Празници / фестивали

Следовници на фолклорните традиции и народната обредност в Сливенско

Община Сливен, кметството в  Мечкарево и Народно читалище „Пробуда-1925” в селото, станаха организатори за пореден път на провежданите от години традиционни „Зимни празници” в региона, посветени на народните обреди. Своето изкуство - в претворяване на обичаите от Игнажден до  Бабинден - представиха тази година над 300 участници от включените в трупите и съставите от Сливенско, Нова Загора и Ямбол любители на народното творчество. Присъстващите аплодираха артистичните и певчески умения на изпълнителите от различните възрастови групи, (сред които от пет до осемдесетгодишни).

Журито  бе председателствано от етнолога от Регионалния исторически музей в Сливен, доц. д-р Владимир Демирев, като в състава на журито участваха и председателят на Сдружение „Читалища,” Йорданка Таскова, ръководителят на оркестъра към Ансамбъла за народни песни и танци „Сливен,” Иван Стоянов, както и хореографът Станка Иванова. (Културната инициатива има състезателен характер.)

Събитието бе уважено от Стефан Радев, кмет на Сливен, от председателя на Общинския съвет в града Димитър Митев, от зам.-кметовете Пепа Чиликова и Стефан Кондузов,  секретаря на общината Валя Радева, от кметове на населените места от областта и от много граждани. В обръщението си към жителите, участниците и гостите на празниците, кметът на с. Мечкарево Г. Стоянов открои приноса на подобни събития „за обогатяване на фолклорната култура”, оцени инициативата и като своеобразен мост за „духовно общуване между населените места в региона”.

В прочувственото си слово към присъстващите кметът на Сливен Стефан Радев подчерта ролята на непреходните духовни богатства на Сливенския край: за съхранение на паметта, преноса на българското във времето и развиване на съзидателните начала у жителите. Той акцентира и върху възможността младите да се съпричастят с традициите на предходниците ни. „Докато ги има такива фолклорни събития, ще ни има и нас като нация, ще имаме и бъдеще като народ!”, завърши сливенският градоначалник, пожелал здраве, благоденствие и добри бъдни дни на всички с настъпващата 2018 г.

Община Сливен осигури парични награди на класиралите се на първите три места състави, присъдени и от Сдружение „Читалища”, и от земеделския производител Петър Байчев.

Дипломи за участие получиха всички представили зимната обредност на събора в с. Мечкарево, групи.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
27.12.2017 г. 13:43
Етикети:
Сливенобредифолклорнародни обичаи
Мечкарево
Зимни празници
Посетено:
1147
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/26905-sledovnitsi-na-folklornite-traditsii-i-narodnata-obrednost-v-slivensko