Празници / фестивали

„Щастливият Бекет" открива фестивала „Следващо ниво сцена“

Интерактивен театрален спектакъл на 26 и 28 март от 19:30 часа в Център за култура и дебат "Червената къща"

„Щастливият Бекет" открива фестивала „Следващо ниво сцена“

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 26 и 28 март (понеделник и сряда) от 19:30 в „Червената къща” зрителите ще имат възможност да се насладят на „Щастливият Бекет” - интерактивен театрален спектакъл, вдъхновен от структурата и образния свят в пиесата „О, щастливи дни” на Самюъл Бекет. Спектакълът открива фестивала „Следващо ниво сцена”, посветен на използването на високи технологии в изкуството и на иновативните подходи за въвличане на публиката в творческия процес.

Режисьорът и сценарист на „Щастливият Бекет” Марий Росен споделя, че екипът се е спрял на това заглавие, защото звучи парадоксално: „Щастието и Бекет в една фраза – това само по себе си съдържа напрежение. Ние търсим Бекет по съвсем друг, наш начин, разделени от оригиналния текст, но все пак интерпретиращи темите, които се съдържат в него. Всеки път представлението поема в различна посока. Има само една част в структурата, която е наша и се запазва всеки път.”

Представлението е различно всеки път, защото екипът му се отказва от оригиналния текст на пиесата. Вместо него се използват текстове на зрителите на спектакъла съответната вечер. Така всяко представление има свой индивидуален, единствен драматургичен език. Единствено структурата и темите, които текстът поставя, винаги остават същите. Целта е да се постигне подреждането на една многоцветна мандала, която в края да се разпръсне от вятъра. Функционирането на подобен формат е сложно и изисква предварителното активно участие на зрителите. За да се превърне в драматург, всеки един от 25-е зрители на „Щастливият Бекет” трябва да посети сайта happybeckett.com, да избере дата, да попълни кратка анкета и след това да си купи билет от касата на „Червената къща”.

Марий Росен споделя, че въпросите в анкетата са резултат от два месеца работа върху оригиналния текст на Бекет със съсценариста Ана Вълчанова. Крайната форма и идея са синтез от различните части в творбата: „Докато с Ани Вълчанова избистряхме финалната структура, гадаехме как хората биха отговорили на въпросите и ние самите си ги задавахме много пъти, като подхождахме от най-положителното възприемане на питането до най-отрицателното отношение. Трябваше ни текст, върху който да репетираме. Затова в началото карахме приятелите си да попълват анкетите.”

Режисьорът добавя, че все още пазят отговорите на всички попълнени досега анкети и често има повторения в отговорите на определени въпроси: „Най-разнообразно съдържание получаваме на въпроса за създаването на собствена история, макар и там да се случват сходни структури. Според мен от тези данни може да се проведе социологическо проучване или психологическо изследване един ден, ако някой прояви интерес.”

 

„Щастливият Бекет”

Идея и режисура – Марий Росен

Сценарий – Марий Росен и Ана Вълчанова

Сценография и костюми – Петя Боюкова

Музика – Константин Тимошенко

Участват Ана Вълчанова, Марий Росен, Петя Боюкова, Константин Тимошенко

 

Къде: Център за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов”, зала „Пеша Николова”

Кога: 26, 28 март, 19:30

Вход: 15/ 12 лв. Входът за журналисти е свободен.

• За да посетите представлението, изберете дата и попълнете анкета тук: happybeckett.com

 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФЕСТИВАЛА "СЛЕДВАЩО НИВО СЦЕНА"

Между 26 март и 29 май фестивалът „Следващо ниво сцена“ ще представи пет спектакъла, които използват високи технологии или иновативни начини за включване на публиката в създаването им. Ще можете да присъствате на концерта-пърформанс „РЕ_ЗОНАНС”, по време на който звукът се променя според емоционалните реакции на изпълнителя, измервани със специално устройство, да отвлечете световни лидери и създадете нов световен химн с холандското трио Tin Men and the Telephone, да бъдете настанени на сцена с артистите на гостуващото от Литва представление „Диор в Москва”, както и да видите, усетите и дегустирате България като един средностатистически турист в сетивния пърформанс-променада Low Cost. Фестивалът включва и дискусии и професионални срещи между гостуващи и български артисти и възможност за обсъждане на идеи, свързани с използването на новите медии и технологии в изкуствата.

Пълната програма на фестивала ще намерите тук: https://redhouse-sofia.org/next-stage-level

 

Автор:
Център за култура и дебат "Червената къща"
Публикация:
24.03.2018 г. 14:25
Посетено:
718
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/27362-shtastliviyat-beket-otkriva-festivala-sledvashto-nivo-stsena