Празници / фестивали

Седмото издание на "Мини арт фест" кани на съвременен цирк в София

Очакват ни улични спектакли, работилници, вариете шоу и галаспектакъл

Седмото издание на "Мини арт фест" кани на съвременен цирк в София


◊ ФЕСТИВАЛЪТ

Седмото издание на фестивала за съвременен цирк „Мини Арт Фест“ започна в София. Циркови артисти от цял свят са у нас, за да представят своето изкуство.

Съвременният цирк се заражда през 70-те години във Франция и представлява своеобразно слизане на артистите от сцената, по-динамичната им работа сред хората, разнообразието от концепции. Той се състои в смесването на елементи от традиционния цирк с много други жанрове и изкуства, като при изпълненията водеща е идеята. Този вид изкуство използва много елементи от езика на театъра, от популярната култура, от уличните артисти, градския фолклор, музиката и танца.

 

◊ УЛИЧНИ СПЕКТАКЛИ И РАБОТИЛНИЦИ

Фестивалът включва няколко улични спектакли на бул. „Витоша“ край статуята на Алеко Константинов (между ул. „Хан Аспарух“ и бул. „Патриарх Евтимий“) всеки ден до 26 юни 2017 г. от 11 до 21 часа.

Организаторите канят и на циркови работилници: Клоун и музика с Ла Бел Фоли на 20 Юни от 16 часа в Клуб „Каркасон“;  Съвременно жонглиране с Гилермо Леон на 21 юни от 16 часа в Клуб „Каркасон“; Акробатика с Катай Сантос на 21 юни от 16 часа в Клуб „Каркасон“; МИМ Театър с Герасим Дишлиев на 22 юни от 16 часа в Клуб „Каркасон“; УНИСАЙКЪЛ за деца и възрастни с Галина Риом-Ройбек на 23 юни от 16 часа на бул. „Витоша“.  

 

◊ СЪПЪТСТВАЩА ПРОГРАМА

В съпътстващата програма фестивалът предлага мим театър „Не на мястото си“ с Герасим Дишлиев на 20 юни от 20 часа в „Славянска беседа“.

На 22 юни от 16:30 ч. „Мини арт фест“ гостува в Банкя, парк „Ротонда“ заедно с Ла Бел Фоли и Гилермо Леон.

 

◊ ГОЛЕМИТЕ СЪБИТИЯ

Две големи събития на закрито ни очакват до края на седмото издание на „Мини арт фест“. На 23 юни от 22 часа в клуб „Терминал 1“ ще гледаме вариете шоу. Участие ще вземат „Цирк де ла Люлин“ (България), Гилермо Леон (Мексимо, Холандия), Пальото (Италия).

Галаспектакълът и връчването на наградата „Златна мравка” за най-добър цирков спектакъл ще се състои на 24 юни от 20 часа в клуб „Маймунарника“ в Борисовата градина.

Ще видим 17 сценични акта съвременен цирк на една сцена. Сред участниците са Жодри Керол - Испания, Клоун, Бибокс (носител на сребърен медал от фестивал „Цирк де Деман“, Париж 2011 г.), Сунива Бивард - Дания, хенд стенд пърформанс, част от театрална компания “7 fingers”; Стефан Плачков – България, баланс върху стълба (рекорд „Гинес“); Grande Lupo Bulgaro  – България/Италия, награда за уличен театър в Италия през 2013 г.; Ернест Магнифико – Великобритания, каскадьор, клоун; Пальото – Италия, клоун, акробат, баланс (финалист на конкурса ”Cantieri di strada”, носител на наградата на Gianni Damiano); Герасим Дишлиев, България/ Франция – мим театър, дългогодишен възпитаник на световноизвестния актьор и мим Марсел Марсо и др.

Автор: Момчил Цонев
20.06.2017 г. 10:16
Посетено: 914
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/25981-sedmoto-izdanie-na-mini-art-fest-kani-na-savremenen-tsirk-v-sofiya