Празници / фестивали

Два грандиозни спектакъла от Белгия и Буркина Фасо закриват десетото издание на One Dance Week

С провокативен спектакъл ("Майка") и танцова революция от Африка ("Република Калакута") завършва една от най-силните програми на фестивала за съвременен танц и пърформанс в Пловдив

Два грандиозни спектакъла от Белгия и Буркина Фасо закриват десетото издание на One Dance Week


ДЕСЕТО ИЗДАНИЕ НА ONE DANCE WEEK

Закриващият уикенд на ONE DANCE WEEK в Дом на културата „Борис Христов“ в Пловдив тази събота и неделя (14 и 15 ноември) предлага на публиката два изключителни и много различни спектакъла.

В събота, 14 октомври, на сцената в Пловдив се качва един от безспорните акценти в юбилейната програма на фестивала – провокативното представление на белгийската Peeping Tom – "Майка". Спектакълът събира различните етапи и състояния в живота на майката, за да ни изненада, изваждайки на показ нейния сложен вътрешен свят на крайности, страхове и мечти. От уплашено малко момиче до 40-годишна жена в затвора на собствената й несигурност, спектакълът достига отвъд очевидното, отвъд това, което си мислим, че знаем за майката, а действието се развива на фона на привидно познат декор – музей, родилно отделение, студио. "Майка" вече разтърси публиката света и без съмнение ще предизвика възторжени отзиви и в Пловдив.

Революционно-музикалният спектакъл "Република Калакута" закрива последния фестивален ден на юбилейно издание на ONE DANCE WEEK на 15 октомври (неделя). Спектакълът е вдъхновен и озвучен от композициите на легендарния Фела Кути – „баща“ на афробийта и непреклонен бунтар срещу хунтата в Нигерия. Кути е смятан за прототип на африканските опозиционери, защото острата сатира срещу режима, репресиите и колониализма в неговите албуми му „струват“ над 200 ареста. "Република Калакута" е ярко, енергично и звучно изпълнение от Африка без маски и клишета, с което Серж Еме Кулибали и неговата взривоопасна танцова трупа ще накарат зрителите да се замислят какво ще правят, когато дойде техният ред да се бунтуват за промяна.

 

За повече информация следете Facebook фестивалното събитие на ONE DANCE WEEK: https://www.facebook.com/events/290490841417750, както и onedanceweek.com.

В продажба са билетите за Майка и Република Калакута на цени от 10, 15 и 20 лв.

Купете с вашата карта Visa билет на epaygo.bg и ще получите подарък от Visa – фестивална чанта.

 

◊ ПОВЕЧЕ

За Peeping Tom

Вече 17 години компания Peeping Tom е емблема за хиперреалистична танцувална естетика, разположена в конкретно пространство – декор. Градина, всекидневна, мазе, жилищен контейнер на фона на снежен хълм… Изглежда познато, но всъщност сцената е нестабилна вселена, която се противи на логиката на времето и пространството. В основата на всички продукции на компанията стои човекът, с неговите състояния, болки и радости, с неговата мрачна страна, която си струва да бъде осветена.

Танцовият театър на Peeping Tom произхожда от обмяната на опит между артистите, което го прави личен, динамичен и докосващ. Редом с експресивния език на движение и изразяване на сцената, артистите използват техники от киното и звукови ефекти, записани в реално време, докато текат спектаклите.

Компанията е носител на редица международни награди, сред които приз за най-добър танцов спектакъл във Франция за “Le Salon” (2005), награда “Mont Blanc” за млади режисьори на фестивала в Залцбург (2007), Patrons Circle Award от Международния фестивал на изкуствата в Мелбърн и отличия от други държави. Спектакълът „32 rue Vandenbranden” спечели престижната британска награда Olivier Award (2015) за най-добро танцово представление, а “Vader/ Баща“ надделя в същата категория на международен конкурс в Барселона.

Габриела Каризо и Франк Шартие основават компанията за съвременен танц Peeping Tom през 2000-та година, а понастоящем са нейни артистични директори.

За Серж Еме Кулибали

Роден в Буркина Фасо и израснал в Белгия, Серж Еме Кулибали работи по света като хореограф и танцьор повече от 15 години. Африканската култура е творческият му генератор, но също така и причината в неговите спектакли да бъдат вложени кауза, силна емоция и надежда. Заради способността да придава универсално послание и експресивност на съвременния танц, Кулибали е добре приет на няколко континента. През 2002 година основава компанията Faso Danse Théâtre и досега разглежда сложни теми, обвързани с желанието да провокира положителна динамика у младите поколения. Той е основател и на международното пространство за изпълнителски изкуства ANKATA в Бобо-Диуласо, както и лектор във водещите академии за изкуства в Брюксел и Рим.

За Фела Кути

Говорител на едно поколение, той превръща сцената в политическа платформа, а музиката – в оръжие. Арестуван над 200 пъти заради остра сатира срещу властта и корупцията, Фела е истинско превъплъщение на отдадеността към родината и изкуството. По името на килията, в която е лежал за първи път, Фела Кути обявява независимата Република Калакута, която всъщност е неговото лично имение в покрайнините на Лагос. Там бенда му записва музика до 1977-ма година, когато военни щурмуват имението и разрушават студиото.

Противник на невежеството, потисничеството и примирението, този музикант пробужда нигерийците с неподражаем стил. Неговите композиции, някои с дължина до 30 минути, други с невероятна сложност, достигат до джаз клубовете в “далечен” Лондон. Така се ражда ново музикално явление. Този забележителен творец остава в историята с бурния си личен живот, с неизчерпаемото желание за свобода, с пан-африканските убеждения и с музикалното новаторство.

 

* * *

ONE DANCE WEEK се организира от Фондация ЕДНО за Култура и Изкуства в партньорство с Фондация "Америка за България". Проектът е част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

Генерални спонсори на фестивала са глобалната платежна система Visa, която свързва потребителите, бизнеса, финансовите институции и правителствата в повече от 200 страни и територии чрез най-иновативната, надеждна и сигурна мрежа за дигитални разплащания, както и Programista – една от най-бързо развиващите се ИТ компании в България, обявена за Софтуерна компания на годината през 2017 г. от БАСКОМ и БАА.

Основни партньори са TELUS International Europe – най-големият работодател в аутсорсинг сектора у нас – и Пътища Пловдив.

Фестивалът благодари за подкрепата на Министерство на културата на Тайван, Министерство на културата на Република България, Чешки център София, EU JAPAN FEST committee, Посолство на Япония в София, Клуб „Приятели на Япония в България“ и Посолството на Чешката република в София.

 

 
Автор:
Организаторите
Публикация:
13.10.2017 г. 16:35
Етикети:
фестивалпърформанссъвременен танцOne Dance Week
Серж Еме Кулибали
Фела Кути
Република Калакута
Peeping Tom
Пловдив 2017
Посетено:
1032
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/26457-dva-grandiozni-spektakala-ot-belgiya-i-burkina-faso-zakrivat-desetoto-izdanie-na-one-dance-week