Празници / фестивали

Международен фестивал на изкуствата „Магията на вятъра” в Сливен

Пето издание на фестивала, 17-19 април 2018

◊ СЪБИТИЕТО

В Сливен бе открит Международният фестивал на изкуствата „Магията на вятъра”. Негов организатор за пети път е екипът на Държавния куклен театър в града – със съдействието на Министерството на културата и община Сливен, като през настоящата година събитието е под патронажа на кмета Стефан Радев. На ларгото, пред сградата на Сливенския куклен театър, бе официално открита инициативата в присъствието на творци, граждани и гостите на града, на малки и възрастни почитатели на сценичните изкуства от страната и чужбина, учащи се. Да представят своите художествени търсения, тук гостуват творчески трупи от България, Унгария, Швеция, Турция и др. При откриването зам.-кметът по образование и хуманитарни дейности на община Сливен, Пепа Чиликова, развълнува всички с думите: „Светът на изкуството е по-красивата страна на живота. Всички вие създавате всеки ден онази магия, в която чрез сълзи и смях се пречистват душите”, пожелавайки творческа радост и вдъхновение на участниците и зрителите. Те получиха насърчение и от артистичния директор на фестивала, Ефимия Павлова (директор на ДКТ – Сливен.)

Респектира многообразието от форми в програмата на събитието, което ще протече в няколко дни, радвайки посетителите с вълнуващи мигове на „откритите” и „закрити" сцени в Сливен: куклени представления, изложби, шоу приграми, концерти за любителите на симфоничната музика и др. Културната инициатива започна с емоционалния и зареден с образователни елементи българо-шведски спектакъл „Малки истории за любовта”, реализиран чрез усилията на екипите на Държавния куклен театър в Сливен, на шведския театър „Стафан Бьорклунд”, (чийто патрон, в съавторство, е създател на сценографското оформление и декорите), както и на Центъра за изкуства „За Родопите”. В програмата участва и Куклен театър „МАЛЕ-МАЛЕ”, София представил „Сапунени балони”. Официалното откриване на V Международен фестивал „Магията на вятъра” (17 април) бе последвано от "Концерт на куклите” на същата театрална формация от столицата. Същия ден зрителите можаха да видят „куклената постановка” „Драконът" на ДКТ – Сливен (по Евгений Шварц). За по-възрастните почитатели на изкуството е подготвена изложбата „70 години специалност „Плакат и визуални комуникации” на Националната художествена академия - София, открита в салона на ДКТ в Сливен по време на Фестивала. Проявите през първия ден на културната проява завършват с изпълненията на „Бременския оркестър” (театър „ТЕМПО” от Анкара, Турция). Слушателите ще се насладят и на концерта на Кремена Николова (цигулка) и Мартина Табакова (пиано) в зала „Сливен”.

В програмата на Международния фестивал „Магията на вятъра-2018” е включена и постановката на ДКТ „Георги Митев" - Ямбол „Гиньол и полицаят”. Театър „Стафан Бьорклунд” от Швеция ще представи в Националната художествена гимназия „Димитър Добрович” слайдшоу „Градината на Пегас” (18 април). Малки и големи ценители на поетичните строфи ще имат среща с Валентина Радинска в залата на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” в Сливен. В салона на ДКТ в града любителите на сценичните изкуства могат да преживеят вълнуващи мигове със спектаклите „Филифьонката, която вярваше в бедствия” (на ДКТ – Бургас), както и с концерт-спектакъла на „Малко театро” от Будапеща, Унгария. През третия ден в програмата са предвидени постановката на ДКТ – Сливен, „Пук” (по Валери Петров) и „Една китайска история” на Куклен театър „МАЛЕ-МАЛЕ” от столицата. Предстои официално закриване на фестивалната програма, на което своето изкуство ще представят студентите трети курс (от класа на доц. Майя Енчева от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”) в специалност “Актьорско майсторство за куклен театър”.

За интересните прояви по време на събитието своите творчески пространства отвориха редица културни институти в Сливен: Държавният куклен театър в града, Регионална библиотека „Сава Доброплодни” (с традиции в организиране и представяне на различните видове изкуства за „малките”), зала „Сливен” и Художествена галерия „Димитър Добрович”, като част от представленията се играят и непосредствено на улицата, пред зрителите.

Тук гостуват известни с естетически си прояви творци, като режисьорът Петър Тодоров, шведските артисти Стафан Бьорклунд, Енид Бьорклунд, доц. М. Енчева и др. Така отново Международният фестивал „Магията на вятъра” се превръща в априлските дни на 2018 г. в кръстопът на срещи за обмен на художествени идеи, опит и контакти - в процеса по създаване и представяне на сценични изкуства за различните възрасти.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
17.04.2018 г. 15:15
Етикети:
Магията на вятърафестивалСливен
Международен фестивал на изкуствата
Посетено:
1256
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/27497-mezhdunaroden-festival-na-izkustvata-magiyata-na-vyatara-v-sliven