Празници / фестивали

Ловеч събра за шести път българските бардове

Владимир Стоянов от Варна е носител на Голямата награда на Община Ловеч

◊ СЪБИТИЕТО

На 1 и 2 септември 2006 г. в Ловеч се състоя Шестата национална среща на поетите с китара - Бардфест Ловеч 2006.

· Организатор - Община Ловеч
· Съорганизатори - читалище "Наука", Ловеч, издателска къща "Сафо" и инициативен комитет.

· Под егидата на г-н Минчо Казанджиев - кмет на гр. Ловеч.


◊ ЗА ФЕСТИВАЛА

Повече от 40 изпълнители на авторски песни от България, Румъния и Македония свириха и пяха на сцената на читалище "Наука" през първия ден, и на открито пред читалището - на втория ден. "Излизането на площада" позволи на много повече жители и гости на Ловеч да чуят и видят на живо повече или по-малко известни изпълнители на авторски песни.

В рамките на фестивала бяха представени нови поетични книги на Светлана Йонкова, Валери Станков и Славимир Генчев. Бе отбелязан и 50-годишният юбилей на Милен Тотев - известният ловешки бард и интерпретатор на Булат Окуджава.

Продуцентът и бард Петьо Вълков представи интересния компактдиск "Моята вяра" по стихове на Никола Вапцаров и на поети като Янис Рицос, Салваторе Куазимодо, Назъм Хикмет, Фредерико Гарсия Лорка, в който песните се изпълняват от Маргарита Друмева, Доротея Табакова, Андро Стубел, Красимир Първанов и други бардове.

Бардфестът завърши със самостоятелен концерт на поета с китара от Бургас Пламен Ставрев.


◊ НАГРАДИТЕ

· Носител на Голямата награда на община Ловеч стана Владимир Стоянов от Варна. Освен традиционната картина от ловешки художник, той получи и специална статуетка, изработена от ловешкия скулптор Красимир Ангелов - Макраса.

· Наградата на Министерството на културата бе връчена на Светослав Георгиев от София за цялостния му принос за развитието на бардовското изкуство.

· Наградата на Съюза на българските писатели за поетическо присъствие бе за Димитър Христов от София.

· За първи път вместо награда на публиката самите участници в срещата с тайно гласуване избраха помежду си носителя на наградата на бардовете. Това е Маргарита Друмева от Силистра.

· Отличия от други институции и организации получиха също Милен Тотев, Татяна Йотова, румънката Дидина Кореа, Леонид Кушев (представител на домакините и основен "мотор" на събитието), Кирил Чуков от Македония и други бардове.

Телевизия "7 дни" засне филм за двудневния фестивал.
Автор:
Славимир Генчев
Публикация:
04.09.2006 г. 16:32
Посетено:
804
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/2680-lovech-sabra-za-shesti-pat-balgarskite-bardove