Празници / фестивали

Националната библиотека и Литературният музей честват заедно Деня на будителите

◊ ПОКАНА

Денят на народните будители – 1 ноември, ще бъде отбелязан заедно от екипите на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" (НБКМ) и Националния литературен музей.

 В 11:00 часа ще бъдат положени венци пред паметника на св. Паисий Хилендарски (в градинката зад катедралния храм "Св. Александър Невски") в София.

Ден преди празника – на 31 октомври 2017 г., от 16 часа в Западното крило на НБКМ ще бъде открита изложбата "Народни будители в изкуството", посветена на видни дарители, духовници, художници, владетели, поети и революционери, просветни дейци. Специално място е отделено на патроните на Националната библиотека, светите равноапостоли Кирил и Методий. Погледа привличат картината „Цар Симеон (на трон)" на художника Димитър Гюдженов, както и илюстрациите на Иван Мърквичка към романа „Под игото" от Иван Вазов, юбилейната марка с образа на княз Борис I, нотите от песента на Д. Димитров за св. Софроний Врачански и др. Всички експонати, включени в изложбата, са от фондовете на НБКМ.

Също на 31 октомври, но от 18.00 часа, Националният литературен музей и Музеят за резбарско и зографско изкуство – Трявна организират литературно-музикална вечер „Живите – те нека бдят" в къща музей „Петко и Пенчо Славейкови" (София, ул. „Г. С. Раковски" 138, ет. 1). В програмата участват творци, носители на Славейковата награда за поезия, и поети с китара. Водещ на вечерта ще бъде Райна Дамяни.

Автор:
Национален литературен музей
Публикация:
30.10.2017 г. 15:29
Посетено:
1261
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/26557-natsionalnata-biblioteka-i-literaturniyat-muzey-chestvat-zaedno-denya-na-buditelite