн” се развива във Варна, един преломен момент. „В „Роман без име“ действието също се развива във Варна – това е обяснение в любов към баща ми, към Варна и към морето.”

В конкурса „Димитър Димов“ 2019 г. могат да участват творби на съвременни български автори, както и романи на съвременни автори от Европа, преведени и издадени на български език от български издателства за първи път и публикувани в периода 1 януари 2018 г. – 31 декември 2018 г. Предложенията се приемат от издателствата на книгите, като всяко издателство може да номинира до два свои романа.

Междувременно най-цветният фестивал започва своята програма с традиционните посещения на авторите в класните стаи, както и със срещи и работилници из цяла Варна – библиотеки, галерии, музеи и различни алтернативни пространства. Съпътстващата програма включва дискусии, прожекции, работилници, изложби, концерти на ключови места край морето.

Какво да очаквате от „Варна Лит“ 2018?

  • Приятелска боксова среща и разговор със Захари Карабашлиев;
  • Литературен волейбол. Приятелски мач между автори и гимназисти в двора на СУЕО „Ал. С. Пушкин“;
  • Среща на режисьора Явор Гърдев с възпитаници на варненските театрални школи;
  • Разказване и измисляне – среща с авторите Ей Джей Фин, Теодора Димова, Владимир Зарев, Алек Попов и Захари Карабашлиев;
  • Разказване и истина. Среща с авторите публицисти Светослав Иванов, Георги Тошев, Иво Иванов, Венсан Винел;
  • Среща с Елисавета Белобрадова и Красимира Хаджииванова, създателки на сайта maikomila.bg;
  • Концерт около огъня със Стефан Вълдобрев, с участието на Симеон Лютаков;
  • Концерт на Михаела Филева и деца от шлагерно студио „Да“;
  • Прожекция на филма „Възвишение“ и среща с екипа, работил по екранизацията.

 

Повече информация търсете на www.varnalit.com

 

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
30.05.2018 г. 15:44
Посетено:
1374
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/27844-evropeyski-literaturen-konkurs-dimitar-dimov-golyamata-novina-na-otkrivaneto-na-varna-lit-2018-g