Празници / фестивали

Програма на Софийската градска художествена галерия и нейните филиали Галерия „Васка Емануилова“ и Галерия „Дечко Узунов“

Европейска нощ на музеите, 19 май 2018

Програма на Софийската градска художествена галерия и нейните филиали Галерия „Васка Емануилова“ и Галерия „Дечко Узунов“

 

◊ ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА МУЗЕИТЕ 2018

Програма на Софийската градска художествена галерия и нейните филиали Галерия „Васка Емануилова“ и Галерия „Дечко Узунов“

 

Софийска градска художествена галерия

София, 1000, ул. „Ген. Гурко“ 1, тел. 02 981 19 44, 02 981 26 06 htpp://sghg.bg

18.00-01.00 часа

 

ИЗЛОЖБИ

• Между традицията и модернизма. Образи на родното в българското изкуство от 20-те години на ХХ в.

Експозицията обединява произведения, които показват различните посоки на модернизиране, но същевременно отразява продължението на традициите от предходните десетилетия в младото българско изкуство.

Изложбата представя творби на знакови за българското изкуство автори: Иван Милев, Владимир Димитров-Майстора, Сирак Скитник, Иван Пенков, Николай Райнов, Пенчо Георгиев, Иван Лазаров, Никола Кожухаров, Борис Денев, Георги Машев и др.

Проектът е посветен на председателството на България на Европейския съвет.

 

• Захари Каменов

Небесно куче

живопис и теракота

В експозицията, създадена от автора специално за пространството на СГХГ, участват 30 живописни творби. Те се допълват от три цикъла теракота, внасящи усещане за сетивност, автентичност и първична жизненост.

 

СЪБИТИЯ

• Х(й)ерофания

Един интерактивен спектакъл с фрагменти от обредни сюжети и  митични персонажи  от българския фолклор и  героичния  народен епос .  Драматичните етюди са изпълнени с оригинална хореография и авторска музика.

Начало 20.30 часа

Пред входа на галерията младият екип на kiflab® ще предлага своите козметични гурме продукти, вдъхновени от изкуството на природата. Те са подготвени в лимитирана серия с образи от изложбата „Между традицията и модернизма“ на СГХГ, специално за Нощта на музеите. Акцията е част от от политиката на бранда за подкрепа на социално ангажирани проекти.

Уведомяваме ви, че посетители ще бъдат допускани до изложбените пространства до 00.00 часа.

 

Галерия „Васка Емануилова“, филиал на Софийската градска художествена галерия

София 1527, бул. Янко Сакъзов 15 
(на гърба на парк „Ген. Вл. Заимов”) т. 02/ 944 11 75 http://veg.sghg.bg

18.00-00.00 часа

 

ИЗЛОЖБИ

• Анонимно присъствие

Станислава Иванова

Изложбата на Станислава Иванова е визуално изследване на скулптурите в Парк Заимов. Работите представляват обекти, инсталации с текст и рисунки, документи, фотографии, анкети и части от интервюта. Какво помни градът и как социалните процеси намират визуално отражение върху обектите на изкуството в него, са централни въпроси в изложбата.


Галерия „Дечко Узунов”, филиал на Софийска градска художествена галерия,

София, бул. „Драган Цанков” № 24, ж.к. „Изгрев“, София, П. К. 1113

18.00-23.00 часа

 

ИЗЛОЖБИ

• Фрагменти от Европа                         

Пейзажи от колекцията на ХГ "Дечко Узунов"

Изложбата „Фрагменти от Европа” е посветена на Европейската година на културното наследство. В нея са представени десетина от държавите, до които Дечко Узунов пътува. През живота си художникът има възможността да посети почти всяка европейска страна, както и да види някои от Азия, Северна и Южна Америка. Подбраните пейзажи разкриват различни гледки от Франция, Италия, Турция, Гърция и др.. Изложбата е придружена и от кратки текстове, в които се проследява кога художникът е бил в страната и кои са културните и природни обекти,  избрани да бъдат вписани в световния списък на ЮНЕСКО.

 

СЪБИТИЯ

• Концерт на Мими Николова и Петър Железаров

Начало 18.30 часа

 

 

 

Автор:
СГХГ
Публикация:
18.05.2018 г. 16:53
Посетено:
1034
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/27754-programa-na-sofiyskata-gradska-hudozhestvena-galeriya-i-neynite-filiali-galeriya-vaska-emanuilova-i-galeriya-dechko-uzunov