Празници / фестивали

Празници на българската култура в Словения

По повод 24 май и годишнината от дипломатическите ни отношения

Празници на българската култура в Словения


◊ СЪБИТИЕТО

Празници на българската култура в Любляна по повод 24 май и годишнината от дипломатическите ни отношения

На 23 май 2017 г., вторник, в 18 ч. в сградата на Община Любляна ще се състои официалното откриване на изложбата под наслов „Буквите на България – азбука на Европа”. Събитието се организира съвместно от Посолството на Р България в Р Словения и Община Любляна. Експозицията е част от мероприятията, с които отбелязваме 25-та годишнина от установяването на дипломатическите отношения между двете държави и Деня на славянската писменост, българската просвета и култура.

В експозицията са представени 30 плаката, обединили усилията на 30 художници от 20 различни държави. Създаването на „портретите“ на отделните букви от българската азбука е проект на Международното триенале на сценичния плакат – София. В него 27 именити световни плакатисти и 3-ма български автори създават съвременен художествен продукт, който  популяризира българската култура чрез една от нейните емблеми - азбуката.

На откриването на изложбата в Любляна посланик Димитър Абаджиев ще връчи на словенския художник проф. Радован Йенко, който е лауреат на на VIII Международно триенале на сценичния плакат голямата награда - пластиката “ЗЛАТЕН ПЛАКАТ”.

Годишнината от дипломатическите отношения между Любляна и София и празникът на българската просвета и култура ще бъдат отбелязани и с голям концерт за четири рояла. На 22 май четирима български пианисти - Иван Янъков, Георги Черкин, Ангел Заберски–син и Живко Петров ще покажат в словенската столица, че музиката е посланик на взаимното уважение. Редом до шедьоврите на Бах, Брамс, Григ, Дворжак в залата на филхармонията в Любляна на четири  рояла „Фациоли“ ще пресъздадат също съвременни джаз композиции, танга на Пиацола и специален аранжимент за „Рапсодия в синьо“ на Дж. Гершуин.

Събитието ще се проведе под почетния патронаж на Н. Пр. г-н Карл Ерявец, вицепремиер и министър на външните работи на Р Словения.


Автор:
Организаторите
Публикация:
19.05.2017 г. 14:18
Посетено:
881
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/25750-praznitsi-na-balgarskata-kultura-v-sloveniya