Празници / фестивали

Филм за окупацията на Чехословакия закрива официалната програма на София филм фест

"Окупация 1968" е продуциран от Мартичка Божилова и "Агитпроп"

Филм за окупацията на Чехословакия закрива официалната програма на София филм фест

 

◊ ПЕТИМА РЕЖИСЬОРИ В "ОКУПАЦИЯ 1968"

Българската премиера на "Окупация 1968" ще закрие официалната програма на София Филм фест. Прожекцията е на 18 март (неделя) от 20:30 часа в кино "Люмиер Лидл" в София. Фестивалът продължава с кинопрограмата си до 29 март.

Процудент е Мартичка Божилова ("Агитпроп"). „Окупация 1968“ е омнибус (Словакия-Чехия-Полша-България-Унгария) - колекция от пет филма с режисьори Евдокия Москвина, Линда Домбровски, Магдалена Шимков, Мари Елиза Шайт, Стефан Командарев.

 

◊ ПОГЛЕД КЪМ 1968 И ОКУПАЦИЯТА НА ЧЕХОСЛОВАКИЯ

Филмът, разказващ за месец август 1968 година, е субективен поглед към войниците от „братските“ армии и техните мисли и чувства за Чехословашката окупация и функциите им в нея.

За „братските армии“ окупацията на Чехословакия през 1968 година е съвсем различно събитие от това, което чехите и словаците преживяват. Пресъздаването на историята предлага среща с войници от различни националности и ранг. За да бъде постигната многопластовост и разнообразие на гледните точки върху сложната тема, по филма работят петима режисьори от пет държави от бившия Варшавски договор, участвали в окупацията на Чехословакия – Русия, Полша, Германия, Унгария и България.

Основният въпрос, около който обединяват работата си режисьорите, е как „малкият човек в Европа“ се отнася с така наречената „голяма история“. Каква е ролята на личната отговорност, запазването на личната гледна точка и морал и какво се случва с тях, когато човекът е поставен пред избора да спаси живота си, или да се подчини на правилата?


Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
17.03.2018 г. 20:24
Етикети:
ЧехословакияСтефан КомандаревМартичка БожиловафестивалСофия филм фест 2018
Мари Елиза Шайт
Магдалена Шимков
Линда Домбровски
Окупация 1968Евдокия Москвина
Агитпроп
Посетено:
1032
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/27318-film-za-okupatsiyata-na-chehoslovakiya-zakriva-ofitsialnata-programa-na-sofiya-film-fest