Празници / фестивали

III Фестивал на стенна живопис Старо Железаре 2017

Реконструиране на българското село 2017/ Изкуство за социална промяна

III Фестивал на стенна живопис Старо Железаре 2017


◊ СЪБИТИЕТО

III Фестивал на стенна живопис Старо Железаре 2017
5 юли - 5 август 2017

„Селотo на авангарда”
„Реконструиране на българското село 2017/ Изкуство за социална промяна”

PCCA / Piriankov Art Center Staro Zhelezare
Куратори: Katarzyna i Ventzislav Piriankov

Артисти: Agnieszka Cieślińska, Angelika Matecka, Małgorzata Warsiewicz, Jakub Sznek, Marta Chudy, Kornelia Nowak, Jakub Kostewicz, Marta Jaśkowiak, Izabella Krutul, Kinga Matuszewska, Mateusz Knopp, Katarzyna i Ventzislav Piriankov.

• 29.07., 18:00 – Хепънинг Да живее световното селско изкуство!!!


◊ СЕЛСКИЯТ ФУТУРИЗЪМ ПРИСТИГА!!!

Обединение на консерватизма с новаторството, провинциализма с европеизма.

Да живее световното селско изкуство – решаващ фактор за развитие на човешкото общество!

Продължавайки революционните традиции в село Старо Железаре, тази година сме заложили на утопичния и едновременно авангарден проект за създаване, точно тук,  на център за съвременност и новаторство в изкуството. Искаме също така, да убедим младите хора за завръщане в селото.  За това, тази година фестивалът е под наслов „ОТВОРЕНО СЕЛО/ СЕЛСКИЯТ АВАНГАРД”. През целия юли рисуваме по дуварите и правим хепънингите.  В началото на 20 век местните партизани са имали идеята да променят съдбата на жителите. Сега ние артистите, във времето на мир и достатък но когато селото постепенно изчезва и умира, искаме да дадем импулс за събуждане и нов живот, за красиво бъдеще, за неограничен потенциал на СЕЛСКИЯ ФУТУРИЗЪМ!!! Това ще е главната идея и цел на стенописите, но освен това на хепънингите, и революционни манифестации. Идвайки в селото ще срещнете лозунги с нашите идеи около нашият лагер и на други места из селото.

Истинският авангард се ражда на село! Селото е извор на прогресивни идеи! Всички артисти на село! В града човек експлоатира човека, а в селото е точно обратно!


Това е за нас един абсурден дадаистичен проект, но пък точно заради това е невероятно интересен и ангажиращ.

Общо взето идеята продължава проекта, заложен преди три години с тема: „Обновяване на българското село/ Изкуство за социална промяна”. Целият проект е популярен под  названието: „Село на Индивидуалности”. Целта ни е да се предаде нов смисъл на термина „СЕЛСКО ИЗКУСТВО”.

Ключов елемент е международният, полско-български акцент. Стенописите (мурали) по стените на селото са създадени от поляци, ученици от Школата по рисуване „Венци” в Познан, под ръководството на Катажина и Венци Пирянкови. Не без значение е и връзката с Артистичния университет в Познан, тъй като повече от 90% от артистите, участващи в проекта, са студенти там. През целия месец юли, те ще живеят в селото, в нашата артистична база и ще се запознават със спецификата и характера на тази малка общност, създавайки артистичен коментар на новите усещания.

Рангът на фестивала расте с всяка изминала година, интересът е все по-голям. Оказва се, че нашата активност върви паралелно с опита да се възстанови традицията на партньорство между Пловдив и Познан, която има начало в далечните 60-те години на ХХ век.  За акцията в Старо Железаре се чу и в Полша, и през тази година наш почетен патрон ще бъдат: Кметът на град Познан, Институтът по Славянска филология „Адам Мицкевич” в Познан и Полският културен институт в София. Kaктo всяка година, имаме голяма подкрепа от кмета на Старо Железаре. Фестивалът е също официално включен в програмата на Пловдив – Европейска Столица на Културата 2019.

Предишните две години Фестивалът роди неочаквани, много позитивни ефекти, откри невероятния потенциал, който се крие в тази изразна форма. Затова и този път планираме в сътрудничество с местните хора да направим стенописи по къщите, дуварите, запуснатите сгради. Благодарение на това, откриваме за изкуството селската общност и задаваме въпроси за съвместното функциониране на различните култури, толерантността, откриваме наново историята на селото, митовете и легендите, благодарение на които събуждаме нейната същност и усещането за собствена стойност. Жителите на селото са чудесни, впечатлени сме от тяхната отвореност, ангажираност и желанието им да помагат. Горди са, че селото им се преобразява, грижат се за артистите от Полша, носят ни домати, краставици, мед, дини. В края на фестивала, на официалното откриване пекат баници и др. печива. Кметът е приготвил дълъг график с желаещите за следващи стенописи.

Планираме в това издание на фестивала да сътворим следващи стенописи в Старо Железаре, представящи местните жители и международни герои, известни личности свързани с местни мотиви пресъздаващи характера на селото. Тук арсеналът от индивидуалности е неограничен. През тази година със сигурност няма да мине без новите световни лидери Доналд Тръмп и Еманюел Макрон в компанията на съпругите си. Ще отдадем почит на тези, които си отидоха от нас наскоро: Леонард Коен, Джордж Майкъл. От българите, своето място ще заемат актьорът Георги Парцалев и иконата на българската естрадна музика Лили Иванова. А що се отнася до Полша – също ще се появят незабравимите идоли на полското авангардно изкуство: Катажина Корбо, Владислав Стжемински, Виткаций.

