Празници / фестивали

Младото европейско кино отново идва в България

18 филма и майсторски клас по режисура са сред акцентите

Младото европейско кино отново идва в България


◊ СЪБИТИЕТО

На 19 юни започва четвъртото издание на фестивала „Срещи на младото европейско кино”. В кино „Одеон” и във Френския институт ще бъдат показани общо 18 филма - пълнометражни и късометражни, класики и дебюти. Предвидени са също   майсторски клас по режисура и нови образователни модули, които да приближат с още една крачка киното до класните стаи.

Официалното откриване е на 20-ти с хитовата приключенска комедия „Законът на джунглата” на французинът Антонин Перетятко. Тя действително ни пренася в джунглата, където ставаме свидетели на абсурден проект за строеж на първата закрита ски-писта там, създадена за стимулиране на туризма в Гвиана... Бурлеска с много ирония към съвременното общество, филмът печели интересът на френската публика. Гост на фестивала ще бъде съсценариста на филма – френският писател Фредерик Сириез.

Сред акцентите са още  филмът „Щастливи дни ще дойдат скоро” на италианския режисьор Алесандро Комодин, награден в Кан и селектиран за десетки фестивали по света Предишните филми на Комодин също жънат голям успех, а документалният „Лятото на Джакомо” му носи наградата „Златен леопард”. Освен че ще  се срещне с българската публика, Комодин ще  проведе безплатен мастер клас по режисура на 22.06. във Френския институт.

Заслужава да се отбележи също спечелилият кинонаградата „Лукс” на Европейския парламент „Като отворя очи”, продукция на четири държави.

В програмата “Forever yоung” тази година попада нежният бунтар Франсоа Трюфо с култовите му “400-те удара” и “Жюл и Жим”. И още италианската класика „Мястото” на Ермано Олми от 60те години.

Срещите на младото европейско кино поставят и с това си издание сериозен акцент върху дейностите, посветени на кинообразованието за младежи. Над 400 ученици ще посетят безплатни прожекции и дискусии, а иновативни учители ще бъдат обучени да ползват в работата си европейската платформа CinEd, с която фестивалът си партнира.

CinEd е лесна и безплатна за ползване онлайн платформа, в която има колекция от европейски филми и специално разработени педагогически материали към тях на няколко езика. Тя дава възможност на будни ученици на възраст от 6 до 19 години и модерни  учители да използват киното в класните стаи.

Подготвените чрез програмите на CinEd учители усвояват нов подход в работата си с децата и тийнейджърите, създаден на базата на сравнение и връзки между образи, филми, киното и другите изкуства. Ползвайки качени в платформата методически материали, преподавателите могат да стъпят на същите филми като отправна точка, за да развият творческо мислене, чувствителност, вкус, умения за анализ и дискусия, познания относно кинематографичните техники и езика на киното и изобщо да променят традиционния модел на общуването  учител-ученик.

 
Цялата програма  на фестивала може да намерите тук:  https://issuu.com/youngcinemasofia

Автор:
Елеонора Стайкова
Публикация:
16.06.2017 г. 16:58
Посетено:
925
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/25965-mladoto-evropeysko-kino-otnovo-idva-v-balgariya