Празници / фестивали

Националният военноисторически музей представя оригиналните знамена на Българското опълчение

На Националния празник музеят ще работи с вход свободен

Националният военноисторически музей представя оригиналните знамена на Българското опълчение

 

◊ СЪБИТИЕТО

Националният военноисторически музей представя оригиналните знамена на Българското опълчение

В чест на 140-ата годишнина от Освобождението на България посетителите на Националния военноисторически музей ще имат уникалната възможност да видят оригиналните знамена на Българското опълчение, сред които е и Самарското знаме.

Светините – символ на стремежа на българския народ към свобода, ще бъдат експонирани на 3 март, когато музеят традиционно ще работи с вход свободен за постоянната хронологична и външната си експозиция.

Оригиналните знамена на Опълчението, пренесли през десетилетията героизма на българите и устрема на народа за извоюване на свободата си, са пет. Най-популярните са Самарското знаме, връчено на Трета опълченска дружина, и знамето на Горнооряховските въстаници, ушито за Априлското въстание и връчено на Четвърта дружина по време на Руско-турската война. Това са и единствените две знамена, участвали във войната и развявани в кръвопролитните боеве при Стара Загора, Шипка и Шейново.

Знамената на Първа и Втора дружина са ушити по поръчение на Добродетелната дружина, а със средства на българската общност в гр. Киев е изработено знамето на Пета дружина. Те не са участвали в бойни действия по време на Руско-турската война, но се развяват като знамена на Опълчението на военния парад в Пловдив на 30 август 1878 г. Въпреки че само две от тях са свидетели на героизма на българите по пътя към свободата, всичките пет имат своя боен път. След Освобождението те стават знамена на Българската земска войска и участват във войните за национално обединение.

• Знамената, с изключение на Самарското, което ще е изложено само на 3 март, ще бъдат експонирани и достъпни за публиката до 11 март в работните дни на музея.

 

Автор:
НВИМ
Публикация:
01.03.2018 г. 13:35
Посетено:
920
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/27210-natsionalniyat-voennoistoricheski-muzey-predstavya-originalnite-znamena-na-balgarskoto-opalchenie