Празници / фестивали

За Деня на София - безплатни турове из „Еврейска София”

От 15 до 17 септември - прояви в около 60 локации, организирани от квАРТал Фестивал

За Деня на София - безплатни турове из „Еврейска София”

Уникална историческа разходка из старите улици на София може да си направим по време на празниците, организирани от квАРТал Фестивал за Деня на София (17 септември). Всъщност програмата на феста е много по-богата и нея са включени музикални прояви, пърформанси, гурме турове, изложби, дискусии още много други събития, обхващащи 60 локации.

Център на  събитията е Домът на киното на ул. „Екзарх Йосиф”, който се пада и сърцето на стария еврейски квартал на столицата. От богатата програма на феста особено любопитна е нейната историко-архитектурна част. Тя включва дискусии, но и запознаване на желаещите с някои емблематични улици и сгради от квартала. Тази част е организирана в три тура, като гидове ще бъдат архитекти и професионални екскурзоводи. Разходките са безплатни, времетраенето им е около час, съобщиха организаторите от квАРТал Фестивал.

Първи тур - „Еврейска София” ще върне множеството желаещи назад във времето и ще ги разходи из ключовите точки в най-проспериращата навремето част на София до средата на XX век. Обиколките тръгват от Дома на киното от 15,00 часа – на 16 и 17 септември. В едночасовия тур влиза разходка по ул. ”Пиротска”, халите, посещение на Синагогата и нейния музей и други места.

За запознаването с тази част от историята на града се включва и Организацията на еврейската общност „Шалом“, благодарение на която Софийската синагога и музеят към нея обявяват ден на отворените врати в петък и неделя (15 и 17 септември), в рамките на работния ден.

Проявите са посветени на Европейския ден на еврейската култура, като тази година темата е „Еврейската диаспора”, съобщи Цветелина Варгова от „Шалом”. На тази тема е посветена лекцията на проф. Хени Лорер, от 10,00 часа, на 17 септември, в Синагогата. Презентацията ще бъде на български и английски език.

В неделя всички желаещи могат да се включат в нещо много любопитно – да се научат да месят традиционния еврейски хляб – бейгъли (варени гевреци). Това ще стане в Хлебната къща (ул. „Екзарх Йосиф” 103), срещу предварително записване, на тел.0885/039 071, като в проявата се включва и Сдружение 365.

Втори тур - архитектурни и исторически разходки, ще включва обиколки по бул. ”Дондуков” – Халите-църквата „Св. Параскева” - бившето кино „Модерен театър”. Организатор на този модул е Дружество "Архитектурно наследство", който ще разкрие на участниците архитектурните, историческите и културните забележителности, скрити в тази част на София, съобщи арх. Христина Каменова. Туровете се провеждат на 16 и 17 септември и ще стартират от Дома на киното, от 11 и от 16 часа.

Партньори са платформата Move.bg (инициативата „Моята българска история"), които също ще участват в обиколката. Локации от тяхна страна са: Застрахователно дружество „Български феникс“ – бул. „Княз Александър Дондуков“ 3; Триъгълна кула – „бул. Княгиня Мария Луиза“ 16; Първа мъжка софийска гимназия – ул. „Московска“ 49, Къщата на проф. Георгов – бул. „Княз Александър Дондуков“ 45, хотел "Сплендид", ул. "Сердика"  5.

Трети тур – т.нар. Алтернативен тур на „квАРТала” е най-новият проект на Free Sofia Tour. Проектът цели да ни запознае с тайните на София, или локациите, за които само сме чували митове и легенди. Организаторите предупреждават, че този тур няма нищо общо с повечето градски обиколки, с които сме свикнали. Той се състои от две части. В първата, участниците трябва да действат сами или в компания на приятели и с помощта на стартов пакет, съдържащ карта и други артефакти, да разгадаят тайните локации и да изпълнят някакъв тип предизвикателство при всяка една от тях. Стартовите пакети, могат да се вземат от началната точка на тура, която по време на фестивала ще бъде Soho. Втората част е дискусионна и цели да събере всички участници, за да може в рамките на един час да си разкажат преживяванията и да научат непознати истории на местата. В рамките на фестивала, това ще се случи в уютната атмосфера на приятелите ни от SOHO от 17:00 до 18:00 часа, на 17.09.2017 - неделя.


Автор:
Мариана Първанова
Публикация:
14.09.2017 г. 12:01
Посетено:
3154
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/26298-za-denya-na-sofiya-bezplatni-turove-iz-evreyska-sofiya