Празници / фестивали

Джаз форум Стара Загора 2017 - ден втори

Великолепна музика в почит към Ела, Рей, Дизи и Монк

Джаз форум Стара Загора 2017 - ден втори
Крег Бейли (САЩ)


ДЖАЗ ФОРУМ СТАРА ЗАГОРА – ДЕН ВТОРИ

Във втората фестивална вечер (9 юни) ще чуем две програми, с които се очертава приносът на големите звезди в джаза.

Проектът „Между златото по пръстите и златото в пръстите...“ отдава почит към две колосални фигури с огромен принос за облика на модерния джаз – Телониъс Монк и Дизи Гилеспи. Дизи е един от бащите на модерния джаз, положил в началото на 40-те години на миналия век заедно със своя ментор Чарли Паркър и с редица други музиканти основите на стила “бибоп”. Истински революционер по призвание и шоумен по душа, със своя тромпет, пеене и дори начин на водене на концертите си Дизи се превръща в абсолютен любимец на публиката. За разлика от Монк, също сред основателите на стила “бибоп”, но който никога не е бил в светлината на прожекторите, а и болезнено е страдал от психическата си нестабилност. Пианистът Телониъс Монк е образец за нестандартност в джазовото композиране, за тотална ексцентричност на сцената и за висок професионализъм, стигащ до вманиачаване. Музиката им ще чуем в изпълнение на Шибил Бенев – пиано, китара, Петър Момчев – саксофон, Венцислав Благоев – тромпет, Владислав Мичев – тромбон, Димитър Благоев – китара, Михаил Иванов – контрабас.

Във втората част домакините от Военен биг бенд Стара Загора с  диригент кап. Цветомир Василев ще музицират с великолепния Крег Бейли (САЩ) и заедно с вокалистите Милица Гладнишка, Марина Господинова, Цветомир Цанков и Петър Салчев ще представят магнетичната музика на Рей Чарлз.

С характерния си тон и лиричен стил, Крег Бейли се нарежда сред най-търсените музиканти в Ню Йорк. От 1987 г. е музикален директор, аранжор, водещ саксофонист и флейтист в оркестъра на Рей Чарлз. Роден през 1960 г. в Синсинати, щата Охайо, от ранно детство Бейли се запознава и интерпретира основни музикални направления като госпъл, класическа музика, соул, джаз. На 16-годишна възраст получава стипендия в Cincinnati Conservatory of Music, свири в класически ансамбли, брас оркестри, симфонични оркестри и джаз ансамбли. През 1984 г. се дипломира  като бакалавър в Universty of Miami in Florida. Бейли продължава обученито си при легендарния саксофонист Джаки Маклийн, а три години по-късно е поканен от Рей Чарлз да се присъедини към неговия оркестър. Преподавател в New York City school system, днес Крег Бейли е един истински и достоен посланник на амерканската музикална култура по целия свят.

Емблематичният за Стара Загора „Джаз форум“ се организира по инициатива, с изключителното съдействие и финансова подкрепа на Община Стара Загора. Фестивалът се осъществява и с подкрепата на фондация „Джазтет“, „Контур Глобал Марица Изток 3“, фондация „Америка за България“, очна клиника „Трошев“, хотел „Форум“, хотел „Уникато“, ресторант „Музикато.

Входът за всички събития е безплатен

http://jazzforumsz.com/jazzforum/
https://www.facebook.com/JazzForumStaraZagora/

 

Автор:
Гергана Семерджиева, Джаз форум Стара Загора
Публикация:
08.06.2017 г. 13:41
Посетено:
1528
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/25903-dzhaz-forum-stara-zagora-2017-den-vtori