Празници / фестивали

Новият филм на Роман Полански открива третото издание на фестивала „CineLibri”

“CineLibri” ще отбележи и 80-годишния юбилей на Зала „България“

Новият филм на Роман Полански открива третото издание на фестивала „CineLibri”
Кадър от новия филм на режисьора Роман Полански „По действителен случай”


◊ КИНО-ЛИТЕРАТУРЕН ФЕСТИВАЛ ЗА ТРЕТА ГОДИНА

Дългоочакваният нов филм на Роман Полански ще открие третото издание на CineLibri на 11 октомври от 19:00 ч. в зала 1 на НДК. Новият филм на режисьора Роман Полански „По действителен случай” ще открие третото издание на кино-литературния фестивал CineLibri.

Това ще се случи на 11 октомври от 19:00 ч. в зала 1 на НДК, веднага след фестивалната премиера на филма в Кан по-рано тази година. Откриването ще бъде съпроводено с ефектно музикално-светлинно шоу, препратка към концепцията на фестивала, и официално представяне на международното жури.


◊ ПОЛАНСКИ СЕ ВПУСКА В РАЗКАЗ-МИСТИФИКАЦИЯ

„По действителен случай” е екранизация на последния роман на една от най-популярните съвременни френски писателки – Делфин дьо Виган (известна у нас с романа си “Силна е нощта”), носителка на 10 литературни награди. Филмът на Полански е провокативен разказ-мистификация в стила на Стивън Кинг и вече разбуни духовете в средите на критиката. В рамките на CineLibri ще бъде представено и българското издание на сензационната книга „Роман за Полански”.


◊ CINELIBRI ОТБЕЛЯЗВА 80-ГОДИШНИЯ ЮБИЛЕЙ НА ЗАЛА „БЪЛГАРИЯ“

CineLibri ще отбележи 80-годишния юбилей на Зала „България“ с оркестъра на Софийска филхармония и специална прожекция на „Дама Пика“. Дългоочакваният нов филм на руския режисьор Павел Лунгин е създаден по мотиви от ексцентричната повест на Пушкин. Преди прожекцията ще прозвучат две арии от операта „Дама Пика” на П. И. Чайковски в изпълнение на възхитителните солисти Мария Цветкова-Маджарова (сопран) и Росица Павлова-Инджева (мецосопран). Събитието ще се състои в зала „България“ в София на 13 октомври.


◊ НАГРАЖДАВАТ ПОБЕДИТЕЛЯ ВЪВ ФЕСТИВАЛА НА 14 ОКТОМВРИ

Престижно жури в състав Бруно Куле, Кийра Чаплин, Дориана Леондеф и Илиян Джевелеков ще излъчи победителя в конкурсната програма на фестивала, който ще получи статуетка CineLibri „за изкуството да превежда литературния материал на езика на киното”.

Церемонията по награждаване ще се състои в Зала 1 на НДК на 14 октомври от 19:00 ч. Галасъбитието ще бъде съпроводено с прожекция на филма „Ана Каренина. Съдбата на Вронски” на режисьора Карен Шахназаров. Водещ на събитието ще бъде Драгомир Симеонов.


◊ КАКВО ОЩЕ НИ ОЧАКВА НА CINELIBRI?

Тази година фестивалът ще се състои между 11 и 22 октомври в София, Пловдив, Варна и още девет града в България. Освен прожекции на най-добрите екранизации, създадени през последните две години, фестивалът ще предложи атрактивна паралелна програма от киносъбития, обединени в няколко цикъла, документални продукции, късометражни филми, безплатни прожекции, дни на различни култури, пърформанси, срещи и дискусии с бляскави личности от света на киното, литературата и музикалното изкуство.


Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
26.09.2017 г. 14:57
Посетено:
1168
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/26355-noviyat-film-na-roman-polanski-otkriva-tretoto-izdanie-na-festivala-cinelibri