Празници / фестивали

Пърформансът "Re_sonance" превръща контакта между тялото на изпълнителя и пианото в дует

"Re_sonance" на Антони Райжеков се представя за първи път в България

Пърформансът "Re_sonance" превръща контакта между тялото на изпълнителя и пианото в дует

 

◊ ПОКАНА

На 12 април от 19:30 ч. българският мултимедиен артист и преподавател Антони Райжеков ще представи за първи път в България своя пърформанс за разширено пиано и соло изпълнител RE_SONANCE. Това е четвъртото събитие в рамките на фестивала „Следващо ниво сцена” на „Червената къща”, посветен на използването на високи технологии в изкуството.

RE_SONANCE изследва връзката между човешкото тяло и инструмента и я трансформира в непредвидим музикален дует. По време на пърформанса звукът на пианото се променя спрямо движенията, пулса и нивото на стрес на Райжеков чрез малкия безжичен апарат Somaphone, прикачен към тялото му, проектиран от самия него.

„Този апарат създадохме, за да прави необходимите измервания по време на изпълнението с помощта на специални сензори и електроди, прикачени към тялото ми. Когато тялото направи рязко движение контракция, това е сигнал за софтуера да запише последните 4 секунди от звука на пианото, които биват модулирани чрез тъй наречения „гранулиран звуков синтез”. Този вид синтез използва като основа записания току-що звук от пианото и го раздробява на микроскопични звукови парченца от няколко милисекунди, наричани „гранули”. Тези гранули биват пренаредени в зависимост от сигналите на тялото, които получаваме от сензорите, и след това слепени в нов звук, който чуваме” - казва Антони Райжеков.

Докато това се случва, зрителите виждат на екран в реално време визуализация от сензорите, която ги информира за състоянието на тялото на Райжеков.

„Подобно „биологично разширено" пиано усилва невидимите процеси, протичащи в тялото по време на изпълнение, досега изключително рядко достъпни за публиката на подобно ниво. Можем да си представим колко е трудно да контролираме тези процеси” - казва Антони Райжеков.

Антони Райжеков разработва инструмента Somaphone в сътрудничество с технологичната компания INTEL и с помоща на Димитър Овчаров и Никола Малинов във Виена. През 2016 г. Somaphone бе номиниран от Music Tech Fest в Берлин, Германия, за високи постижения и иновация в музикалната индустрия и звуковото изкуство с предишния проект на артиста – SOMAPHONY в колаборация с австрийската актриса, пърформър и писател Катарина Кьолер (Австрия). Новият проект RE_SONANCE използва технологията на Somaphone и стартира през април 2016 г., подпомогнат в рамките на интернационалната резидентна програма и стипендия на Academie Schloss Solitude - Щутгарт, Германия за която Антони бе селектиран за периода 2015 г. – 2017 г.

След пърформанса ще има дискусия с публиката за използването на новите медии в изпълнителските, визуални и звукови изкуства.

Видео: http://vimeo.com/178884664

Входът е свободен, а дискусията е на български.

За повече информация и резервации: Полина Славчева, 0882 532 565, polina.slavcheva@gmail.com

 

Повече за Антони Райжеков (http://rayzhekov.com)

Антони Райжеков е роден през 1980 г. в София. От 2008 г. живее и работи във Виена, Австрия. През 2001 г. завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, специалност актьорско майсторство, в класа на проф. Енчо Халачев. През 2007 г. завършва театрална режисура под ръководството на проф. Енчо Халачев и проф. Здравко Митков. През 2009 г. е приет във Виена Консерваториум със специалност джаз пиано с преподавател Фйогер Бертхолд. В периода 2008 г. – 2010 г. работи като IT консултант към ООН Виена и получава професионални квалификации в областта на компютърните технологии в рамките на обучителни семинари на LearningTree, Лондон - Обединено Кралство.

В периода 2001-2008 г. работи в София като независим театрален режисьор, актьор и композитор по проекти като Mеdiabox (2003 г.), изложбата „Глобалното и човека”, аудио-визуалната изложба „Модулация“ с Венцислав Диков и Мартин Микуш, както и монодрамата с Наум Шопов „Крап“ (2007/2008 г.) по С. Бекет в Народен театър „Иван Вазов“ и се дипломира с видео-театралния проект Return (2008 г.) по текстове на Харолд Пинтър, и др.

През 2008 г. съосновава виенския лейбъл за нови медии THIS.PLAY, в рамките на който реализира и взима участие в множество международни проекти. От 2012 г. е гост-преподавател по Интерактивни технологии и експериментални медии към Университета за приложни науки Санкт Полтен, Австрия, а от 2016 г. преподава в Националната худежествена академия в София в магистърската програма за Дигитално изкуство, водена от доц. Венелин Шурелов. Антони Райжеков провежда и множество работни семинари в областта на новите медии и интерактивни технологии, измежду които Университета за изкуство в Линц, Академия „Мерц”, Щутгарт, Националната консерватория в Букурещ, Университета „Фалмоут”, Англия, и др.

Антони участва в многобройни изложби и фестивали в Европа със самостоятелни проекти и международни сътрудничества, сред които са Hypercube (2012 г.) в сътрудничество с Емануел Андел (Австрия) на Шмиеде Фестивал, Австрия; People Move People (2013) в сътрудничество в Мартина Щок в Австрия; аудио-визуалната композиция 10VЕ (2015) в сътрудничество с Катарина Кьолер (Австрия), наградена с ContentAward „Sound & Vision” във Виена, аудио-визуалната пърформанс-инсталация TOPOLOGY OF THE SONIC BODY (2017 г.) в сътрудничество с Федерика Даури (Италия), проекта ORGANIC OSCILLATORS (2018 г.)  в рамките на резиденция в Ателие за изкуства и науки към Театър „Хексагон”, Гренобъл, Франция, и др.

 

За фестивала „Следващо ниво сцена”

Между 26 март и 29 май фестивалът „Следващо ниво сцена“ представя пет спектакъла, които използват високи технологии или иновативни начини за включване на публиката в създаването им. След Re_sonance на 29 май в България гостува холандското трио Tin Men and the Telephone, с чието безплатно мобилно приложение Tinmendo ще можете да отвлечете световни лидери и създадете нов световен химн, както и да диктувате темпото, стила на свирене на сцената, и много други. Фестивалът включва и дискусии и професионални срещи между гостуващи и български артисти и възможност за обсъждане на идеи, свързани с използването на новите медии и технологии в изкуствата. Осъществява се от „Червената къща” с подкрепата на програма „Култура” на Столична община. Подробности за програмата и артистите ще намерите тук: https://redhouse-sofia.org/next-stage-level

 

Автор:
Център за култура и дебат "Червената къща"
Публикация:
11.04.2018 г. 17:35
Етикети:
Посетено:
1187
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/27439-parformansat-re_sonance-prevrashta-kontakta-mezhdu-tyaloto-na-izpalnitelya-i-pianoto-v-duet