Празници / фестивали

Участие на Полския институт в София в X Международен литературен фестивал Русе

Изложба полска детска илюстрация и представяне на българското издание на книгата “Ножчето на професора” от Тадеуш Ружевич

Участие на Полския институт в София в X Международен литературен фестивал Русе


◊ ПОКАНА

Участие на Полския институт в София в X Международен литературен фестивал Русе

Представяне на българското издание на книгата на Тадеуш Ружевич “Ножчето на професора”
и
Изложба полска детска илюстрация „Фауна, Флора и Пирати“
в програмата на X Международен литературен фестивал Русе 2017 „Паралелни светове“

Кога: 9 октомври 2017, понеделник, 17.30 ч.

Къде: Дом Канети, ул. „Славянска“ №12

Организатори: Полски институт в София съвместно с Международно дружество „Елиас Канети“ в Русе

Откриване на изложба полска детска илюстрация „Фауна, Флора и Пирати“

Изложба на най-добрите полски автори на детски илюстрации. Изложбата представя работи от 50-те и 60-те години на ХХ в. или с други думи годините, когато книжната илюстрация преживява своя златен век, както и по-късни работи от 80-те и 90-те. Сред илюстрациите ще откриете пиратите Рабарбар и Рум-Барбари, корсаря Палемон, както и редица представители на приказната фауна – вавелския змей, врабченцето Елемелек, котаракът в чизми, Гучо и Цезар, фантастичните образи от „Тайната на шифъра на марабуто”. Каним деца и възрастни да посетят пъстроцветния свят на приказките, който забавлява и интригува.

Представяне на българското издание на книгата на Тадеуш Ружевич “Ножчето на професора”
(Издателство за поезия „Да”, София, 2017, превод: Вера Деянова)
Книгата ще представи Вера Деянова, преводач на поемата
Модератор: Марина Братанова
Откъси от поемата и стихове ще чете актьорът: Крум Берков

Поемата „Ножчето на професора” на Тадеуш Ружевич е творба за времето и паметта. В българското издание на книгата е включен един допълнителен научен текст - „Миналото, приятелството. Две глоси към поемата Ножчето на професора от Тадеуш Ружевич“ на Марчин Яворски и шест стихотворения на Тадеуш Ружевич от томовете „Чезнене“ и „Последна свобода“.

„Тадеуш Ружевич е свидетел на войната, което, както е известно, представлява за творчеството му една от най-важните опитности (…) Въпреки дългогодишното приятелство, въпреки общия поколенчески опит, въпреки близостта в интелекта и въображението – Ружевичовото описание на престоя в лагера е само индиректно. Затова тук можем да говорим за посттравматично преживяване или – но много предпазливо – за постпамет.” (из критическото есе „Миналото, приятелството. Две глоси към поемата Ножчето на професора от Тадеуш Ружевич” на Марчин Яворски)

Тадеуш Ружевич (1921-2014)  – поет, драматург, прозаик и сценарист, един от най-важните полски творци от края на ХХ и началото на ХХІ век. Автор на 47 сборници със стихове и поеми, шестнадесет прозаични творби, осемнадесет пиеси и единадесет филмови сценарии. Предтеча на авангарда в поезията и драмата, новатор, но със силни корени в наследената романтична традиция, независим творец, самотник, убеден в мисията на човека на изкуството, разбирана като вътрешна концентрация, вслушване, етична чувствителност. Книгите му са преведени на 49 езика (в т.ч. английски, френски, немски, сърбохърватски, шведски, датски, фински и български), отличен с многобройни държавни и международни награди.

Заповядайте!

Повече информация за литературния фестивал в Русе ще намерите на: http://eliascanetti.org/bg/nachalo/
 
Автор:
Полски институт
Публикация:
08.10.2017 г. 17:20
Етикети:
Вера ДеяноваИздателство за поезия Даполска детска илюстрацияТадеуш РужевичПолски институт
Ножчето на професора
изложба. премиера на книга
X Международен литературен фестивал Русе
Посетено:
1610
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/26416-uchastie-na-polskiya-institut-v-sofiya-v-x-mezhdunaroden-literaturen-festival-ruse