Празници / фестивали

Шамани и древни ритуали в шестото издание на Международен фестивал на етнографския филм 2017

Фестивалните филми и лекции са с вход свободен

Шамани и древни ритуали в шестото издание на Международен фестивал на етнографския филм 2017

◊ ШЕСТОТО ИЗДАНИЕ НА ФЕСТИВАЛА Е ПРЕЗ НОЕМВРИ

Религия, шаманизъм, спиритуализъм, хора, учещи се да летят… 18 филмови заглавия от етнографския киножанр ще гледаме от 14 до 18 ноември в Конферентната зала на Софийския университет “Св. Климент Охридски” и кино “Влайкова” по време на шестото издание на Международния фестивал на етнографския филм.

Всички събития са с вход свободен.


◊ ЕТНОГРАФСКИТЕ ФИЛМИ, КОИТО ЩЕ НИ ПРОВОКИРАТ

Фестивалът на етнографския филм ще ни провокира колко малко знаем за заобикалящия ни свят. Ще се запознаем с православните традиции, с класическата и фолклорната религиозност на територията на Асеновград. Недалеч от там, в Родопите, се празнува Курбан-байрам или “Празникът на жертвата”, за който ще ни разкажат повече жителите на едно българо-мохамеданско село.

Освен с кукерите от с. Веселиново (Шуменско) и джоломарите от района на Тиквеш (Македония), ще имаме възможността да опознаем и маскираните в Швейцария или как в село Хундвил празнуват Нова година.

Ще видим и българския документален филм за Алекс Орбито, смятан за най-големия лечител на ХХI век – „Човек на вярата“.

Ако някога сте се питали “Дали съществуват духове?”, Фестивалът на етнографския филм ще ни даде истински интересна алтернатива, отговаряща на този въпрос. Ще разберем повече за афро-бразилската религия кандомбле, за церемониите по обладаване от духове в Южен Тайланд и за начина, по който в някои региони на Камерун “празнуват” погребенията.

Международният фестивал на етнографския филм 2017 ще ни отведе и до бреговете на Амазонка, където ще опознаем духовната вселена на народа шипибо; до Куба, където ще разберем повече за боговете, прекосили океана, за да създадат една нова религия с богинята Йемая. Какви са вярванията на каталунските граждани - техните разкази ще ни представят подробна картина на религията, традицията и култа им към богинята на природата Мария Лионса.


◊ ЛЕКЦИИ ЗА ШАМАНИЗМА, РЕЛИГИЯТА, ДРЕВНИТЕ РИТУАЛИ

Фестивалът кани и на поредица лекции, които ще въведат зрителите в интригуващи теми като религия, съвременен шаманизъм, спиритуалност, древни ритуали, живот след смъртта.

Опознаването на този свят, далеч от рационалното и изцяло посветен на духовните практики, изисква задълбочени проучвания, с които ще ни запознаят гостите на фестивала, сред които са Владимир Боцев – доктор по етнология и куратор в Националния музей на Македония, Слободан Наумович – доцент по етнология и антропология от Белградския университет, Горан Благоев – доктор по етнология, преподавател и водещ в БНТ, Давор Борич – режисьор на множество документални филми за Хърватската телевизия и др.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
01.11.2017 г. 13:06
Етикети:
етнологияетнографиярелигияритуалилекциифестивалкино
спиритуализъм
шаманизъм
Международен фестивал на етнографския филм 2017
Посетено:
1586
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/26570-shamani-i-drevni-rituali-v-shestoto-izdanie-na-mezhdunaroden-festival-na-etnografskiya-film-2017