Празници / фестивали

Къща музей „Иван Вазов“ – София с престижното отличие „Златна монета“

За принос към българската култура

Къща музей „Иван Вазов“ – София с престижното отличие „Златна монета“

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 1 март от 16,00 часа, по повод Националния празник на България, на тържествена церемония в къща музей „Иван Вазов“ в София, ще бъдат връчени отличията „Златна монета“ за принос в развитието на българската наука и култура.

Престижните награди на Съвета на европейската научна и културна общност се присъждат ежегодно на обществено признати представители на българския научен и културен елит, както и на държавни и обществени институции и организации с принос в сферата на науката и културата. Специалната монета, изработена в Монетния двор на България, е със златно покритие, като на лицевата й страна е изобразена разтворена книга – символ на човешкия прогрес, а на обратната страна са изписани букви от Глаголицата. Носители на отличието през годините са Националният литературен музей и къщите музеи на Емилиян Станев във Велико Търново и на Петко и Пенчо Славейкови в София, които също както къща музей „Иван Вазов“ са част от структурата на Националния литературен музей.

Традиционното „Вазово утро“, което тази година е под знака на 140-годишнината от Освобождението, ще се проведе на 2 март, с начален час – 11,30. В поетичния рецитал по стихове на Патриарха на българската литература ще се включат възпитаници на няколко столични училища, а участниците ще имат възможност да представят и свои авторски творби, посветени на Родината.

На празничния 3 март къща музей „Иван Вазов“ ще приема посетители от 10,00 до 17,00 часа.

 

Автор:
Национален литературен музей
Публикация:
27.02.2018 г. 17:59
Етикети:
наградиНационален литературен музейНЛМ
къща музей Иван Вазов София
Златна монета
Посетено:
1594
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/27219-kashta-muzey-ivan-vazov-sofiya-s-prestizhnoto-otlichie-zlatna-moneta