Празници / фестивали

Вход свободен и празнична програма за 6 май в Националния военноисторически музей

6 май - Ден на храбростта и Празник на Българската армия

Вход свободен и празнична програма за 6 май в Националния военноисторически музей

 

◊ ПОКАНА

Със специална програма и вход свободен за постоянната хронологична експозиция Националният военноисторически музей ще отбележи Деня на храбростта и Празника на Българската армия – 6 май.

За пръв път на празника посетителите ще могат да разгледат безплатно най-новата изложба „Враг/Приятел“, която разкрива сложния пъзел на военните и политическите  взаимоотношения между България и три държави, изиграли ключова роля в историята на Третата българска държава – Турция, Русия и Германия. В изложбата се преплитат експонати-уникати – притежание на царските фамилии, и такива, свързани със събития и хора, чиито съдби са белязани от междудържавните отношения.  Посетителите ще имат възможност да видят фелдмаршалския жезъл на Фердинанд I, връчен му от германския кайзер Вилхелм II, сабя, подарена на престолонаследника Борис от неговия кръстник – руския император Николай II, знака на Временното руско управление и други.

Само на 6 май гостите на музея ще разберат какво е усещането да влезеш в кабините за управление на едни от най-знаковите експонати във външната експозиция, както и да дегустират характерната за войнишката кухня боб чорба, приготвена от истински военен готвач. Посетителите ще се насладят на музикалните изпълнения на Представителния духов оркестър на Сухопътни войски и прожекцията на филма „Помни войната 1915–1918. I част“.

С Ден на отворени врати празникът ще бъде отбелязан и във филиалите на НВИМ – Военноморския музей във Варна и Музея на авиацията в Крумово.

 

◊ ПРОГРАМА

• 10.00-18.00 ч. - ВХОД СВОБОДЕН за постоянната хронологична и външна експозиция

• 10.00-18.00 ч. - ИЗЛОЖБА „ВРАГ/ПРИЯТЕЛ“

• 10.00-18.00 ч. - ЕКСПОНАТИТЕ ОЖИВЯВАТ – свободен достъп до пилотските кабини на изтребител-прихващач МиГ-21 бис, транспортен хеликоптер МИ-8 и отделенията за управление на самоходна минохвъргачка „Тунджа“, ракетен комплекс 2К 52 Фрог „Луна-М“, подвижен радиовисотомер ПРВ-11 „Вершина“

• 12.00 ч. - Традиционна ДЕГУСТАЦИЯ на войнишка боб чорба

• 15.00-16.00 ч. – КОНЦЕРТ на Представителния духов оркестър на Сухопътни войски

• 16.00 ч. - „Помни войната 1915-1918. I част“ – ФИЛМ с продуцент – ВТК, копродуцент – НВИМ

 

 

Автор: НВИМ
03.05.2018 г. 16:53
Посетено: 960
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/27645-vhod-svoboden-i-praznichna-programa-za-6-may-v-natsionalniya-voennoistoricheski-muzey