Празници / фестивали

Започва първото издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи

18-22 април 2018, Младежки театър „Николай Бинев“

Започва първото издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи

 

◊ СЪБИТИЕТО

От 18 до 22 април, в пространствата на Младежки театър „Н. Бинев“, ще се проведе първото издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи, с участието на актьорите от театралната трупа. Събитието е част от Културната програма на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г и се организира от Асоциация „Българска книга“.

Литературният фестивал ще представи съвременната европейска литература за деца и юноши в нейното жанрово и културно многообразие. Сред гостите на фестивала са: Жил Парис (Франция); Лене Кобербьол (Дания); Джос Стърлинг (Великобритания); Джузепе Феста (Италия);  Дора Тот (Унгария); Мая фон Фогел (Германия); Турюн Лиан (Норвегия); Гай Бас (Великобритания); Сесар Майорки (Испания); Олуин Хамилтън (Великобритания); от България: Виктор Самуилов, Божана Апостолова; Мая Дългъчева; Георги Константинов; Петя Александрова; Севдалин Генов; Юлия Спиридонова; Чичо Ники; Зорница Христова; Катя Антонова; Радостина Николова; Неделчо Богданов; Иван Раденков;

С благодарност към актьорите от трупата на Младежкия театър, които ще участват в четенията и представянията по време на фестивала са: Силвия Лулчева, Кристина Янева, Ахмед Юмер, Юлиян Петров, Александър Хаджиангелов, Койна Русева, Ния Кръстева, Светослав Добрев, Николай Луканов, Ярослава Павлова, Севар Иванов, Николай Желев.

 

◊ В ПРОГРАМАТА

Приготвили сме много игри, ред специални събития като: работилницата за писане на истории на Петя Кокудева и Ромина БеневентиКак да пишем страхотни истории"; драматичното представяне по „Котаракът Франт и загадъчният остров" с писателя Иван Раденков; ателие по илюстрация с Нуша Роянова; работилницата за колажни рисунки и истории „Птиче село" с Катина Недева; среща с популярния влогър Стан и др.; представяне на „Изкуството да бъдеш“, Среща на Клуба Падингтън; играта „Плени знамето“, др.

Всеки ден (от 18 до 22 април) фестивалните събития ще започват от 10:00 сутринта и ще завършват към 19:00 ч., в пространствата на Младежкия театър, с вход свободен, като от сряда до петък, вкл. приоритет имат записалите се за посещение училища и детски градини (повече от 20). Със свободен вход са и двете кинопрожекции в Дом на киното: (семейните анимации „Животът ми като тиквичка“, както „Петсън и Финдъс: малки бели, големи приятелство“ (събота и неделя, от 11:00, вход: свободен) В програмата са включени още: изложбата на 16 български илюстратори – „Радост, тъга и надежда – 16 илюстрации за детски книги от български художници“ с куратор Антон Стайков и оформител Свобода Цекова. За изложбата в рамките на Фестивала кураторът Антон Стайков избра 16 български художници. Всеки от тях ще бъде представен с една своя илюстрация. Различните техники и стилове ще покажат жизнеността и богатството на българската детска илюстрована книга, а метафоричният изказ и емоционалната връзка с художествения текст обединяват на пръв поглед много различни автори; церемония по връчване на наградата „Бисерче вълшебно“, приказния „Маратон на четенето“, част от програмата на „Походът на книгите“; Една различна родителска среща с експертите от Асоциация „Родители“, както среща-дискусия „Четат ли тийнейджърите у нас и какво предпочитат“ с експерти и редактори. 

Програма по дни

Програма по участници/събития/съпътстваща програма

Сред събитията за най-малките (4-9 г.) са: срещата с унгарската писателка Дора Тот и приказния, весел и шумен свят на понито Бриз и неговите приятели; Георги Константинов ще представи историите на Туфо – рижият пират; Петя Александрова ще ни разкаже весели приказки и стихотворения за планината, която отишла на море или за облачето, което си търсело работа, като стиховете й ще прочете Койна Русева; Юлия Спиридонова – Юлка ще говори за творческото писане или как да си уловим вдъхновение; чичо Ники ще разкаже за историите на страхливия вълк Гошо; Мая Дългъчева и илюстраторката Невена Ангелова ще представят историите на Топлото човече, което тръгва по адреси.

Сред събитията за пораснали дечица (10-14 г.) са: срещата с популярния британски писател Гай Бас и историте на неговата „Кърпена глава“, написани с „чудовищно“ чувство за хумор; ще научим имат ли мотовете мотивация от срещата с писателката Радостина Николова; арт-ателие ще представи как можеш да се грижиш за магическо създание като се превърнеш в истински магизоолог; за любовта към природата и за любовта между хората, за порастването и за преживяванията, които ни свързват ще говори авторът и музиканта, страстният природолюбител и защитник на животните - Джузепе Феста; необичайните истории на момчето от  „Животът ми като тиквичка“ ще представи лично писателят Жил Парис и др., включително на прожекция на едноименния филм в Дома на киното.

Сред събитията за тийнейджъри (13-18 г.) са: лекцията на автора на книги-игри и аниматор - Неделчо Богданов; срещата с датската писателка Лене Кобербьол, която пише в жанра фентъзи и криминален роман, и е носителка на повече от 20 национални и международни награди, номинирана за медала „Андерсен” през 2014 г.; за творческото писане и писателската професия ще говори Джос Стърлинг, която е  публикувала повече от 30 романа и е доктор по английска литература от Охфорд; Мая фон Фогел е готова да отговаря на всички въпроси, свързани с тийн героинята й Ема; Каква е рецептата за съвременен фентъзи бестселър ще ни представи британската писателка Олуин Хамилтън.

Откриването на Софийския международен литературен фестивал е на 18 април, 10:00 ч. на Камерна сцена на Младежкия театър „Н. Бинев“, с „Деца, пазете шум!“ - среща с писателя Виктор Самуилов, представя Вал Стоева (фондация „Детски книги“).  Празнуваме великолепното творчество на Виктор Самуилов -  сбор от щуротии, пакости, забавни истории, недоразумения между малки и големи, мимолетни делници и още по-мимолетни празници, сиреч –  четиво за прозорливи, сърдечни и, честно казано, малко палави хора.

 

* * *

Софийският международен литературен фестивал за деца и младежи се реализира с финансовата подкрепа на програма „Културна програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г." на Национален фонд  „Култура“

Организатор: Асоциация „Българска книга“

Партнират: Младежки театър „Н. Бинев"; фондация „Детски книги“; Асоциация „Родители“; Детско-юношески отдел на Столична библиотека; Унгарски културен институт, Институт "Сервантес", БНТ и azcheta.com

С медийната подкрепа на: azcheta.com, Българска национална телевизия, Литернет, Мама Нинджа, Първите 7, Портал „Култура“, Радио „София“ – БНР, София плейс, Станд.бг, jasmin.bg

 

www.abk.bg

www.literaryfest.org

 

Автор:
Асоциация „Българска книга“
Публикация:
17.04.2018 г. 14:49
Посетено:
1139
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/27478-zapochva-parvoto-izdanie-na-sofiyskiya-mezhdunaroden-literaturen-festival-za-detsa-i-mladezhi