Празници / фестивали

Дистанцията между публиката и съвременното изкуство бива заличена за 10 дни в София

Образователната платформа на "Антистатик"

◊ СЪБИТИЕТО

От 20 до 30 април в София е обявено „извънредно положение“ със степен 11-та, заради протичането на ежегодното издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“. Важна мисия на фестивала от началото на съществуването му е да скъсява дистанцията между публиката и съвременното изкуство. За тази цел той използва всевъзможни оръжия – едно от тях е политиката му за поддържане на възможно най-достъпни цени на билетите. Друго мощно средство в арсенала на „Антистатик“ е платформата „Без дистанция“, която предлага територия за любопитни и непосредствени срещи между артисти, изследователи и зрители.

През 2018 г. програмата на „Без дистанция” е съставена от 9 публични събития, всички от които са с вход свободен. Близо до сцената и в естествена връзка с наситената международна програма на фестивала и „Българска танцова платформа“ се случват „загрявките“ с артистите или т.нар „warm-ups”.  По забавен начин те въвеждат публиката в някои от представленията. След част от представленията пък са предвидени разговори с техните автори, по времето на които всеки може свободно да коментира или задава въпроси.

Скъсяването на дистанцията продължава и по-далеч от сцената с разнообразни, интерактивни формати. Пример за такъв е игровата дискусия „Фестивал за 1 000 и за 1 000 000 евро“, която ще бъде водена от авторите си Биляна Тануровска-Кюлавковски и Ивана Васева (Македония). Участие в нея ще вземат местни организатори на фестивали в различни сфери на изкуствата, които трябва да измислят подходи за осъществяването на фестивал с бюджет от 1 000 и от 1 000 000 евро. След това арт-критици гласуват за предложенията им, а накрая публиката избира „най-добрия фестивал“. Форматът е успешно представян на престижни международни събития като „ImPulsTanz“ – Виена, фестивала за съвременен танц “Co-Festival” – Любляна, Първо биенале на съвременния танц от Източна Европа в Букурещ 2016 г. и др.

Друг интересен акцент е лекцията „Танц и пърформанс в контекста на изложби и музеи“ на Марияна Цветкович (Сърбия). Все повече утвърдени институции в сферата на визуалните изкуства - галерии, музеи, биеналета - развиват бързо набиращи популярност програми, с които представят съвременен танц и пърформанс в рамките на своите изложби. Паралелно изграждат дългосрочни отношения с ключови танцови институции и експерти. Лекцията ще опише културния, политически и икономически контекст, в който тази тенденция се развива. И ще обърне внимание на обратния ефект на влияние, който музеите оказват върху артистите и организациите, занимаващи се със съвременен танц.

За изкушените от теоретичното осмисляне на сценичните изкуства е предвидено представяне на  книгата “The Practice of Dramaturgy” („Драматургията като практика“) и разговор с авторите й Контантина Георгелу, Ефросини Протопапа и Данае Теодориду. В периода 2013-2015 те провежда проучване, с което изучават подробно различието и разнообразието в драматургичните тенденции, концепции и практики в съвременното представление в сферата на театъра и танца в Европа днес, а книгата е неговият финален резултат.

„Без дистанция“ предлага и три вълнуващи работни ателиета за професионалисти в сферата на танца и сценичните изкуства, предварителното кандидатстване за които премина при голям интерес не само от България, но и от цяла Европа. Те включват: двудневното ателие по „Моментна композиция“, водено от легендарния танцьор, хореограф, певец и преподавател Марк Томкинс (САЩ/ Франция); „Отворен клас с Ерол Александър“, ателието „Драматургичната работа - развитие на драматургичната практика в съвременното представление“, водено от Контантина Георгелу, Ефросини Протопапа и Данае Теодориду.

Запазете спокойствие и да гледаме, мислим, питаме и изучаваме съвременния танц. Без дистанция.

Платформа Teachback/„Без дистанция” в рамките на 11. Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“ (20-30 април 2018) e част от проекта Life Long Burning, организиран от Локомотива и Номад Денс Академи България като представители на мрежата на Номадска Танцова Академия, с подкрепата на Програма “Култура“ на Европейския съюз. Проектът е финансиран от Програма “Култура” на Столична община, Министерство на културата на България, Министерство на културата на Република Македония, Гьоте-институт България, Център за култура и дебат „Червената къща” и Галерия „Структура”. Със съдействието на Платформа „Нови драматургии“.

Медийни партньори на фестивала са: Българска национална телевизия, Портал за  култура, изкуство и общество „Култура”, Българска телеграфна агенция, уеб сайта Goguide.bg, интернет портал dir.bg и онлайн пространство за култура https://impressio.dir.bg, градският гид Sofia in your pocket, лайфстайл платформата Vibes.bg, уеб списание Madame Bulgaria.

 

• Повече за фестивала можете да научите на antistaticfestival.org, както и на страницата ни във Фейсбук.

Автор:
Културна фондация А25
Публикация:
20.04.2018 г. 11:36
Посетено:
1315
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/27528-distantsiyata-mezhdu-publikata-i-savremennoto-izkustvo-biva-zalichena-za-10-dni-v-sofiya