Празници / фестивали

Шести международен „Джаз форум Стара Загора“

8-10 юни 2017, Античен форум "Августа Траяна"

Шести международен „Джаз форум Стара Загора“


ДЕН ПЪРВИ

Под мотото „Големите звезди и големите оркестри“ започва  международният „Джаз форум Стара Загора“, който се провежда за шеста поредна година на античния форум „Августа Траяна“.

Тази година изданието отделя особено внимание на няколко знакови 100-годишнини за историята на джаза. 2017 г. бележи 100 години от рождението на Ела Фицджералд, Телониъс Монк и Дизи Гилепспи, век от осъществяването на първия аудиозапис на джазова музика от Тhe Original Dixieland 'Jass' Band.

Основната фестивална програма започва на 8 юни. „В началото бе дикси...“, затова и шестото издание на „Джаз форум Стара Загора“ ще бъде открито с диксиленд. Много усмивки, добро настроение и заразителен оптимизъм обещават музикантите от Zara Dixieland All Stars, които ще превърнат града в Ню Орлиънс с шествие по централните улици. Ще ги чуем и във втората част на първата фестивална вечер на сцената.

По традиция фестивалът ще бъде официално открит с изпъление на фестивалния химн „Зара джаз фанфари“, след което на сцената излизат харизматичната Хилда Казасян, Христо Йоцов и Биг бенд Русе с диригент Димчо Рубчев. Те ще ни потопят в една уютна и вълнуваща вечер в почит към Ела Фицджералд, представяйки нов прочит на едни от най-известните джаз стандарти. Голяма част от аранжиментите са написани от Христо Йоцов специално за Хилда Казасян, а професионалното звучене на бенда от Русе е предпоставка за още по-въздействащо преживяване.

Основаният през 1963 г. бенд е продължител на дълголетна традиция, водеща началото си от 60-те години на 19. век. Днес наследниците на тази традиция утвърждават свой стил и оформят един съвременен и динамичен образ на оркестъра, който се превърна в една от емблемите на културния и обществен живот на Русе.

Диригент на Биг бенда е Димчо Рубчев. Формацията реализира записи за Българската национална телевизия и Българско национално радио, издава два самостоятелни компактдиска. За големите си музикални и творчески постижения оркестърът е отличен с няколко музикални награди, както и със специалната награда на Министерството на културата и орден „Кирил и Методий” I степен.

Емблематичният за Стара Загора „Джаз форум“ се организира по инициатива, с изключителното съдействие и финансова продкрепа на Община Стара Загора. Фестивалът се осъществява и с  подкрепата на фондация „Джазтет“, „Контур Глобал Марица Изток 3“, фондация „Америка за България“, Очна клиника „Трошев“, хотел „Форум“, хотел „Уникато“, ресторант „Музикато“.

Входът за всички събития е безплатен

http://jazzforumsz.com/jazzforum/

Автор:
Гергана Семерджиева, Джаз форум Стара Загора
Публикация:
07.06.2017 г. 15:34
Посетено:
1040
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/25894-shesti-mezhdunaroden-dzhaz-forum-stara-zagora