Проектът е невероятно съединение на два аспекта. От една страна той е вид архив – показва героите на стареещото, за съжаление, село. От друга страна той е вид коментар на това, което е актуално, разиграва се в контекста на местната действителност и глобалната едновременно.

И още нещо. Стенописите не се правят просто за да ги има в селото, като декорация, като орнамент, а като подкрепа и апотеоз на човешката дейност. Именно надеждата и посланията са това, което ги прави пълни и живи. В тях има, като че ли, някакво обещание за промяна, дори ако тя остане нереализирана, както често става. Надежда за това, че село Старо Железаре, не само че няма да изчезне от картите на България, но и ще се оживи и ще усети още по-голяма известност и благоденствие, повече от колкото за времето на комунизма, когато е пулсирало от живот, когато е имало не 500, а 2500 жители, повече от които млади хора, деца, имало е училище, детска градина, големи магазини, кино, дори стадион. Наричано Малката Москва, през 70-те години е било посещавано не само от Тодор Живков, но и от Индира Ганди и Фидел Кастро. Въпреки, че това не е бил най-процъфтяващият период от историята за България, възрастните хора от Старо Железаре се връщат към него с носталгия, невиждайки успокоение в сегашното. Тези спомени ни докоснаха истински, особено в контекста на бруталната действителност, че почти всеки от местните жители има деца или внуци живеещи в чужбина – в Лондон, САЩ, Берлин.

Още през 2014 г., още преди да стартира Фестивала на стенната живопис организирахме артистично събитие под наслов „Lost Memories, Found Dreams”/ „Изгубени спомени, Намерени мечти”. Това, което е стереотип, се преобразява в сюрреализъм, това, което е необичайно, става навик: като преобразяването на църковната камбанария в лондонския Big Ben /Биг Бен или културния дом – в  National Gallery /Национална галерия. Това, което е невъзможно, става нещо обикновено: като срещата на циганина Иван с Обама, на баба Стефка с Бриджит Бардо или на баба Велика с Кралица Елизабет.

Може да се каже, че общатa характеристика на нашите дейности в Старо Железаре е романтична визия за творческа дейност, като носител на позитивна утопия и вяра, че „Изкуството може да промени света”. Това е оптимистична визия за бъдещето, която толкова много липсва на жителите на селото сега. Това е мечтата за свят без граници, свободен от неравенство, доминация и етноцентризъм.


◊ ОЩЕ

Хепънинг

Да живее световното селско изкуство!!!


Един от ключовите моменти на тазгодишното изданиe на фестивала, освен стенописите, ще бъде хепънингът, които ще постави акцент на СЕЛСКИЯ ФУТУРИЗЪМ. Акция под формата на революционна манифестация на изкуството, поход с транспаренти, агитиращи за нов прекрасен свят. Поход, отговарящ на носталгията за времената на авангардното изкуство, давали визия за по-добро бъдеще, изградено върху незаменимата енергия на младите хора.

Препратката с авангардното изкуство през тази година не е случайна. 2017 г. е юбилейна: 100 години от Октомврийската революция, но и година, през която ние честваме 100 г. на авангардното полско изкуство и първата манифестация на авангардистите. Мотивът за авангардистите се синхронизира добре с революционните корени на Старо Железаре, с бунтарските гени на героите – млади партизани, изправили се срещу фашистите. Както и с активистите, действали по време на комунистическия период. Затова, по образец на дадаистите – бащите на световния авангард – с помощта на абсурди се противопоставяме на безогледната действителност – изразяваме своите артистични постулати, цели и потребности, граничещи с абсурда. Ще използваме лозунги и плакати от времето на комунизма, трансформирани в нов, актуален контекст.

Например:

• Истинският авангард се ражда на село!

• Селото е извор на прогресивни идеи!

• Всички артисти на село!

• Да живее световното селско изкуство – решаващ фактор за развитие на човешкото общество!

• В града човек експлоатира човека, а в селото е точно обратно!

• Граждани! Бъдете готови за селските авангардисти!

• Всеки ваксиниран селски артист – стълб в строежа на човечеството!

• Да издигнем изкуството на по-високо равнище!

• Селският авангард е неизбежен!

* * *

През лятото на 2017 г. се провежда вече третото издание на Фестивала на Уличните изкуства в българското село Старо Железаре. Както и предишните години, проектът е основан на сътрудничеството между  културите на България и Полша. Реализира се в България от млади полски артисти, под окото на Венцислав Пирянков - българският артист, живеещ в Познан и неговата съпруга Катажина Пирянкова. Старо Железаре е родовото село на Пирянкови, което от три години те са трансформирали в Център за съвременно изкуство.

* * *

Mural Festival Staro Zhelezare, Bulgaria

Katarzyna i Ventsislav Piriankov
Piriankov Art Center Staro Zhelezare
http://muralvillage.blogspot.com/
http://cca-bulgaria.blogspot.com/
Facebook: Staro Zhelezare / Старо Железаре Street Art Village
e-mail: pcca@wp.eu
Tel. +48 513845163

Project in media: http://muralvillage.blogspot.com/p/in-media.html

Photo gallery: http://muralvillage.blogspot.com/p/gallery.html

Автор:
Организаторите
Публикация:
22.07.2017 г. 16:07
Етикети:
хепънингфестивалпроектсъвременно изкуствоСтаро Железаре
Piriankov Art Center Staro Zhelezare
Фестивал на стенна живопис
Посетено:
1498
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/26133-iii-festival-na-stenna-zhivopis-staro-zhelezare-2017