Празници / фестивали

1 април в Дома на хумора и сатирата в Габрово

Ден на отворените врати и празнична програма

1 април в Дома на хумора и сатирата в Габрово

Изложба „Изобретенията" на Детския научен център „Музейко"

 

◊ ПОКАНА

Както всяка година 1 април е един от най-интересните дни да посетите Дома на хумора и сатирата. Не само защото празнуваме 46-ия рожден ден на Музея и ще можете да се насладите на интересни събития и изложби, а и защото правим специален подарък за всички, които са решили да ни поздравят за празника - това е ден на отворените врати и всеки влиза безплатно. Няма да сме пестеливи на гостоприемство, ще се уверите!

Програмата за рождения ни ден ще позволи на всеки, който е решил да ни гостува в Деня на шегата, да се забавлява през целия ден на територията на Музея. Самото "тържество" всъщност започва още на 31 март с моноспектакъла на Волен Митев "Монолог на един Шут" от 18:00 часа.

 

А какво ще се случи на 1 април?

• В 11 часа в зала 4 се открива пътуващата изложба „Изобретенията" на Детския научен център „Музейко". Тук освен че ще се смеете, ще се почувствате и откриватели. Имаме удоволствието да поканим всички малки и големи почитатели на науката. Тя е посветена на сензационните открития на XIX и XX век и представя едни от най-популярните приспособления, за които знаем твърде малко.  Днес не можем да си представим свят без технологии, но да се достигне до тяхното създаване и усъвършенстване е коствало усилията на много хора. Експозицията увлекателно представя най-интересните моменти – от гениалната идея, през трудностите, до сензационните изобретения, променили живота на цялото човечество.  Тук освен да научите много, ще можете и да изпробвате – от телеграфа и рентгена, до „дядото" на смартфона.

Изложбата ни гостува от 1 април  до 31 октомври, а по случай 1 април,  не на шега, музеят се връща и към лятното си работно време – без почивен ден.

• В 14 часа в зала 5 малките почитатели на изкуството ще имат възможността да участват в детско творческо ателие на Школата по приложни изкуства на Ива Пенчева, част от Националната детска асамблея "Празнични докосвания в цвят и коприна".

• През целия празничен ден в залите на Музея ще се провеждат интересни викторини с въпроси, свързани с изложбите, повечето от които са съвсем нови и са открити като прелюдия към 1 април.

• „Радикалните игри на Molleindustria" е интерактивна изложба за малки и големи, в която са представени различни компютърни игри. Те си поставят за цел да въвлекат играчите в сериозните теми на ежедневието, които при други обстоятелства често предпочитаме да заобикаляме. Един от най-знаменитите автори в света, които правят такива игри, е Паоло Педерчини, по-известен с неговия дългогодишен проект La Molleindustria. Неговите радикални игри съчетават сарказъм, ирония и алегория, за да постигнат един резултат, който може едновременно да разсмее, натъжи и ядоса аудиторията. Някои от тях са създадени преди повече от десет години, но са актуални и днес и без изгледи да бъдат решени скоро поставените въпроси.
Изложбата се намира в зала 6 на третия етаж.

*

• Изложбата на професор Иван Газдов „Черни докосвания. Почит за графикатурата" е една различна история, въвличаща ни извън рамките на обозримата реалност и изпращаща ни отвъд границите на комфортното равновесие между смисъл и форма. Графикатурата казва – това, което виждате, не е онова, което си мислите, че виждате. Заради това професор Газдов споделя „Когато рисувам, аз не мисля, аз измислям!" В неговото творчество са „втъкани" много хумор и ирония.
Изложбата е в зала 7.

*

• На 1 април ще се насладите и на две от временните ни изложби, които станаха емблематични за родния на Кристо  град Габрово - "Роден в Габрово" и "Кристо и Жан-Клод. Проекти".  "Кристо и Жан-Клод. Проекти" представя подписани постери и видео материали от знакови произведения на двамата артисти, а експозицията "Роден в Габрово" е документален разказ за семейство Явашеви и първите стъпки на малкия Христо в изкуството.
Изложбите се намират в зала 3 "Стефан Фъртунов".

* * *


И не идвайте с празни ръце на рождения ден, ще има кой да ви отвори вратата!

Автор:
Дом на хумора и сатирата
Публикация:
30.03.2018 г. 17:41
Посетено:
1174
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/27399-1-april-v-doma-na-humora-i-satirata-v-gabrovo