Празници / фестивали

XXII Международен детски фолклорен танцов фестивал „Приятелство без граници”

15-17 май 2018, Сливен

◊ СЪБИТИЕТО

XXII Международен детски фолклорен танцов фестивал „Приятелство без граници”

Утвърденият през годините детски фестивал на танците и фолклорните традиции „Приятелство без граници” изявява за пореден път гостоприемството на града под Сините скали за изкуството на децата от различни краища на Европа. В периода от 15 до 17 май 2018 г. Сливен приютява отново, като домакин и инициатор, дошлите от страните–участнички следовници на народното наследство и културата на своите страни.

Инициативата се осъществява от екипа на общината (зам.-кмет по културата и хуманитарните дейности Пепа Чиликова) и с организационното съдействие на: Центъра за подкрепа на личностно развитие - Детски комплекс (дир. Георги Иванов), на Регионалното управление на образованието и ЕТ „Белите кайнаци”. На състоялото се през февруари заседание на Организационния комитет бяха обсъдени подадените заявки от 15 държави и утвърдени творческите формации от седем страни на участниците.

В Сливен вече пристигнаха съставите от Латвия и Турция, при потвърдено присъствие и на тези от Хърватска, Молдова, Албания и Румъния, (като технически причини възпрепятстват пътуването на участниците от Украйна). Културното събитие се провежда през настоящата година при намален брой на гостуващите страни, (в съответствие с мерките за „финансово оздравяване на община Сливен”) – и с насоченост за подкрепа на младежкото творчество в различните негови проявления и жанрове. В утринта на 16 май т.г. ще се осъществи срещата на кмета на града Стефан Радев с участниците, които ще бъдат приети и от областния управител на област Сливен, Чавдар Божурски.

Дефилето през града на домакините и гостите по бул. ”Цар Освободител” - към мястото на откриването, сбира и в майските дни на 2018 г. възторзите на сливенци от красотата на детските усмивки и пъстроцветието на народните носии на малките танцьори. В годината на Европейското председателство Сливен отново е „столица на единението на младите”, каквато е една от основните политики на ръководството и администрацията на общината към тях: подкрепа и реализиране на благородни и познавателни каузи, развитие на изкуството и приятелските връзки със съседни и далечни страни. По време на престоя си в Сливен гостите ще отнесат в своите страни красиви спомени от престоя си тук; богатството на новите приятелства, преживяването от организирано посещение (по групи) на крепостта „Туида”, сувенири от присъствието си в приятелска България.

Под величавата сянка на Войводата Хаджи Димитър, приютил и тази година на едноименния площад ученици, гостуващи и много граждани, Фестивалът се открива под звуците от химните на Р България и Европейския съюз – с изявено удовлетворение и радост от домакинството на Сливен, като утвърдена международна „танцова сцена на децата" и мост към техните другарства и след пребиваването им тук: в бъдещето на обединена Европа.

През трите фестивални дни сливенци ще се насладят на изкуството, представено от фолклорните формации от България, Молдова, Хърватска, Латвия, Албания, Турция, Румъния.

На голямата сцена на Драматичен театър „Стефан Киров” се провежда - в завършващия събитието ден (17 май т. г., 18 часа), галавечерта от фестивалната програма с изпълненията на представителните състави на домакини и гости.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
15.05.2018 г. 15:02
Етикети:
фолклорСливенПриятелство без граници
XXII Международен детски фолклорен танцов фестивал
Посетено:
1030
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/27723-xxii-mezhdunaroden-detski-folkloren-tantsov-festival-priyatelstvo-bez-granitsi