Празници / фестивали

„Истанбул червен” спечели наградата на CineLibri за най-добра киноадаптация по книга

Кино-литературният фестивал продължава до 22 октомври

„Истанбул червен” спечели наградата на CineLibri за най-добра киноадаптация по книга
Кадър от филма "Истанбул червен"


◊ ПЪРВАТА НАГРАДА CINELIBRI - ЗА ТУРСКИЯ РЕЖИСЬОР ФЕРЗАН ЙОЗПЕТЕК

Режисьорът Ферзан Йозпетек и неговият филм „Истанбул червен” са първите носители на наградата за най-добра киноадаптация по книга от Кино-литературния фестивал Cinelibri в София.

Международното жури, в състав Кийра Чаплин, Бруно Куле, Дориана Леондеф и Илиян Джевелеков, избра филма сред 8 брилянтни екранизации от тази и миналата година.

Мотивацията за избора на журито може да бъде подкрепена и с фрагмент от книгата - „Истанбул червен” на Ферзан Йозпетек спечели награда CineLibri 2017, защото „когато разкажеш на някого живота си и той се превърне в история, мракът се превръща в светлина и светлината ти показва пътя.”

Фестивалът продължава с прожекциите на филмите от програмата до 22 октомври.


◊ РЕЖИСЬОРЪТ СНИМА ФИЛМ ПО СОБСТВЕНАТА СИ КНИГА

Ферзан Йозпетек е роден в Истанбул, но от 17-годишен живее и твори в Италия. В първата му книга „Истанбул червен” се крие много от неговата лична история, а на корицата й можем да видим снимка на майка му. Във филмовата адаптация участват известните актьори от турски произход Халит Ергенч, Туба Бюйюкюстюн и Мехмет Гюнсюр. За създаването на екранизацията режисьорът снима в родния си град Истанбул за първи път от 16 години.

Филмът е създаден по мотиви от собствения му едноименен роман. Отличието се присъди на лентата заради оригиналния режисьорски и кинематографичен подход към темата за пътуването към себе си и копнежа за промяна, пречупени през спомена за едно идилично минало. Филмът се явява своеобразно продължение на книгата, но остава верен на духа и атмосферата на текста.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
15.10.2017 г. 17:11
Посетено:
1389
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/26463-istanbul-cherven-specheli-nagradata-na-cinelibri-za-nay-dobra-kinoadaptatsiya-po-kniga