Празници / фестивали

Международна културна програма "Арт Хоризонти"

Посветено на Терлика: модели на мултикултурно сътрудничество

◊ СЪБИТИЕТО

От 26 август до 10 септември 2006 г. ще се проведе второто поредно издание на лятната международна културна протрама "Арт Хоризонти". Община Кърджали и Младежки център "Кръг" отново са организатори на културните празници.


◊ КАКВО ПРЕДСТОИ

Млади хора и творчески групи от Холандия, Испания, Франция, Турция и България ще осъществят своеобразен културен "десант" в село Дъждовница. Те ще работят заедно с децата и хората от селото, въвличайки ги в различни форми на съвременното изкуство, израснало върху националните традиции. Тазгодишните акции и уъркшопи носят оригиналното послание "Посветено на Терлика: модели на мултикултурно сътрудничество".

Серия артистични представяния и уъркшопи ще бъдат посветени на Терлика - знак и характерна част от носията, обичаите и всекидневието на хората от региона. Чуждестранните гости ще бъдат научени да плетат и носят терлици. На 1 септември от 10.00 ч. Дъждовница ще посреща гости от съседни села и от община Ардино на своя Първи празник на Терлика, по време на който ще се представят фолклорни групи от региона, а млади творци ще създадат инсталации, една от които ще кандидатства за ГИНЕС.

От 2 до 10 септември петима художници, фотографи и културолози от България и Холадния ще продължат да работят като участници във вече традиционния пленер "Арт Хоризонти" в селото. Темата на тазгодишния пленер е "Креативното село".
Автор:
Росица Пиронска
Публикация:
27.08.2006 г. 10:31
Посетено:
886
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/2653-mezhdunarodna-kulturna-programa-art-horizonti