Празници / фестивали

Извънредно положение XI степен: Започва „Антистатик“!

10 дни, 18 представления - запазете спокойствие и да танцуваме!

Извънредно положение XI степен: Започва „Антистатик“!

 

◊ СЪБИТИЕТО

От 20 до 30 април в София ще се проведе единадесетото издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“. След повече от 10 години съществуване и над 100 показани представления на артисти от 5 континента, една от най-устойчивите и разпознаваеми инициативи в сферата на съвременните изпълнителски изкуства в София и страната, обявява артистично „извънредно положение“.

Инициаторите на фестивала - Ива Свещарова, Вили Прагер и Стефан А. Щерев, го описват така:

„Светът, в който живеем, настоява, че „извънредно положение“ значи заплаха, страх, тероризъм и контрол. Но в измерението на „Антистатик“ наложените отвън норми автоматично спират да важат. Затова за нас „извънредно положение“ означава, че заграждаме територия, в която разместваме правилата и освобождаваме повече място за съвременно изкуство. Отделяме и ново пространство, за да се случи първата за фестивала “Българска танцова платформа”. Така че - „запазете спокойствие и да танцуваме“! Ще бъде WOW, ще говорим танц, ще бъде романтично и най-вече - демилитаризиращо.“

 

◊ В ПРОГРАМАТА

На 20 април международната програма на „Антистатик“ започва пищно с четирите сола, съставящи „В почит към…“ на легендарния танцьор, хореограф, певец и преподавател Марк Томкинс (САЩ/Франция), носител на престижната награда на Обществото на театралните автори и композитори за цялостно творчество SACD Choreography Prize, който идва за пръв път в България. Воден от нестихващото си любопитство към преувеличеността и еротичността на кабарето и мюзикхола, той се поставя на мястото на личности с решаващо влияние върху историята на модерния танц - Вацлав Нижински, Валеска Герт, Жозефин Бейкър и Хари Шепард – и им отдава своя запомнящ се сценичен трибют.  

Следва вълнуваща среща с обещаващия хореограф Ури Шафир (Израел), доскорошен танцьор в световно известната компанията „Batsheva”, с артистичен директор Охад Нахарин, създателят на движенческия език „гага“. „Хабитат“, представлението с което Шафир гостува на фестивала, ползва за отправна точка думите на американския авангардист Робърт Бари „за мен нищото е най-мощното нещо на света“ в опит да изрази онази неуловима зона на мимолетност, която сякаш е „истински живото“ в едно сценично изпълнение.  

На 24 април друг бързо набиращ международно признание хореограф, Бенжамeн Бертран (Франция), ефирно пренася на сцената движението на вятъра с „Пориви“. За да го постигне са му достатъчни мъж, жена, вентилатор и осезаемият полъх на въздуха, който ги свързва. Всичко останало е флуидност и неспирно вълнообразно движение.

На следващия ден, 25 април, програмата мощно ни завръща в собственото ни съвремие с изследването върху авторитарния характер „Опиянение и гняв“ на известния с работата си в сферата на медийните изкуства и пърформанса артистичен колектив LIGNA (Германия). За създаването на тази продукция, която постави началото на сценичния сезон във Франкфурт и предизвика сериозен отзвук, към Оле Фрам, Михаел Хюнерс и Торстен Михаелсен, се присъединяват българските артисти Стефан A. Щерев и Емилиян Гацов. Заедно те изучават нарастващата привлекателност на фундаментализма в Европа и превръщат публиката в главно действащо лице в силно запомнящ се, интерактивен, пърформанс.

Силният финал на международната програма на „Антистатик“ идва с „Жените-чудо“ на хореографа Мелани Лейн (Австралия/Германия) на 26 април. За него тя кани за участие две жени, професионални бодибилдъри, и ги поставя в ситуацията на представление, за да предложи нова перспектива към този така взискателен към тялото спорт, който изцяло го променя. И неизбежно  провокира диалог с възприятията ни на категории като „сила” и „уязвимост”, „атлетизъм” и „женственост”.

• Билетите за всички представления в програмата на 11-тото издание на „Антистатик“ вече са в продажба на всички каси в страната на EASY PAY , онлайн на EPAYGO.BG и на касите НДК на преференциални цени в предварителна продажба и по-високи в деня на представленията. Затова не отлагайте, а се въоръжете с билети още днес, защото те са единственото допустимо оръжие в ситуацията на „извънредно положение“ на фестивала.

*

Международна програма на „Антистатик“ 2018 се организира от: Брейн Стор Проджект, Асоциация Информбюро и Център за култура и дебат “Червената къща”, в партньорство с Министерство на културата; Календар на културните събития на Столична община 2018; Френски институт в България; Гьоте-институт България; Посолство на Израел в България; Номадска танцова академия Словения, част от проекта DANCE ON, PASS ON, DREAM ON – съфинансиран от програма „Творческа Европа” на Европейския съюз; Nationales Performance Netz (NPN) – Фонд за международно разпространение на танцови проекти със средства на Федералното министерство за култура и медии по решение на немския парламент, Германия; Национален фонд „Култура”; НДК и ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс; Младежки театър “Николай Бинев” и Jameson Irish Whiskey.

Медийни партньори на фестивала са: Българска национална телевизия, Портал за  култура, изкуство и общество „Култура”, Българска телеграфна агенция, уеб сайта Goguide.bg, интернет портал dir.bg и онлайн пространство за култура https://impressio.dir.bg, градският гид Sofia in your pocket, лайфстайл платформата Vibes.bg, уеб списание Madame Bulgaria

• Повече за фестивала можете да научите на antistaticfestival.org, както и на страницата ни във Фейсбук.

Автор:
Културна фондация А25
Публикация:
14.04.2018 г. 11:46
Посетено:
951
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/27388-izvanredno-polozhenie-xi-stepen-zapochva-antistatik