Празници / фестивали

Петият Софийски международен литературен фестивал е платформа за нова европейска литература и култура

Фестивалът ще се проведе по време на Софийския международен панаир на книгата от 12 до 17 декември в Национален дворец на културата

Петият Софийски международен литературен фестивал е платформа за нова европейска литература и култура

 

◊ ПЕТИ СОФИЙСКИ МЕЖДУНАРОДЕН ЛИТЕРАТУРЕН ФЕСТИВАЛ

Софийският международен литературен фестивал ще се проведе от 12 до 17 декември в Националния дворец на културата, организиран от Асоциация „Българска книга“.

Стремежът е събитието да е платформа за съвременна литература и култура, която се фокусира върху диалога между писателите и обществото, популяризира четенето и езика и разкрива многобройните взаимовръзки на литературата с останалите изкуства.

Всяка година международният фокус е различен, като през 2017 г., ще бъде върху страните от Вишеградската четворка - Полша, Словакия, Унгария и Чехия. Фестивалните събития ще се проведат съвместно с Панаира на книгата, с основна локация: Мраморно фоайе, ет. 2 на НДК.

Между 12 и 17 декември във фестивала ще участват 12 писатели от чужбина - от Полша това са: Кая Малановска, Кшищов Варга, Еугениуш Ткачишин-Дицки; от Словакия: Михал Хворецки, Яна Беньова, Петер Били; от Унгария: Виктор Хорват, Ласло Мартон, Дьорд Драгоман, от Чехия: Михал Айваз, Ива Прохазкова, Милош Урбан; над 40 български автори и 21 модератори.

Събитията на Литературния фестивал ще представят 18 разговора (срещи) с автори; 4 дискусии с над 20 участници; 2 изложби; 1 авторски пърформанс (драматургия); 1 студентски литературен конкурс; 1 професионална среща на представители от водещи културни институции и професионални организации от четирите държави; 6 съпътстващи събития; 5 детски автори; 4 ателиета и работилници за деца.

 

◊ В ПРОГРАМАТА НА ФЕСТИВАЛА

Новото в програмата и представянето на авторите е обединяването им в групи и по теми. Сред тях са: “Вземи се в ръце. Психология на съвременния градски човек”  - среща с полската писателка Кая Малановска, психотерапевта Албена Стамболова и писателите Момчил Николов и Владимир Полеганов (14 декември) или „Постдеградация или реконструкция на личността: на каква цена?” - разговор между  Михал Хворецки (Словакия), Ангел Игов и Димитър Кенаров (15 декември), „Приток на енергия: авторките в най-новата българска литература“ – разговор с авторките Амелия Личева, Лора Динкова, Любов Кронева, Ирена Иванова (Рене Карабаш), Яница Радева др.

По време на дискусиите ще разберем повече за актуалните тенденции в самопубликуването у нас – един нов бизнес модел, който все повече набира своята популярност с участието на авторите: Ралица Генчева, Деси Нико, Алекс Ненов и други любимци на читателската публика и носители на престижни награди, които добиват известност под определението „самопубликуващи се“ (14 декември). Какво се случва с „поколението Миленуим“ нови илюстратори от България, които са илюстрирали десетки книги в чужбина, но трудно се срещат с българските книгоиздатели. Както и една дискусия, която ще върне времето назад, когато някои рискуваха свободата си, за да достигне написаното от тях до хората. Книгите на чешките дисиденти пропътуваха разстоянието Прага-София заедно с Петр Поспихал, някогашния дисидент от Бърно, сподвижник на Вацлав Хавел, защото литературата е само едно от лицата на дисидентството. Дискусията ще премине с участието на: Владимир Левчев, Едвин Сугарев, Миглена Николчина, Михаил Неделчев, Петр Поспихал, Пламен Дойнов - „Самиздат: творческата мощ на дисидентската литература от ХХ век“ и изложбата на „Самиздат – дисидентски книги от Чехия и Полша“  (14 декември).

Детската програма е важен модул в програмата на фестивала и предлага различни по формат събития. Целта е да се постигне образователно – забавният момент в общуването между децата и книгите. Сред акцентите са проектът „От деца за деца“, който представя книга, изцяло написана и илюстрирана от деца, среща с писателките Юлия Спиридонова-Юлка, Петя Кокудева, чешката писателка Ива Прохазкова, „Приказки за горите и животните“ – събитие с кауза, организирано от WWF България. Някои ще влязат в ролята на горски животни, други ще участват във викторина с награди. Ще има и такива, които ще произнасят думата „гора“ на няколко езика и ще търсят еднаквите горски листа.  По време на ателие „Шарената черга“ илюстраторката Мария Вълкова ще покаже на децата как е  нарисувала картинките за книгата на Йордан Радичков. Ще участава и внукът на големия писател, а накрая децата ще нарисуват нещо заедно, може би една голяма черга.

Предвидените в програмата изложби са в НДК и ще бъдат представени с дискусии:  „Самиздат – дисидентски книги от Чехия и Полша“  (14 декември) и „Поколението Милениум – илюстратори. Трудната среща с българския издател“ (13 декември).

Съпътстващите фестивалната програма събития включват: концерт на „Стругаре“ (17 декември); екранни импровизации с филми от страните на Вишеградската четворка, селектирани и предоставени от филмовия и музикален фестивал Mediawave (Комаром, Унгария - 12 и 15 декември); връчването на наградите на Асоциация „Българска книга“  - „Златен лъв“ (15 декември); финал на студентския литературен конкурс „Моята среща с културата на ... (една Вишеградска страна)“. Финалистите ще четат собствени есета на полски, словашки, унгарски или чешки език с екранен превод на български език. Връчването на дипломите на курсистите от Творческа академия „Заешка дупка“ ще се случи също на фестивалната сцена(17 декември).

Откриването на Софийския международен литературен фестивал е на 12 декември в Мраморно фоайе, НДК, етаж 2,  със  „Среща на поколенията“, на която Владимир Зарев, Ани Илков и Владимир Левчев ще представят част от дебютантите на 2017г.: Антон Стайков, Боян Крачолов, Десислава Николова, Марианна Георгиева; модератор: Тодора Радева.

За повече информация, следете ни на:

http://www.literaryfest.org/

https://www.facebook.com/sofialiteraryfest

Софийският международен литературен фестивал е част от Календара на културните събития на Столична община за 2017 г. и се провежда с подкрепата на Министерство на културата на България, Столична община, Международния Вишеградски фонд, в партньорство с Полския културен институт, Посолството на Словакия, Унгарския културен институт и Чешкия културен център.

Фестивалът ще се проведе по време на Софийския международен панаир на книгата от 12 до 17 декември 2017 г., Национален дворец на културата.

Организатор: Асоциация „Българска книга“.

 

Автор:
СМЛФ
Публикация:
01.12.2017 г. 17:59
Посетено:
1644
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/26703-petiyat-sofiyski-mezhdunaroden-literaturen-festival-e-platforma-za-nova-evropeyska-literatura-i-kultura