Празници / фестивали

Майски празници на културата „Сливенски огньове” 2018

◊ СЪБИТИЕТО

Майски празници на културата „Сливенски огньове” 2018. В сътрудничество с културните институти, обществените организации и учебните заведения, екипът на община Сливен (зам.-кмет по образование и хуманитарни дейности Пепа Чиликова) организира за пореден път през май поредица от събития, ценени от гражданите и гостите на града. Инициативата „Сливенски огньове”, сбирала някога в Сливен националния елит на България, бе възобновена успешно преди няколко години. Тук, в културните начинания, са участвали  и присъствали като гости удостоените с високите награди на общината творци, като Константин Константинов, Елисавета Багряна, Георги Джагаров, Дамян Дамянов, Ст. Пенчева, Дечко Узунов, Светлин Русев и други, като дирята продължава и днес от съвременните достойни съзидатели.

През настоящата година началото на културните празници се поставя на площад „Хаджи Димитър”, където пред стотици присъстващи символният огън ще бъде запален (на 1 май) от кмета на Сливен Стефан Радев, от представящия своя спектакъл Камен Донев („Лекция № 1 за народното творчество”, с екипа на Народния театър „Иван Вазов”) и от певците Валя Балканска и Георги Христов. Те ще радват сливенци с ритмите си на „откритата сцена” на площада, озаряван от светлините на илюминациите.

В рамките на културната програма на празниците, ценителите на киноизкуството ще видят по време на София филм фест 2018 (2-4 май) новите продукции на първомайсторите в жанра, сред които на Андрей Звягинцев, Вим Вендерс и  др. Празничната атмосфера в града по време на Деня на храбростта и армията – Гергьовден, ще създават Военният духов оркестър в Сливен и Градският духов оркестър (при Народно читалище „Съгласие” в гр. Ямбол.). Богатата разножанрова програма, организирана от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” за малките читатели по време на двадесетото издание на Националния фестивал на детската книга, ще ги приобщава за пореден път към вълнуващия свят на четенето, познанието и изкуствата (8-10 май т.г.).

Денят на Европа и на Победата (9 и 10 май) сливенци отбелязват с поредица от инициативи, сред които „евробазар”, творчески работилници и отчитане на резултатите от кампанията за „съхраняване на българските традиции и обичаи”. В чест на победата над хитлерофашизма, в памет на загиналите войни ще бъдат поставени пред паметниците и „братските могили” венци и цветя. С инициативността на уредниците от РИМ – Сливен, са предвидени интересни начинания за прослава подвига на Войводата Хаджи Димитър, от чието рождение се навършват 178 години: филми за него и хайдушкото движение  присъстващите ще видят в родната му къща, както и ще участват по-късно в поднасяне на венци пред неговия паметник и Пантеона на възрожденците (10 май т.г.). Обществен дарителски фонд и община Сливен провеждат на крепостта „Туида” фестивал под надслов „Потомци на войводи” (11-13 май), предвиждащ самостоятелна програма от изяви, сред които концерти, спектакли, конкурси, оценяване на сливенски гозби и др. РУО в Сливен и учебните заведения са организатори на ритуала „Клетва на първокласника” на площад „Х. Димитър” (на 11 май).

За двадесет и втори път Сливен е домакин на Международния детски фолклорен танцов фестивал „Приятелство без граници”(15-17 май), който ще приюти на сцените на града малки танцьори от България, Латвия, Хърватска, Турция, Молдова, Украйна, Румъния и Албания. В Международния ден на музеите (18 май), РИМ в Сливен и Бургас показват изложби, посветени съответно на Сливен и на темата за нестинарството, като на крепостта „Туида” ценителите могат да наблюдават рок-театъра „Аспарух - битката за Онгъла”. На 19 май – Нощта на музеите, РИМ и Художествената галерия в Сливен отново се представят с респектираща програма и предвидени форми, сред които игри за „намиране на съкровища”, музикални изпълнения, арт-работилници и др.

Отличените участници в проведения от община Сливен и ИК „Жажда” за седми път поетичен конкурс на името на твореца Дамян Дамянов, ще получат призовете си в зала „Сливен” (на 21 май). Празникът на българската просвета и култура отново ще е отбелязан по тържествен начин с богата програма (на 23 май), предвиждаща концерт-спектакъл, с участието на Симфоничния оркестър и солисти, на който се връчват и отличията на заслужили педагози и на носителя на наградата „Аргира Жечкова”. Своето изкуство на „откритата сцена” на площад „Х. Димитър” същата вечер ще представи поп-изпълнителят Владимир Ампов-Графа. Денят на писмеността и на българския печат (24 май) ще бъде почетен с шествие на сливенските учебни заведения и тържествен ритуал пред Пантеона на възрожденците, където присъстващите ще останат завладени от ритмите на младите сливенски дарования. На 26 май залата на Драматичния театър „Стефан Киров” ще стане творческа сцена за участниците в Националния фестивал на  руската песен и танц.

Сливен продължава по достоен начин традициите за развитие на изкуството чрез вълнуващи хората начинания, привличащи почитателите на културата и духовността.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
30.04.2018 г. 11:44
Етикети:
Посетено:
1180
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/27597-mayski-praznitsi-na-kulturata-slivenski-ognyove-2018