Празници / фестивали

Нов български университет е организатор на Международен студентски филмов фестивал „Нова вълна“

За пета поредна година Фестивалът обединява държави от Балканския полуостров и региона на Черно море

Нов български университет е организатор на Международен студентски филмов фестивал „Нова вълна“

 

◊ СЪБИТИЕТО

От 25 до 28 април в кино „Одеон“ ще се проведе петото издание на Международен студентски филмов фестивал „Нова вълна“. Официалната церемония по откриването му ще се състои на 25 април 2018 г. от 18:30 ч., а заключителната – на 28 април 2018 г. от 18:30 ч.

Всяка година Фестивалът се организира от Нов български университет. Основната цел на инициативата с международен характер е да обедини най-доброто от творчеството на младите кинотворци, представители на страни от Балканския полуостров и региона на Черно море. Стартирала като идея на група студенти от департамент „Кино, реклама и шоубизнес“ на Нов български университет с подкрепата на ръководителя на департамента проф. Людмил Христов, директор на Фестивала, днес събитието предизвиква огромен интерес, а желаещите да се включат в него ежегодно нарастват значително. Тази година заявки за участие са подали представители на 14 държави, а селекцията включва повече от 3 000 творби.

По традиция членовете на журито са авторитетни личности от кино средите с богат опит в сферата, които желаят да споделят знанията и уменията си с бъдещите професионалисти. Красимира Кузманова-Кокран, доц. Пламен Дойнов, дн, Чавдар Гюзелев и Велислав Павлов са хората, които ще селектират най-добрите творби и ще присъдят награди за положените усилия и засвидетелстван талант. Председател на журито през 2018 година ще бъде проф. Анри Кулев, създател на програма „Анимация“ в Нов български университет.

Акцент в програмата на Фестивала тази година е уъркшопът на Владимир Тодоров – българинът, достигнал до върховете на анимацията. Филмов режисьор, художник, илюстратор и аниматор с над 25 години стаж във филмовата индустрия. Работил за почти всички големи филмови студия: Warner Bros, Sony Pictures, Universal, Paramount, Fox, Disney, над филми като “Harry Potter”, “Stuart Little”, “The Polar Express”, “Beowulf”, “Alice in Wonderland”, и много други.

Международен студентски филмов фестивал „Нова вълна“ е част от академичния календар на студентите по екранни изкуства и включва късометражни игрални, анимационни и документални филми, създадени от студенти от всички висши училища на територията на Балканския полуостров и региона на Черно море. Той е платформа, която усилено работи за популяризиране на младежкото кино, обединявайки творци и любители.

 

Автор:
НБУ
Публикация:
25.04.2018 г. 13:03
Етикети:
киноНов български университетНБУ
младежко кино
Международен студентски филмов фестивал Нова вълна
Посетено:
1287
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/27568-nov-balgarski-universitet-e-organizator-na-mezhdunaroden-studentski-filmov-festival-nova-valna