Празници / фестивали

30 години Национален музей "Земята и хората"

19 юни - Ден на дарителя на Национален музей "Земята и хората"

30 години Национален музей "Земята и хората"


◊ 30 ГОДИНИ НАЦИОНАЛЕН МУЗЕЙ "ЗЕМЯТА И ХОРАТА"

Преди 30 години, на 19 юни 1987 год. Националният музей “Земята и хора” отвори врати за посетители и ежегодно на тази дата чества своя Ден на дарителя.

Създаден през 1986 година, чрез щедрите дарения на български и чуждестранни учени, интелектуалци, колекционери, институции и фирми, музеят се превърна в храм на дарителството. Броят на дарители и спомоществователи на музея непрекъснато нараства, за да достигне през 2017 год. - 724 частни лица и 235 институции и фирми.

През 1983 год. Илия Делев, единственият търсач и колекционер на гигантски кристали в света, показва в Париж своята колекция от Бразилия. След невероятния успех на изложбата родолюбивият българин предоставя дарение от 53 гигантски кварцови кристала на ДОО “Фонд 13 века България”, с условието те да бъдат експонирани в неговата родина България.

С Указ на Министерския съвет (01.01.1986 г. ) на новосъздадения Национален музей “Земята и хората” е предоставена сградата на голямата работилница на военния Арсенал в София. С труда на проектанти и художници от Института за паметниците на културата и финансиране от ДОО “Фонд 13 века България” сградата е реставрирана и адаптирана за нуждите на музей, който приютява втората в света колекция от гигантски кварцови кристали и става храм на минералите.

Първите инвентирани минерали в музея с номера от 01 до 600 са гигантските кристали и ахати от Бразилия, дарени от Илия Делев. Към тях бързо се добавят дарения на десетки български учени, колекционери, интелектуалци, минно-добивни предприятия и организации. Във фондовете постъпват научните колекции на доц. Михаил Малеев, проф. Богдан Богданов, Леонид Ратиев, проф. Ангел Кунов, проф. Иван Начев, проф. Мария Желязкова; Колекциите от български и чужди минерали на Александър Диков, Никола Зидаров, Димитър Ноков, Антон Иванов, Димитър Сокеров; Сбирката от монокристали от Институт по минералогия и кристалография - БАН; Дарения от бившите ДФ “Горубсо”, ДФ “Кремиковци” и престижните фирми Premier Diamond Со. Belgium, Englich China Clay, Boliden,Sweden и много други.

Илия Делев прави още две дарения, включващи гигантски кварцови кристали, аметистови геоди, скъпоценни камъни (изумруд, топаз, турмалин, ахати) и др.

Ежегодно в Деня на дарителя екипът на Националния музей “Земята и хората” представя новите постъпления във фондовете пред своите приятели. На тази юбилейна дата 19 юни 2017 година ще бъдат връчени благодарствени свидетелства на дарители, спомоществователи и доброволци на музея. Гостите, приятелите и екипът на Националния музей „Земята и хората“ ще имат възможност да се насладят на музикалния подарък на изтъкнатия виртуоз проф. Лидия Ошавкова.

В изложбата "Нови постъпления” ще бъдат представени както дарения на минерали и суровини, така и експонати от теренни изследвания на специалистите на музея.

Нов момент е дарителска кампания сред нашите приятели във Фейсбук в полза на музея. В резултат през последния месец пристигнаха дарения от Димитровград, Пловдив, Варна, Момчилград, Хасково, Кърджали, Гърция, София. Сред имената на дарителите чрез социалните мрежи са Лазар Вълнеев, Стефан Арабаджиев, Калин Прахчаров, Мария Дечева, Ангел Ангелов, Кирил Стаменов, Иван и Емил Георгиеви, Петър Малинов, Здравко Стефанов, Ростислав Траянов, Христо Маврудов, Веселин Арабаджиев, четвъртокласничката Виктория Стефанова от Димитровград.

В експозицията, наред с минералите, могат да се видят оригинално писмо на първия български геолог проф. Георги Златарски (1883 г.), теренни описания (1912 год.) и личния алтиметър (уред за измерване на надморски височини) на проф. Георги Бончев, дарени от доц. Руслан Костов.

Един от постоянните дарители проф. Ангел Кунов отново ни зарадва с уникални образци от кавансит, апофилит от Индия. Колегите от Сърбия Бранислав Пашайлич, Трайчо Тончич и Душан Падунавац предоставиха суровини от уникални минерални находища Бор и Трепча.

Експонирани са също: турмалин с лепидолит, от Мозамбик, дарение от Алксандър Диков; манганови конкреции от Атлантически океан, дарени от Вълкана Стоянова; прототип на софийските жълти павета, от техния създател Л. Лаков от Институт по металознание към БАН; съвременни пещерни образувания; авторски образци на редки минерални видове от цял свят, дарени от откривателя на минерали Игор Пеков; силифицирани растителни останки на възраст 320 милиона години и др. Представени са собствени сборове на специалисти на музея от уникалните древни рудници Лаврион, Гърция, от различни минерални находища в България.


Автор:
Национален музей "Земята и хората"
Публикация:
15.06.2017 г. 15:21
Посетено:
1779
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/25949-30-godini-natsionalen-muzey-zemyata-i-horata