Празници / фестивали

Втората част на "София диша" 2017 предстои. На фокус ще бъдат млади български артисти

26 и 27 август 2017, пл. "Александър Невски", София

Втората част на "София диша" 2017 предстои. На фокус ще бъдат млади български артисти
"София диша", юни 2017. Сн.: Яна Пункина


◊ "СОФИЯ ДИША" 2017

На 26 и 27 август ще се проведе второто издание, за тази година, на Фестивала за градска култура "София диша" 2017 г., организиран от фондация „София диша“ и Столична община.

Мястото на провеждане отново е площад „Св. Александър Невски“, самото сърце на града, където се събират на едно място знакови културно-исторически паметници - катедралният храм-паметник на „Св. Александър Невски“, базиликата „Св. София“, паметникът на Незнайния войн, Българската патриаршия – Свети синод, гробът на Иван Вазов, Националната галерия „Квадрат 500“, Националната художествена академия и др.

Площадът е не само изключително атрактивно туристическо място, но и дава възможност  за събиране на повече хора и разгръщането на богата културна програма.

Популярността на летния фестивал се разрасна и през предстоящия уикенд фестивалът ще се проведе на 12 651 кв. м., с над 200 участници в културната програма и очаквана посещаемост от 50 000 човека.

„Тази година отново акцентираме върху творческите индустрии на града, като сме избрали да покажем проектите на младите творци от различни области на културата – музика, визуални изкуства, фотография, приложни изкуства, кино, спорт, образование, педагогика, социални каузи, храна...“, казва Стоян Зиков – творчески директор на фондация „София диша“.

За втора поредна година програмата е разделена на тематични зони - Творческа, Детска, Спортна, Релакс, Базарна и новата зона България.

В „Творческа зона“ на музикалната сцена (на 26 август) ще чуем нова българска музика от: Krekhaus Jam - трип хип, хип хоп, джаз и стонър рок; българо-американското дуо: Two Cities One World, смесица от funk, jazz, pop, soul и reggae и Samadhi - нов атмосферичен проект, обединяващ neo-soul, r’n’b & hip-hop.

На 27 август на сцената ще гледаме и слушаме Иван Шопов – артистът, който търси общото между електронната и автентичната фолклорна музика, а новият му проект е съвместно с фолклорния състав „Авигея“.

В „Творческата зона“, на 26 и 27 август, ще бъдат представени въздействащите черно-бели фотографии на Тотьо Тодоров; изложба живопис на млади български автори, организирана съвместно с галерия „Контраст“; първа изложба на непознатия, но пълен с галактически копнеж млад български артист -  Morph; кинопрожекция на нашумелия анимационен, приключенски сериал „Златната ябълка“ и др.

В „Детската зона“ и през двата дни ще има творчески занимания на „Детска архитектурна работилница“, които ще работят с малките по създаване на структури от дървени клечки и ластици. Различни маршрути на града и опознаването на неговото развитие и история също ще бъдат част от работилницата за деца. Да създадеш чудовище от рециклирани материали и как работи катапултът ще предложат организаторите на „Био игри“; образователни приказки – игри ще представят от издателство „Тат-Криейтив“; Веселина Дашкова ще организира за децата киноработилница, в която детските рисунки ще оживяват на екрана; първи стъпки в програмирането или как се свири на пиано от портокали ще научат децата от екипа на SoftUni Kids.

В „Зона България“ ще бъдат представени фотографска изложба на организирането на съвременни традиционни сватби, от екипа на „Нишан“, които са приели каузата да популяризират българските традиции и старите знания. Посетителите на фестивала ще се научат да танцуват известни български хора и ще разберат повече за ритмиката и графичния език на хорото от екипа на „Таратанци“.

В зона „Релакс“ ще можете да опитате авторските коктейли и селекция наградени български вина. Не пропускайте и още много други изненади на фестивала.


Вижте повече за програмата и участниците на:
http://sofiadisha.com/ 
https://www.facebook.com/sofia.breathes/

Фестивалът за градска култура „София диша” е част от Календара на културните събития на Столична община. Фестивалът популяризира по иновативен начин централните софийски улици, спомогна за развитието на техния самостоятелен образ и зададе посока на реализирането им като запазени марки за столицата.
 

За повече информация:
Сдружение „Нови публики“
Милена Димитрова
0898 412 059
Деница Езекиева
0878 72 77 64

Автор: Сдружение „Нови публики“
23.08.2017 г. 17:24
Посетено: 929
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/26200-vtorata-chast-na-sofiya-disha-2017-predstoi-na-fokus-shte-badat-mladi-balgarski-artisti