Празници / фестивали

Фестивал „Mousikē-Téchnē“

17-20 януари 2018 г., Център за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов“

Фестивал „Mousikē-Téchnē“

 

◊ СЪБИТИЕТО

Фестивал „Mousikē-Téchnē“

„Практикуването на музика“ или различните гледни точки за създаване на музика от утвърдени в кариерата си композитори

17-20 януари 2018 г., Център за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов“, ул. „Любен Каравелов“ №15

Фестивалът се организира от домакините и департамент „Музика“ на Нов български университет и ще се проведе със специалното участие на проф. Милена Моллова.

 

Под μουσῐκή (mousikḗ) в гръцката античност се е разбирало всяко едно изкуство, над което музите са имали власт, и особено поезията, изпълнена с музика, а под τέχνη (tékhnē) – всяко едно умение, занаят и професия, и най-вече тези, свързани с изкуствата. Под mousikḗ tékhnē се е разбирало в тесен смисъл „практикуването на музика“. Според Питагор философията и математиката са били породени от музиката, според нормативните мерки на Платоновата държава разбирането за политическо и етическо са били производни на добре темперираната музикална мярка, а Аристотел е призовавал за установяването на етичен идеал за музикалната хармония.

Днес, в епохата на технологичното революция, тогава, когато планетата е обгърната от мрежите на дигиталния звук и новите виртуални музикални модели, проблемът за mousikḗ tékhnē – или по-точно за практикуването на музика, предизвиква много въпроси и подлежи на изследване. Серията концерти MOUSIKĒ-TÉCHNĒ от 17 до 20 януари 2018 г. в независимото пространство за изкуство, култура и социални практики Център за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов“ се оформя като един малък фестивал, организиран със съдействието на Департамент „Музика“ на Нов български университет. Фестивал, който ще се опита да представи различни гледни точки за създаване на музика в днешни дни от утвърдени в кариерата си композитори, както и от много млади автори, които сега започват невероятно великолепното приключение на творческото си израстване.

 

◊ ПРОГРАМА

Сряда, 17 януари 2018, 19.00 ч.

Червена зала

• A-TO-D (ANALOG-TO-DIGITAL CONVERTER) I

В програмата: Пиер Анри, Симо Лазаров, Алехандро Иглесиас Роси, Лучиано Берио, тандема Лейди Гага/Боб Уилсън... и студенти от Нов български университет.

Проф. д-р Симо Лазаров, доц. д-р Георги Арнаудов и гл. ас. д-р Росица Бечева представят в един свободен дебат знакови творби на световноизвестни автори на електронна и компютърна музика и студенти по специалността от Нов български университет.

В две вечери, на 17 и 20 януари 2018 г., в рамките на една презентация и един концерт ще прозвучат най-нови творби от областта на електронната музика и компютърното музициране със синтезатор с помощта на съвременен софтуер – в студио и при концертно изпълнение. В първата вечер ще си дадат среща световноизвестни автори и млади български автори, възпитаници на Нов български университет, които ще ни запознаят както със свои достижения, така и с изпълнения на живо и демонстрация на съвременни електроакустични инструменти.

 

Четвъртък, 18 януари 2018, 19.00 ч.

Зала „Пеша Николова“

• „Творческа работилница по композиция“

В програмата: Емерих Амбил, Стефан Веселинов, Валерия Крачунова, Мина Ефремова, Десислава Георгиева, Дарина Божилова, Стефан Драгостинов.

В изпълнение на: проф. Милена Моллова – пиано, проф. Йосиф Радионов – цигулка, доц. д-р Десислава Щерева – пиано, Росен Идеалов – кларинет, и някои от младите автори.

От 2016 г. световноизвестният композитор и диригент проф. Стефан Драгостинов води „Творческа лаборатория по композиция“, проект на Департамент „Музика“ при Нов български университет, който се реализира със съдействието на НМУ „Любомир Пипков“. В тази уникална творческа лаборатория, ръководена от проф. Драгостинов – дългогодишен професор по композиция, хармония, оркестрация, инструментознание и съвременни композиционни техники в НБУ, са взели участие композитори от всякакви възрасти. Немалка част от тях ще представят свои творби в серията концерти в mousikē-téchnē.

 

Събота, 20 януари 2018, 19.00 ч.

Червена зала

• A-TO-D (ANALOG-TO-DIGITAL CONVERTER) II

Проф. д-р Симо Лазаров, гл. ас. д-р Росица Бечева и УПИЗ по компютърно музициране и компютърна звукообработка „Станислав Станчев-Стенли“ представят своите студенти по електронна музика и компютърна музициране от Нов български университет. С участието на екип от студенти, водени от доц. Димитър Василев.

Във втората вечер в изпълнение на най-новите творби от областта на електронната музика и компютърното музициране със синтезатор с помощта на съвременен софтуер, публиката ще се запознае с работата на голяма група млади автори, студенти от програмите по електронна и компютърна музика на Нов български университет, и техните идеи за прилагане в творческия процес на съвременните музикални технологии, на дигиталната музика, на най-нови типове технологично оборудване и софтуер, както и практики за работа в творчески колектив и интердисциплинарни екипи.

Автор: НБУ
15.01.2018 г. 15:24
Посетено: 995
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/26988-festival-mousik-275-t-233-chn-275