Празници / фестивали

София става кино с ХХІІ София филм фест

От 7 до 29 март София филм фест е в София, Бургас, Пловдив и Варна

София става кино с ХХІІ София филм фест

 

◊ СОФИЯ СТАВА КИНО

ХХІІ Международен София Филм Фест ще превърне столицата в град на киното от 7 до 29 март. Очакват ни 172 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 20 късометражни филма.

Програмата на фестивала традиционно отново ще има издания в Бургас, Пловдив и Варна.

През 2018 година темата на София Филм Фест, преплетена творчески във визията на фестивала, е свързана с избора на София за Европейска столица на спорта.

 

◊ В НАЧАЛОТО БЕ... ОТКРИВАНЕТО

София Филм Фест се открива на 7 март в Зала 1 на НДК с официалната премиера на най-новия игрален филм на Милко Лазаров - „Áга”. Филмът вече закри с огромен успех основната конкурсна програма на Берлинале 2018. Лентата е копродукция на България, Германия и Франция.

 

◊ ВИМ ВЕНДЕРС СЕ ЗАВРЪЩА В СОФИЯ С НОВ ФИЛМ, РЕТРОСПЕКТИВА И МАСТЕРКЛАС

Емблемата на световното независимо кино Вим Вендерс се завръща в София почти 10 години след представянето на филма си „Снимки в Палермо“ пред българската публика. Президентът на Европейската филмова академия и световен майстор на киното ще представи амбициозния си проект „Потапяне“ - филмът, който откри 65-ия филмов фестивал в Сан Себастиан.

Още шест от най-важните заглавия във филмографията на Вендерс ще могат да видят киноманите у нас. Това са дигитално възстановените версии на „Париж, щата Тексас” и „Криле на желанието”; троен 3D Вендерс-акцент с „Пина” „Катедрали на културата” и „Всичко ще бъде наред”; „Солта на земята”.

Вим Вендерс ще изнесе и специален МАСТЕРКЛАС пред българската публика – това ще се случи на 11 март  в Дома на киното!

 

◊ 50 ГОДИНИ СЛЕД 1968

50 години след майските събития в Париж и Пражката пролет, София филм фест предлага специална програма, посветена на 1968 г. Тя включва няколко модула – български филми, селектирани от проф. Божидар Манов, филми от Германия, селектирани от режисьора Бернхард Марш (Кьолн) и в партньорство с Гьоте-институт, филми от Чехословашката нова вълна, селектирани от Йохана Шварцова – режисьор и куратор в Чешкия национален филмов архив и в партньорство с Чешкия център, и филми от Френската нова вълна, в партньорство с Френския културен институт.

 

◊ ГОЛЕМИТЕ КИНОМАЙСТОРИ

В „Киното днес – големите майстори” фестивалът ще предложи на публиката най-новите филми на утвърдени имена от световното кино.

Прочутият македонски режисьор Милчо Манчевски, носител на „Златен лъв“ за „Преди дъжда“, лично ще представи най-новия си филм „Бикини Муун“. В програмата е включен и филма на Алексей Герман младши „Довлатов“, който получи „Сребърна Мечка“ на Берлинале 2018 за работата на художничката и дизайнер на костюмите Елена Окопная.

Ще видим новия филм на Фатих Акин „Без милост” (In The Fade), който е със „Златен Глобус“ за чуждоезичен филм, награда за най-добра актриса за Даян Крюгер в Кан ’17. Руският майстор Андрей Звягинцев ще бъде на екрана на София филм фест с „Нелюбов” - филмът е с награди от Кан, Лондон и Европейската филмова академия, с номинация за чуждоезичен „Оскар“. "Луната на Юпитер" е филмът на Корнел Мундруцо с номинация за „Златна палма“ в Кан ’17, който гостува в София.

 

◊ НОВОТО БЪЛГАРСКО КИНО

46 български пълнометражни, игрални и документални филма, които са създадени между март 2017 и началото на 2018 година, ще се прожектират на София филм фест.

Сред премиерните заглавия са „Áга“ на Милко Лазаров (с единствена прожекция при откриването на фестивала), „3/4“ на Илиян Метев и „Радиограмофон“ на Рузие Хасанова (и двете творби са в Международния конкурс на фестивала), „8'19"“ – световна премиера на филма-омнибус, продуциран от Българската национална телевизия, създаден по разкази на Георги Господинов, „Смартфонът беглец“ на Максим Генчев.

Рекорден за последните 25 години е броят на игралните филми - 22 игрални филма, произведени през изминалата година, ще са в програмата на XXII София филм фест.

 

Автор: Момчил Цонев
07.03.2018 г. 15:00
Посетено: 677
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/27253-sofiya-stava-kino-s-hh-sofiya-film-fest