Празници / фестивали

Национална библиотечна седмица, 14-18 май 2018 г.

Достойно бъдеще за нашите библиотеки!

Национална библиотечна седмица, 14-18 май 2018 г.

 

◊ СЪБИТИЕТО

Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА) организира 13-ата поред застъпническа кампания „Национална библиотечна седмица“. Тя ще се проведе от 14 до 18 май 2018 г. под наслов „Достойно бъдеще за нашите библиотеки!“. Организира се в партньорство с Фондация „Глобални библиотеки – България“ и с подкрепата на Фондация „Америка за България“. Медийни партньори са БНР, БНТ и сайтовете „Детски книги“ и „Аз чета“.

Официалното откриване на кампанията ще се състои на 15 май 2018 г. (вторник) от 14.00 ч. в зала „Средец“ на София Хотел Балкан. Специален гост ще бъде г-жа Ева Майдел, член на Европейския парламент и председател на Международното европейско движение.

Целта на кампанията е да ангажира вниманието на законодателната, изпълнителната и местните власти с неотложните проблеми в библиотечния сектор и необходимостта от незабавни действия за реформирането му.

В период на революционни промени в информационното общество и създаването на единен цифров пазар в Европейския съюз, библиотеките са сред водещите институции в процесите на дигитализация, обмен на цифрова информация, създаване на отворени дигитални архиви и достъп до електронното управление. Те са  така необходимият за гражданите портал за достъп до информация, услуги и знание.

Българските библиотеки не могат и не трябва да бъдат изолирани от тези процеси. Представата за тях традиционно се свързва със съхраняването и опазването на паметта на нацията, но мисията на библиотеките днес е да подпомагат всички сектори и всеки гражданин – от първия досег с книгата, през образованието и ученето през целия живот, информационната грамотност, професионалното развитие и израстване, научните изследвания, до осмислянето на свободното време и четенето за удоволствие. Дигитално роденото поколение има своите очаквания за библиотеките – като за модерни, добре оборудвани центрове за достъп до информация, места за социални комуникации и култура.

Библиотечният сектор в България обединява над 4 000 обществени, училищни и академични библиотеки, техните ползватели са над 1 млн., а посещенията ежегодно са над 11,5 млн.

Най-новите проучвания за състоянието на обществените библиотеки (около 3000) показват успешни добри практики в регионалните, общинските и малка част от читалищните библиотеки, но очертават тревожна картина за нереформиран библиотечен сектор, който все още не отговаря на обществените потребности. Законът за обществените библиотеки от 2009 г. вече осма година не се изпълнява от компетентните власти. Не е въведен приетият през 2015 г. Стандарт за библиотечно-информационно обслужване, в който са определени и минималните изисквания за осигуреност на населението с библиотечни материали. Днес 39% от читалищните библиотеки нямат абонамент за периодични издания, едва 35% от новопостъпилата литература  се набавя чрез покупка, само 2% от тях предоставят достъп до платени бази данни, а 0,2% е делът на дигиталните документи в библиотечните фондове.

Аналогични са проблемите и с училищните библиотеки. Приетият през 2015 г. Закон за предучилищното и училищно образование регламентира осигуряването на библиотечно обслужване чрез функционирането на училищни библиотеки, но все още не е утвърдена предвидената в него поднормативна база. Библиотеките към висшите училища и научните организации също се нуждаят от по-добро финансиране и по-пълноценно използване на капацитета им.

Добрият опит показва, че при наличието на концепция, политическа подкрепа и целево финансиране може да се постигне повишаване на ефективността на библиотечното обслужване в полза на хората. Успешен модел за това са 960-те обществени библиотеки участници в програмата „Глобални библиотеки – България“. Те притежават пълно компютърно оборудване, библиотечният персонал е обучен да ползва съвременни технологии, предлага се безплатен достъп до интернет. В резултат на това посещенията в библиотеките нарастват двойно, предоставят се нови услуги и програми за гражданите: обучения по компютърна и информационна грамотност, свободно ползване на дигитални колекции в интернет, библиотечни програми за насърчаване на четенето, заемане на електронни книги и много други. Тези библиотеки се превръщат и в желано място за културни изяви и срещи. 

Българската библиотечно-информационна асоциация призовава за:

  • Последователна национална политика за библиотечния сектор и единна стратегия за развитието му;
  • Спешна реформа в мрежата на обществените библиотеки, която да осигури равен достъп до библиотечни услуги на всички граждани, независимо от това къде живеят, учат и работят;
  • Изпълнение на разпоредбите на Закона за предучилищното и училищно образование по отношение на създаването и функционирането на училищните библиотеки – важен елемент в образователния процес;
  • Научните и академични библиотеки да бъдат признати за портал за достъп до научна информация в процеса на научноизследователската и академична дейност.

Българското общество има право на по-добри, съвременни и модерни библиотеки!

 

Българската библиотечно-информационна асоциация е създадена през 1990 г. като доброволна и независима професионална организация, която обединява специалисти от различни видове библиотеки и други  институции, чиято цел е да усъвършенстват библиотечната и научно-информационната дейност и да издигнат престижа на професията.

 

Повече информация за Националната библиотечна седмица и за програмата й:

http://www.lib.bg

http://www.lib.bg

Автор:
Екипът на ББИА
Публикация:
14.05.2018 г. 18:31
Посетено:
1102
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/27720-natsionalna-bibliotechna-sedmitsa-14-18-may-2018-g