Празници / фестивали

Социални посоки на 35-ата „Златна роза”

43 нови заглавия на фестивала за българското игрално кино във Варна

Социални посоки на 35-ата „Златна роза”

◊ XXXV ФЕСТИВАЛ "ЗЛАТНА РОЗА"

Социалната тема е една от посоките, по които поема българското кино в последната година. Това показва селекцията на 35-ия юбилеен фестивал за българско игрално кино „Златна роза”, който по традиция се провежда през есента във Варна, сега ще бъде от 30 септември до 7 октомври. Тон за това задава дългоочакваният филм на Стефан Командарев „Посоки” – един социален разрез на съвременното българско общество, който за пръв път ще има официална прожекция у нас във Варна, след успеха в Кан и Сараево.

Общо за конкурсната програма на феста са селектирани 43 игрални и късометражни ленти, от които 17 са пълнометражни. Сред тях се открояват освен „Посоки” и игралният дебют на младия Илиян Метев („Последната линейка на София”) „3/4”, както и „И после светлина” на Константин Божанов („Аве”), чиито герои вечно пътуват в търсене на себе си. Радостно е, че най-сетне в конкурсната програма попада исторически филм – „Воевода” на Зорница-София, който бе приет много добре от публиката, както и детският „Лили рибката” на Ясен Григоров, жанр, в който не се снима често в последно време.  

За наградата „Златна роза” в късометражната секция ще се състезават 26 филма, сред които “Котка в стената” на Мина Милева и Весела Казакова, “Разпознаване” на Тома Вашаров, “Нощите на един самотен вестоносец” на Андрей Кулев. Програмата за новаторски и експериментални продукции “Открити хоризонти” ще представи 14 филма, от които 13 късометражни и 1 пълнометражен.

Без съмнение за широката публика особено атрактивен ще бъде филмът за невероятните пътешествия на един белгийски крал у нас - „Белгийският крал” на Питър Бросенс и Джесика Удуърт с Нина Николина, който ще бъде една от седемте копродукции, които ще се завъртят в извън конкурсната програма на български миноритарни копродукции. Освен него тук влизат още 4 пълнометражни и две късометражни ленти. В този сегмент попадат две международни продукции с БГ участие “Уестърн” (Официална селекция Кан, номинация за наградата “Лукс” на Европейския парламент, селекция МФФ Торонто) и “Синът на София” (награда за най-добър филм МФФ Трайбека, селекция за Европейски филмови награди), подкрепени от продуцентската къща на братя Чучкови. 

От истински истории е инспириран „Посоки” на Стефан Командарев („Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”, „Съдилището” ), който влезе в официалната селекция на 70-ото издание на международния филмов фестивал в Кан и наскоро спечели в Сараево Специалната награда на журито за целия актьорски състав и за изключително художествено постижение.

Действието на филма се развива в рамките на едно денонощие в шест софийски таксита, в които се пресичат съдбите на наши съвременници. „Шофьорите на таксита са водещите герои, които често са най-точните свидетели на действителността, включително и от тъмната й страна. Някои от тях са принудени да бъдат психолози и терапевти, понякога спасители, други са агресори, трети са жертви. Те са част от реалния живот. Останалите герои на тези истории са клиентите на такситата – различните лица на българското общество. Редуват се както драматични, така и комични епизоди из нощна София.” Сценарият е на Симеон Венциславов (съсценарист на "Нанук", награден на ScripTeast 2015) и Стефан Командарев, оператор е Веселин Христов ("Синът", "Жажда", "Пеещите обувки", "Дрехи"), участват Анна Командарева, Васил Василев-Зуека, Иван Бърнев, Герасим Георгиев-Геро, Васил Банов, Асен Блатечки, Ирини Жамбонас, Стефан Денолюбов. Филмът е копродукция с Германия и Македония. Български продуцент e “Арго филм” - Стефан Командарев и Катя Тричкова и е подкрепен от Националния филмов център.

За трудната съдба на един баща, който отглежда сам двете си деца разказва "3/4" на Илиян Метев, чиито филм наскоро грабна "Златен леопард" в раздела "Режисьори на настоящето" на филмовия фестивал в Локарно. Лентата е по сценарий на Илиян Метев и Бетина Ип, копродукция между България и Германия, с подкрепата на Media Development Program, ИА "Национален филмов център", Film and Medienstiftung NRW, ZDF и ARTE, а част от финансирането идва от „София мийтингс" на "София филм фест".

Много емоции предизвика „Воевода” на Зорница-София, която освен режисьор е и автор на сценария. Самата Зорница-София изпълнява главната роля на Румена воевода, в лентата участва силен мъжки актьорски състав. Филмът автентично и достоверно разказва за времето на хайдутите у нас.

„Аве” на Константин Божанов спечели преди време кинокритиката, затова сега с нетърпение се очаква новият филм на режисьора „И после светлина”, копродукция между България, Белгия и Великобритания. В главната роля е изгряващата звезда от Ирландия Бари Кьоеган, участват още Ким Бодниа, Туре Линдхард, Солен Риго, Лубна Азабал, Слиман Дази и българските Маргита Гошева, Елица Матева и Станислава Николова. Сюжетът проследява пътешествието на емоционално нестабилния младеж Павел из Европа. Камерата на Божанов следва вътрешния свят на героя, тръгнал да открие своя идол във Франция – енигматичния художник Арно. Самотен и лутащ се, Павел се опитва неуспешно да се сближи с персонажите, които среща по пътя си, който в крайна сметка го отвежда към познание за самия себе си. „И после светлина” е заснет в България, Белгия и Великобритания. Копродукция между България и Белгия, подкрепена от Националния филмов център и БНТ. Другата копродукция - “Уестърн” е съвместен проект между Германия, България и Австрия. Филмът разказва историята на съвременен дуел между мъж и съперника му. Копродуценти от българска страна са “Братя Чучкови”, заснет и с подкрепата на Националния филмов център.


Автор:
Мариана Първанова
Публикация:
30.08.2017 г. 16:39
Етикети:
конкурскъсометражни филмипрограмаВарнафилмифестивал
българско игрално кино
Златна роза 2017
Посетено:
1917
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/26233-sotsialni-posoki-na-35-ata-zlatna-roza