Празници / фестивали

11 нови български документални премиери - само на София филм фест

Нови филми на Стефан Командарев, Георги Тенев, Стефан Иванов

11 нови български документални премиери - само на София филм фест

Кадър от филма на Стефан Командарев „Ненужен герой“

 

46 български пълнометражни игрални и документални филма ще бъдат представени на ХХІІ София филм фест – броят български филми е без прецедент в историята на кинофестивала. 11 от тях са документални премиери. Представяме ви част от новите български документални ленти, които излизат на екран през март.

 

◊ ОКУПАЦИЯ 1968 – ПОГЛЕД КЪМ ПРАЖКАТА ПРОЛЕТ

Името на Мартичка Божилова  и АГИТПРОП като продуцент стоят зад един интересен документален проект - омнибусът „Окупация 1968“ (България-Германия-Унгария-Полша-Русия), който ще закрие официалната програма на 22-ия София Филм Фест на 18 март.

Филмът е киноразказ за войниците от „братските“ армии на страните-членки на Варшавския договор, както и за Чехословашката окупация и функциите им в нея през август 1968 година. България участва в тази амбициозна копродукция с филма на Стефан Командарев „Ненужен герой“. Премиерата на пълнометражната версия на филма ще се състои на 29 март в Дома на киното като закриващ филм на цялата програма на фестивала.

Вечерта на 9 септември 1968 година младши-сержант Николай Николов, един от малко над две хилядите български войници, изпратени в Чехословакия, за да потушат „Пражката пролет“, напуска поста си и повече не се завръща. Последвалите събития превръщат 21-годишният войник в единствената жертва, дадена от окупационните войски. Петдесет години след трагичните събития филмът „Ненужен герой“ разкрива повече за реалните обстоятелства около убийството на Николов… Днес само братът на загиналия и няколко останали приятели пазят образа на момчето в паметта си…

 

◊ ЧЕРВЕНО, ТВЪРДЕ ЧЕРВЕНО… МИНАЛО

Френско-българската копродукция „Червено, твърде червено“ („Je vois rouge / I See Red People“) е дело на режисьорката Божина Панайотова. Тя е родена в България, но завършва висшето си образование по философия в „Ла Фемис“ и създава своите оригинални филмови проекти, пътувайки между България и Франция. Предишният й филм „Космонавтите“ (2014) бе показан на 18-ия София Филм Фест през 2014 година.

„Червено, твърде червено“ е разказ за това как самата Божина се изправя пред родителите си с провокативни въпроси за миналото им и евентуални връзки с българската държавна сигурност. В оригиналната трагикомична одисея, която смесва шпионския и семеен филм, историята започва със завръщането на Божина от Франция след 25-годишно отсъствие от България. С камера в ръка, Божина решава да разбере какво би станало, ако семейството й е сътрудничило на политическата полиция и комунистическия режим. Тя прави своето документално разследване и филмира всичко по темата. „Червено, твърде червено“ ще бъде представен в програмата на СФФ непосредствено след премиерата му на 68-ия филмов фестивал в Берлин, като ще участва в международния документален конкурс в София.

 

◊ КОЙ Е НАЙ-МЪЛЧАЛИВИЯТ БЪЛГАРСКИ ДИСИДЕНТ

„Симон срещу страха (Случаят Варсано)“ е документален разказ на сценариста, писателя, драматурга и режисьора Георги Тенев за най-мълчаливия български дисидент Симон Варсано. Той е медицински фотограф, състезател по водна топка, романтик, любимец на жените. За една нощ се превръща в арестант с простреляни крака и враг на тоталитарния режим. Берлинската стена пада, но Симон Варсано отказва да стане герой. Чак три десетилетия по-късно историята се завръща с един секретен филм на комунистическата Държавна сигурност. Предстои среща с младостта, среща с надеждите и илюзиите.

Филмът на Георги Тенев получи „Златен ритон“ (2017) за „модерния разказ на необикновената съдба на Симон Варсано“. Той е продукция на АГИТПРОП в лицето на Мартичка Божилова. Заснет е от операторите Борис Мисирков и Георги Богданов.

 

◊ ОТ ДВЕТЕ СТРАНИ НА ЖЕЛЯЗНАТА ЗАВЕСА

„Студената война“ (2017) на режисьорите Радослав Илиев и Ивайло Пенчев е по сценарий на Иван Георгиев – Гец. Със средствата на киноархива, интервюта със специалисти и на базата на множество документи и фотоси, документалната творба изследва над 40-годишната борба за надмощие между „западния“ свят и социалистическия лагер. Студената война е време на жестоки драми и на прекършени човешки съдби за милиони обикновени хора от двете страни на Желязната завеса.

 

◊ МИЛЧО ЛЕВИЕВ И ЛЮДМИЛ СТАЙКОВ В РОДНАТА КАЗАРМА

„К 22“ на режисьорите Александър Крумов и Антон Богорисов представя атмосферата в една рота от студенти по актьорско майсторство, живопис и класическа музика. Всички те са отбивали заедно военната си служба през 1957 година, а днес са сред най-изявените през последния половин век български художници, актьори, музиканти, скулптори и режисьори. Това, което ги събира заедно, е откриването на необикновената фотографска изложба на Александър Сертев „Добре дошли в родната казарма“. Тя е и повод много от тях да разкажат смешни, куриозни и трагикомични истории от онова време. Като например как Милчо Левиев изрязал демонстративно на плаца с ножица шинела си и той заприличал на фрак - след като старшината много пъти му натяквал, че шинелът трябва да е с 30 см по-къс. Режисьорът Людмил Стайков разказва през смях как заключил с катинар поделението в Мичурин и отишъл на плаж - останал сам като „постови“, докато другите били на учение за целия ден.

 

◊ КАКВО ОЩЕ

Сред българските документални премиери на София филм фест ще видим още „Синко мой“  на режисьорката Павлина Иванова, „Нов живот“ - вторият документален филм на един от най-успешните български оператори Стефан Иванов, „Мечтата на Николай“ на Мария Карагьозова, най-новия филм на кинодокументалиста Елдора Трайкова „Миниатюра за пиано“, най-новия филм на режисьора Костадин Бонев„Изкореняване“, „Offline” на режисьорката Станислава Калчева по сценарий на Геновева Димитрова.

Автор: Момчил Цонев
10.03.2018 г. 10:52
Посетено: 832
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/27277-11-novi-balgarski-dokumentalni-premieri-samo-na-sofiya-film-fest