Празници / фестивали

Фестивал „Етюди и приятели“ – второ издание, 2017 г.

Мултижанров фестивал, представящ седем премиери и една изложба

Фестивал „Етюди и приятели“ – второ издание, 2017 г.


◊ ФЕСТИВАЛ "ЕТЮДИ И ПРИЯТЕЛИ" 2017

След девет издания на танцови концерти, организирани и финансирани изцяло от Фондация "Етюд", инициаторите на събитията Галина Борисова и Ани Колиер през 2016 г. решават да реализират фестивал, на който да се представят премиерни танцови продукции на български артисти, както и да се канят гостуващи колеги – хореографи и танцьори от Европа и Америка.

През 2016 г. на първото издание на фестивала „Етюди и приятели“ се представиха пет представления и една изложба в партньорство с ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс (НДК), Център за култура и дебат „Червената къща“ и галерия "Етюд". Тази година на второто издание на фестивала ще се представят седем премиери и една изложба. 

ФЕСТИВАЛЪТ ще бъде открит на 17 юни с изложба в галерия "Етюд". Свои фотографии ще представи основателката на Фондация "Етюд" – Ани Колиер, която живее и работи в САЩ от 1990 г. Тя е хореограф, танцьор, продуцент, като в последните години се занимава с видео, фотография и дигитални колажи. Участва в изложби в САЩ и България и е гост фотограф на световно известни танцувални трупи.

В двете седмици на фестивала (17 юни – 1 юли) ще бъдат реализирани няколко премиерни спектакли: „Тук долу всички люляци умират“ – ново соло на Галина Борисова провокирано от френския писател Марсел Пруст, и „Бяло върху Бяло P.S.“ по текст на Майя Праматарова, вдъхновен от биографията на знаменитaта американскa поeтесa Eмили Дикинсън. Други спектакли, които зрителите ще могат да видят ще са: „The victory day“ на Вили Прагер и Ива Свещарова, които изследват образа на „революцията“ като сценично събитие; дует на Стефания Георгиева и Калина Георгиева „Невъзможност в най-чист вид“ – един проект за безсилието, уязвимото и деструктивността като фрагменти в най-чист вид. Ще се играе и театралното представление „Високо там горе“, създадено по текстове на Анна Ахматова по повод 50 години от смъртта й, с режисьор Крум Янков, по идея на Кателина Кънчева.

Основен акцент във фестивала тази година ще бъде продукцията на Sahajo Production Group от Стокхолм, Швеция (премиера за България). Спектакълът, който носи заглавието “Concealed party” е с участието на Тана Манева (която от години живее и работи в Швеция) и Зураб Ртвелиашвили. Представлението е премиера за България и ще може да бъде видяно на 20 юни в ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс.
Другите гости от чужбина са Цвета Касабова (САЩ) и Химо Валнер (Австрия) които на 1 юли ще закрият фестивала с две кратки работи “To Scale” и “Be Well”.


◊ ПРОГРАМАТА

Фестивал „Етюди и приятели“ – второ издание, 2017 г.

Галерия "Етюд" - програма:

17 юни (събота) 17:00 ч. 
ИЗЛОЖБА фотографии на Ани Колиер – откриване на фестивала
 
19 юни (понеделник) 19:30 ч.
"БЯЛО ВЪРХУ БЯЛО P.S." на Майя Праматарова, с Лидия Стефанова и Мариана Крумова (премиера)

ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс - програма:

20 юни (вторник) 19:30 ч. 
"CONCEALED PARTY" – Тана Манева с гост Зураб Ртвелиашвили, Швеция, продукция на Sahajo Production Group (премиера за България)

22 юни (четвъртък) 19:30 ч. 
"ВИСОКО ТАМ ГОРЕ" – Театрално представление по текстове на Анна Ахматова по повод 50 години от смъртта й.

26, 27 юни (понеделник, вторник) 19:30 ч.
"ТУК ДОЛУ ВСИЧКИ ЛЮЛЯЦИ УМИРАТ" – соло на Галина Борисова (премиера)

29 юни (четвъртък) 19:30 ч.
"VICTORY DAY" – Вили Прагер в сътрудничество с Ива Свещарова и участието на Галина Борисова

1 юли (събота) 19:30 ч.
"TO SCALE", "BE WELL" – Цвета Касабова (САЩ) и Химо Валнер (Австрия) (премиера за България)
&
"НЕВЪЗМОЖНОСТ В НАЙ-ЧИСТ ВИД" ФРАГМЕНТИ В ДВИЖЕНИЕ – Стефания Георгиева и Калина Георгиева

* * *

Фондация ЕТЮД е основана от Ани Колиер със седалище в София, България, като основната й цел е да подпомага независимия сектор и проекти, свързани с танцовото изкуство. Фондацията подкрепя независими артисти и изпълнители, както и създаването на нови произведения в сферата на танца, театъра, изобразителното изкуство, музиката, новите медии, литературата. Подпомага разпространението им, осъществяването на редица семинари, работни срещи, участия в танцови конкурси и фестивали, архивиране на документи и други дейности, свързани с българското танцово и визуално изкуство.

Фестивалът „Етюди и приятели“ 2017 е инициатива на фондация "Етюд" и се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата и фондация Етюд, в партньорство с галерия "Етюд" и ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс.

Спектакълът “Concealed Party” е част от програма „Mигриращото тяло“ на ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс, финансирана от Столична програма „Култура“ на Столична община за 2017 г.


Повече информация може да намерите: 

Автор:
галерия "Етюд"
Публикация:
10.06.2017 г. 15:23
Посетено:
1140
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/25921-festival-etyudi-i-priyateli-vtoro-izdanie-2017-g