Празници / фестивали

Летният градски фестивал „София Диша“ за осма година ще освободи центъра на града от движение

За първа година "София диша" 2017 ще се проведе на площад „Св. Александър Невски“, в две съботи и недели на месеците юни и август

Летният градски фестивал „София Диша“ за осма година ще освободи центъра на града от движение


◊ СОФИЯ ДИША 2017

Днес, 20 юни 2017 г., в Американски център, се проведе пресконференцията на Фондация „София Диша“ и Столична община, заедно с партньорските организации: адвокатска кантора „Попов и партньори“ и Right Rental, във връзка с провеждането за осма година на Фестивала за градска култура "София диша" 2017 г.

В пресконференцията взеха участие: Суни Данаджъ – изпълнителен директор на фондация „София Диша“; Стоян Николов Зиков – творчески директор на фондацията; Тодор Чобанов – зам.-кмет по култура, образование, спорт и превенция на зависимости и Деница Езекиева от Сдружение „Нови публики“.

За първа година Фестивалът за градска култура, който ежегодно затваря знакови софийски улици за движението на автомобилите и ги отваря за изкуството на младите артисти, ще се проведе на една локация - площад „Св. Александър Невски“, и в съботи и недели от месеците юни и август: 24, 25 юни и 26, 27 август, съобщиха организаторите. Причината за промяната е подготовката на столицата за председателството на Европейския съвет през 2018 г. и желанието на организаторите по време на форума да  представят младите български таланти от различни сфери на изкуствата. „Това е част от тригодишния план за развитие на фестивала - да се превърнем в платформа за артистите на България, които са на европейско ниво и трябва да са все по-важна част от културния диалог и живот на столицата“, каза Суни Данаджъ. „През всичките осем години на провеждане, София Диша се превърна в любим градски фестивал, многолик и многообразен, който се провежда на знакови места в София, като развива и насърчава талантите и диалога между творци и публика и недвусмислено показва колко активен е културният живот в града, което посочват и различните международни класаци по отношение на София“, допълни д-р Чобанов. Стоян Николов-Зиков добави, че тази година фестивалът ще се проведе в сърцето на града – площад „Св. Александър Невски“, което е знаково място от културно-историческа гледна точка. „Тук се намират катедралният храм-паметник на св. Александър Невски, църквата „Св. София“, паметникът на Незнайния войн, Българската патриаршия – Свети синод, гроба на Иван Вазов и др.“ и цитира няколко цифри във връзка с провеждането на фестивала за тази година: площта на провеждане е 12 651 кв. м., което се налага след все по-голямото нарастване на посещаемостта на събитието. „Колкото и да са ни любими малките централни улици, те вече отесняват за размера на събитието, тази година очакваме посещаемост от над 50 000 души, в програмата са включени 200 участници, бюджетът ни е от 160 000 лева, от които 60 000 са от партньорите ни от Столична община“, каза Стоян Зиков.

Основните принципи, на които се прави подбора на участниците са няколко: високо художествено съдържание, подкрепа на социална кауза и образователни елементи.

Локацията на фестивала и през тази година ще бъде разделена на тематични зони: в „Творческа зона“ ще има прожекции на филми, изложби, голяма музикална сцена и литературни четения и представяния на книги; в „Детската зона“ са съсредоточени всички забавления за деца от различни възрасти; в „Спортната зона“ ще има свободен достъп до различни спортни съоръжения, както и уроци на открито и демонстрации; в „Базарната зона“ ще вземат участие български дизайнери и художници приложници. В новата зона „България“ ще бъдат представени български традиционни занаяти, музика и танци.


◊ АКЦЕНТИ
ОТ ПРОГРАМАТА НА "СОФИЯ ДИША" ЗА 24 И 25 ЮНИ

Творческа зона:

• Кинопавилион: прожекция на новата Лятна програма на фестивала за късометражно кино Future Shorts на 24 юни, от 17:00 ч., 19:00 и 20:30 ч.;

Музикална сцена: смесица от перуанска музика и джаз с Ritmos Negros; „Вокализирай това“ – проект на Миша Илиев, представящ интересни изпълнители, изучаващи поп-рок пеене; най-новото попълнение в музикалния лейбъл Homeovoxmusic, младата и талантлива VICK; Остава; Точка БГ, балканска психеделия с Котарашки, рок музика с младата българска банда Innerglow и др.

Мобилна книжарница – „Думи на 4 гуми“ ще срещне гостите на фестивала с писателите: Димитрис Георгиев, Емануил А. Видински, Рене Карабаш, Милен Русков, Михаил Вешим,  Васил Панайотов, Константин Трендафилов; Димана Йорданова, Петър Чухов, Николай Терзийски, Иво Сиромахов и др.;

Артбук България представят изложба на 50 български артисти, работилница за създаване на „завършен герой за игра от 3D модел до анимация;

Детска зона:

Творчески работилници по програмиране за деца със SoftUni Kids; роботика с MindHub; Джагадамба ще представят приключения за развиване на креативността у децата; Образователна програма на DigitalKidZ® Клуб е базирана върху игровия метод и подкрепя децата да развият своята емоционална интелигентност и дигитална грамотност; музиката на Radio Family и др.

Спортна зона ще представи демонстрации и уроци по: йога, айкидо, джу джуцу, джодо и айдо и карате.

 

* * * 

Фестивалът за градска култура „София диша” е част от Календара на културните събития на Столична община. Фестивалът популяризира по иновативен начин централните софийски улици, спомогна за развитието на техния самостоятелен образ и зададе посока на реализирането им като запазени марки за столицата.


За повече информация: http://sofiadisha.com/

Сдружение „Нови публики“
Милена Димитрова
0898 412 059
Деница Езекиева
0878 72 77 64


Автор:
Сдружение "Нови публики"
Публикация:
20.06.2017 г. 19:28
Посетено:
970
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/25991-letniyat-gradski-festival-sofiya-disha-za-osma-godina-shte-osvobodi-tsentara-na-grada-ot-dvizhenie