Празници / фестивали

Нашествие на литературни герои, или косплей шествие на софийската "Алея на книгата"

„Cosplay бал – костюмираните са на ход“ - 16 септември, 11 ч., булевард „Витоша“

Нашествие на литературни герои, или косплей шествие на софийската "Алея на книгата"


◊ ПОКАНА


На 16 септември, от 11 ч. сутринта, ще се проведе бал и шествие на литературните и комикс герои – „Cosplay бал – костюмираните са на ход“, организиран от Софийски международен литературен фестивал 2017 г. и Асоциация „Българска книга“. Събитието е в рамките на „Алея на книгата“, на булевард „Витоша“ в столицата.


Идеята е да се създаде цветен празник и маскараден бал за любителите на книгите и четенето. В събитието ще могат да се включат хора от всички възрасти и семейства, облечени като любимите си литературни и комикс герои. Cosplay балът ще започне с конкурс с награди за най-артистичните участници и ще завърши с шествието по протежението на пешеходната зона. Наградите за конкурса и за всеки участник са предоставени от издателствата: „Егмонт“; „ICU”; увеселителен детски парк „Шавари“; „Дъбови листа“; „Пергамент прес“ и др. Сцената е до паметника на Алеко Константинов.


Cosplay (costume play) е хоби за много хора от цял свят, които се костюмират като любимите си герои от книги, комикси, филми, видео игри и телевизионни сериали. Международно жури ще избере най-артистичния и атрактивен участник.


Тази година Софийският международен литературен фестивал ще представи съвременна европейска литература с фокус страните от Вишеградската четворка и България. Между 12 и 17 декември 2017 г. в столицата ще пристигнат 12 чуждестранни писатели от Полша, Словакия, Чехия и Унгария за срещи с българската публика. Фестивалът е и платформа за представяне на съвременната българска литература в нейното най-голямо жанрово многообразие.


Линк към събитието „Cosplay бал – костюмираните са на ход“ във фейсбук: https://www.facebook.com/events/289948701481732/?fref=ts


За онлайн записвания на участниците: https://goo.gl/forms/AUo8ni9n8yfxz6O22


* * *

Софийският международен литературен фестивал е част от Календара на културните събития на Столична община за 2017 г. и се провежда с подкрепата на Министерство на културата на България, Столична община, Международния Вишеградски фонд, в партньорство с  Полския културен институт, Посолството на Словакия, Унгарския културен институт и Чешкия културен център.

Фестивалът ще се проведе по време на Софийския международен панаир на книгата от 12 до 17 декември 2017 г., Национален дворец на културата.

Организатор: Асоциация „Българска книга“.

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
14.09.2017 г. 14:42