Празници / фестивали

XX Национален фестивал на детската книга в Сливен

8-10 май 2018 г.

◊ СЪБИТИЕТО

XX Национален фестивал на детската книга

В Сливен започна двадесетото издание на фестивала (с международно участие) за детски произведения и книгоиздаване за малките читатели. Той бе открит под звуците на фестивалния марш и ритмите на представителни детски състави - в присъствието на ръководителите на общината, на гости от страната и чужбина и много граждани. Културната проява се организира по инициатива и с усилията на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” (директор д-р Росица Петрова-Василева) и с подкрепата на община Сливен и Областната администрация, Министерство на културата, Асоциация „Българска книга”, Държавната агенция за българите в чужбина и учебните заведения в града.

Представители на творчески формации за деца от България и чужбина, автори и съзидатели из различни жанрове, издатели, библиотечни работници и преподаватели присъстваха на тържествения ритуал по откриването в Драматичния театър „Стефан Киров”, Сливен. Градът за пореден път е озарен от детските усмивки и превърнат в „столица на книгите и децата”, тълпящи се с родителите си пред базарите на утвърдени книгоиздатели за малките почитатели на словото, сред които „Пан”, „Хермес”, „Ентусиаст”, „Фют”, „Жанет-45”, „Унискорп”, „Атеа” и др.

Тази година XX Национален фестивал на детската книга е под почетния патронаж на председателя на Народното събрание на Република България, г-жа Цвета Караянчева. Кметът на Сливен Стефан Радев е председател на Организационния комитет на културното събитие.

И на юбилейното Двадесето издание - 2018 г. респектира богатата програма, наситила с интересни културни събития из различните видове изкуства трите  фестивалните дни, в които акцент намират премиерите на нови книги от създателите на творби за деца: (Eвгения Войнова,  Николай Стоянов, Асен Сираков, Весела Фламбурари, Божана Апостолова, Калоян Захариев, Юстайн Гордер, Николай Пенчев, Петя Кокудева, Катя Антонова и др.) По училища (8-10 май т.г.) малките читатели се срещат с любими съвременни детски писатели, носители през годините на присъдената им награда за автор или за цялостно творчество: Георги Константинов, Марко Ганчев, Виктор Самуилов, Кина Къдрева, Ангелина Жекова и Никола Райков. Сборникът “Искааам. Истории на пораснали деца” (с творби на носителите на Националната награда „Константин Константинов” в категории „за цялостен принос” и за „автор” - в периода 2013-2017 г.), ще има на Фестивала вълнуваща премиера. Отличените деца в Националния литературен конкурс на тема „Чудо до поискване” и Националния пленер за детска рисунка „Един ден, изпълнен с вълшебства” ще получат призовете си на официална церемония по награждаването и концерт (10 май т.г.).

Любителите на изобразителното изкуство и на илюстрациите за деца ще присъстват на изложбите на художниците Борис Стоилов (кн. „Чудните пътешествия на барон Мюнхаузен” от Р. Е. Распе); ще се насладят на изложбите на Дамян Дамянов (носител на приза в категория „Илюстратор” за 2017 г.) и творбите на Петър Станимиров, както и на изложбата „Театрални кукли на любими литературни герои”, изработени от малките почитатели на творчеството. Съобщаваме новината, че в Сливен бе създаден тази година и ще бъде тържествено открит на 8 май „Музей на театралната кукла на любим литературен герой”. В зала „Сирак Скитник” досегашните носители на  Националната награда за илюстрация „Константин Константинов” Ралица Мануилова, Спас Спасов,  Ясен Гюзелев, Петър Станимиров, Борис Стоилов, Пенко Гелев, Костадин  Костадинов и Силвия Калоянов откриват своя Обща изложба с илюстрации” (8 май т.г.).

Наред с образователните събития, като представяне на книги и творчески работилници („Маска и грим за карнавал любим”), програмата е изпъстрена и с културни изяви с развлекателен характер на „откритите сцени” в града, като: концертите на 8 май т.г. („Здравей, наш фестивал!” и „Мечтите си чудесни – да превърнем в песни!”), представление на театър „Трио” (9 май) и това на Театрална къща „Мариета и Марионета” (10 май); с организиране на забавни игри с награди, под надслов ”Кажи ми любимото си стихотворение” (9 и 10 май) и др. Организаторите са предвидили за участниците и интересно „Карнавално шествие” на 9 май (със специалното участие на Театър на огъня и сенките, мажоретен състав при Средното училище в гр. Казанлък и Младежкия духов оркестър – Ботевград.)

И тази година ще се състои (на 8, 9 май) ползотворна дискусия - с участието на създателите на творби за деца, издатели, литературни критици, преподаватели и библиотечни работници от страната и чужбина - на Кръгла маса под надслов: „Балканските детски литератури и разпространението им в Европа”. На 9 май организаторите на Фестивала връчват на официална церемония в ДТ “Стефан Киров” отличията на носителите на Националната награда „К. Константинов 2018” в различните категории: „автор”, „илюстратор”, „издател” и за „цялостен принос”. С тях  по традиция се провежда пресконференция в завършващия фестивален ден (10 май).

През настоящата година закриването на културното събитие ще се състои пред Базара за книги и „Откритата сцена” на площад „Цар Освободител”.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
08.05.2018 г. 11:47
Посетено:
1358
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/27657-xx-natsionalen-festival-na-detskata-kniga-v-sliven