Празници / фестивали

Документалният филм за бежанците „Пощальонът” на Тонислав Христов взе голямата награда „Златен ритон”

Анимационният на Анри Кулев „Вятър работа" стана другият голям победител на 23-ото издание на фестивала в Пловдив

Документалният филм за бежанците „Пощальонът” на Тонислав Христов взе голямата награда „Златен ритон”

 

Големият победител в XXIII Фестивал на българското документално и анимационно кино „Златен ритон” е документалният филм "Пощальонът" на Тонислав Христов, който спечели голямата награда „Златен ритон”, а при анимационните ленти – „Вятър работа" на Анри Кулев, по сценарий на Христо Ганев. Темата за бежанците в социалния „Пощальонът” бе сред фаворитите на феста, защото той пристигна в Пловдив с много престижни награди от чужбина. Лентата разказва за кметски избор в Голям Дервент, чиито жители са поставени пред труден избор. Селото се е превърнало във врата към Европа за идващите бежанци. Пощальонът решава да се кандидатира за кмет, за да спаси все по-обезлюдяващия Дервент, като го насели със сирийски бежанци. Неговият опонент пък се бори за затваряне на границата.

Още две други документални ленти с награди - копродукцията „От Кремона до Кремона” на Мария Аверина и дебютният „Пустиняци” на Цветан Драгнев, също бяха отличени - съответно от Съюза на филмовите дейци, а операторът Пламен Гелинов взе наградата за най-добра операторска работа върху „Пустиняци” и „В огледалото”.

Всъщност, ако прегледаме отличените документални заглавия на 23-ото издание на фестивала, може да кажем, че сред киногилдията най-много симпатии е събрал българо-френският „Книжарят” (на Катрин Бернщайн и Асен Владимиров) за пребиваването на прочутия френски мистификатор, писател и дипломат Ромен Гари в България през 1946 г. Лентата обра цели три приза (специалната награда на журито, на Гилдията на кинокритиците към СБФД и на Българската национална филмотeка). Още един филм е спечелил толкова награди и това е лентата за арменския геноцид „Изкореняване” на известния документалист Константанив Бонев, режисьор и на игралните „Потъването на Созопол”, „Военен кореспондент” и „Подгряване на вчерашния обед”, който бе отличен и за сценария на Влади Киров.

Тази година работата на журито бе особено трудна, защото на фестивала бяха селектирани рекорден брой филми, заради това, че бе пропуснато едно издание на „Златен ритон”. В крайна сметка общо 90 филма участваха в програмата, като 63 от тях се състезаваха в двете конкурсни програми – за документално и анимационно кино. Особено интересни заглавия попаднаха и в извънконкурсната, паралелна програма „Открити хоризонти” на независими продукции, сред които имаше филми за толерантността, за пост-културата, портрети на наши съвременници като Петър Стоянов и Александрина Пендачанска, за кирилицата, за един българин, преподавател в САЩ и още много други.

Заради рекордния брой участия, и раздадените награди тази година бяха повече. От дългия списък с отличените следва да споменем един от тях, който спечели отдавна сърцата на публиката. Става дума за документалния филм на Галина Кралева, трогателен разказ за живота на режисьора, актьора  и художника Иван Андонов – „Поне за миг да полетя”, който получи наградата на община Пловдив. Истинска находка на Димитър Стоянович е разказът за 75-годишния пенсионер Георги Шопов, който безкористно се грижи за гробовете на известни българи във филма „От признателните потомци”, отличен за сценарий, за социално значима тема на Областната администрация на Пловдив. Тази година е силна за актьора Любен Чаталов, който след невероятното си актьорско превъплъщение в игралния „Дамасцена”, сега му бе присъдена награда от фирма „Адвантис” за актьорско изпълнени в комбинирания анимационен филм „Райска ябълка” на Владимир Шомов.

________

Пълен списък на наградите на XXIII Фестивал на българското документално и анимационно кино „Златен ритон”: http://www.zlatenriton.bg/

Автор:
Мариана Първанова
Публикация:
27.12.2017 г. 15:21
Етикети:
анимационно киноАнри КулевТонислав ХристовфестивалнаградиЗлатен ритон
Вятър работа
Пощальонът
Фестивал на българското документално и анимационно кино
Посетено:
1436
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/26906-dokumentalniyat-film-za-bezhantsite-poshtalyonat-na-tonislav-hristov-vze-golyamata-nagrada-zlaten-riton