Празници / фестивали

Богата програма в Европейската нощ на музеите 2018 в Сливен

Културните институти в Сливен и екипът на Регионалния исторически музей (дир. Николай Сираков) проявяват инициативност и организационни умения в представяне на програмата пред гражданите и гостите в Нощта на музеите. Обявени са дните за “свободен достъп” в залите на Музея на 19 май т.г. (от 18 до 01 часа). Събитията са структурирани по жанрове. Спонсор на инициативите е Туристическа фирма „Дорис” на Тодорка Енева.

Сливенци могат да се докоснат отново до постоянната експозиция на културния институт, под надслов „Памет от векове”, както и да разгледат организираните „на открито” изложби по време на европейската инициатива пред сградата на РИМ: фотодокументалната изложба „Моят град в годините отминали и... днес”, както и гостуващата в сградата на Първата държавна текстилна фабрика в Сливен изложба на РИМ - Бургас, на тема: „Нестинарството – българската магия с огнена жарава” (и двете откривани на 18 май т. г. в Международния ден на музеите и галериите).

Любителите на киноизкуството ще се насладят на прожектираните в Регионалния исторически музей и къща „Хаджи Димитър” филми на специалната „музейна киновечер”: „Планината на непокорните”, „В името на драгоценното ни Отечество” и „Опит за исторически етюд. Д-р Симеон Табаков”, „Паметникът”. Филмът на РИМ - Бургас „Нестинарството” може да бъде посетен в залата на Първата държавна текстилна фабрика в Сливен.

Организаторите са замислили и интересна проява с образователен характер и наименование „Музеен детектив”: посетителите ще търсят и откриват експонати в историческите обекти на Сливен по раздадени изображения („даден експонат в кой обект е”, като след откриването му се поставят печати). В края на вечерта събралите всички печати ще получат награди (по жребий).

Официалното откриване Нощта на музеите-2018 г. ще се състои на 18 май т.г. от 20 часа, пред сградата на РИМ - Сливен. На победителите в национални конкурси на историческа тематика ученици от сливенски учебни заведения (Даниел Влахов, ППМГ и Иван Тенев, Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов”) ще бъдат връчени награди. За доброто настроение на посетителите на културните прояви в Нощта на музеите ще се грижат музикални и танцови формации:  Клуб по спортни танци „Сливен” с ръководител Цанка Иванова, Китарният състав „Кода” с ръководител Найден Дойнов. Посетителите ще се насладят и на изпълненията на участниците в Клуба за млади поп и рок-изпълнители „Ритъм” с музикален педагог Елена Пеева. Присъстващите ще оценят изкуството и на гости от Пловдив - в изпълненията на джаз-квинтета от Града под тепетата.

Официалната програма ще завърши в РИМ с теглене на жребий и връчване наградите на победителите, изявили  знания, съобразителност и бързина  в играта „Музеен детектив”. С предложеното разнообразие и програма от инициативи с познавателен и развлекателен характер, Регионалният исторически музей в Сливен за пореден път утвърждава мястото си в културния живот на града, като инициатор и организиращ интересни духовни прояви  за интересуващите се.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
17.05.2018 г. 17:41
Посетено:
1198
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/27742-bogata-programa-v-evropeyskata-nosht-na-muzeite-2018-v-sliven