Празници / фестивали

Националният литературен музей представя едноседмична културна програма през май

Специална празнична програма, 18-25 май 2017

Националният литературен музей представя едноседмична културна програма през май


◊ ПОКАНА

За Международния ден на музеите на 18 май, Европейската нощ на музеите на 20 май и Деня на славянската писменост и култура 24 май Националният литературен музей е подготвил за посетителите си едноседмична културна програма.

В Международния ден на музеите 18 май с безплатен вход ще работят всички къщи на българските поети и писатели в структурата на НЛМ. Посетителите ще могат да се докоснат до автентичната обстановка в домовете в София на Иван Вазов на ул. „Иван Вазов“ №10, на Петко и Пенчо Славейкови – на ул. „Г. С. Раковски“ 138, на Никола Вапцаров – на ул. „Ангел Кънчев“ №37, на Елин Пелин в с. Байлово и на Емилиян Станев във Велико Търново.

В Европейската нощ на музеите на 20 май от 19,30 ч. Националният литературен музей организира голямо литературно четене на съвременни поети в двора на къща музей „П. К. Яворов“ пред паметника на поета (ул. „Г. С. Раковски“ № 136). Вечерта ще бъде открита със стихотворения на Яворов в изпълнение на актрисата и писателката Майя Динева. Свои нови стихове ще представят поетите от Клуба на поетите журналисти и от поетичния студентски клуб „Поезия и памет“.

В двора пред къщата ще бъде експонирана изложба с кадри от интериора от дома на Яворов и Лора.

От 21,30 ч. поетичният рецитал ще продължи в Литературния кабинет „Владимир Башев“ (бул. „Ситняково“ №79, вх. Д).

Междувременно в къща-музей „Иван Вазов“ ще бъдат изнесени оригинали на по-малко познати снимки от семейния албум на Вазов и семейството му.

В къща-музей „Никола Вапцаров“ ще бъдат показани оригинални ръкописни тетрадки и бележници на поета, а  от 20 ч. ще бъде прожектиран филмът на Мая Вапцарова „Епоха“.

Екипът на музея е подготвил за следващите дни безплатна културно-образователна филмова програма „Литературната класика – на екрана”, съвместно с филмотечно кино „Одеон“, която включва прожекции на филми по произведения на български класици и срещи с техни наследници и литературни изследователи. На 22 май от 17,30 ч. ще бъде прожектиран филмът „Тютюн“ по романа на Димитър Димов. Преди прожекцията дългогодишната уредничка на музея Анна Свиткова  - автор на две книги за писателя, ще запознае посетителите с перипетиите му при публикуването на романа и при създаването на филма.

На 23 май от 16 ч. малките посетители ще могат за отбележат края на учебната година с прожекция на филма „Ян Бибиян“ по творбата на Елин Пелин.  На прожекцията е поканен синът на писателя Боян Иванов, който ще се срещне с малките зрители, а екипът на музея ще разкаже за предстоящото обновяване на експозицията в дома на твореца в село Байлово по случай 140 години от рождението му.

В Деня на славянската писменост и култура 24 май ще бъдат отворени за посетители музеите на Иван Вазов, Петко и Пенчо Славейкови и Никола Вапцаров.

На 25 май от 18 ч. ще бъде прожектиран филмът „Крадецът на праскови“ по едноименната творба на Емилиян Станев. Главният уредник на музея на писателя във Велико Търново д-р Радка Пенчева ще запознае преди прожекцията посетителите с творческия път на автора, чиято 110-годишнина отбелязваме през тази година.

Екипът на Националния литературен музей кани жителите и гостите на София да се докоснат до наследството и духа на най-обичаните български класици.

 


Автор:
НЛМ
Публикация:
18.05.2017 г. 11:49
Посетено:
957
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/25754-natsionalniyat-literaturen-muzey-predstavya-ednosedmichna-kulturna-programa-prez-may