Празници / фестивали

Нощ на литературата 2017 в София ще стартира с Поезиомат

Сряда, 10 май 2017 г., от 18 до 22 часа

Нощ на литературата 2017 в София ще стартира с Поезиомат


◊ НОЩ НА ЛИТЕРАТУРАТА 2017 В СОФИЯ

С Поезиомат или т. нар. джубокс за поезия ще бъде открита софийската Нощ на литературата. С включването на инсталацията на 10 май в 17 часа пред ЧитАлнЯта в Градската градина ще бъде даден стартът на тазгодишните литературни четения. След Прага, Киев, Лондон, Москва, Венеция, Ню Йорк, Поезиомат вече ще има и в София. Целта му е да позволи на хората да се докоснат до художествената литература в градска среда - избират стихотворение, натискат копчето и слушат записа.В София проектът е подкрепен от Столична община, като част от Календара на културните събития на Столична община за 2017 г. и е в рамките на ежегодно организираната Нощ на литературата. В него стихотворения са подали 19 представителства на европейски страни в България, които също са поканени за първото включване на Поезиомата.

Нощ на литературата 2017

Двадесет партньори ще представят през 2017 г. откъси от преведени на български език произведения на съвременни европейски автори. Това са посолства и културни институти на европейски страни (EUNIC България и придружени към мрежата), Представителството на Европейската комисия в България и Фондация „Детски книги“. Тази година Нощ на литературата е на 10 май от 18 до 22 часа и ще се реализира в дванадесет български града – Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Пазарджик, Перник, Пловдив, Русе, София, Стара Загора и Шумен. Медийни партньори на събитието са Българското национално радио и онлайн медията „Аз чета“.

Нощ на литературата е международно събитие, което цели да популяризира съвременни европейски автори. Във всеки от участващите градове се организират интересни за четене места, където в ролята на четци влизат популярни личности – актьори, радио- и телевизионни водещи, музиканти и др.

За шести пореден път България ще бъде част от четящите в цял свят страни. Тази година изборът е голям и слушателите трябва предварително добре да обмислят маршрута си, защото ще имат възможност да чуят немска, английска, исландска, литовска, унгарска, португалска, испанка, италианска, ирландска, македонска, норвежка, полска, руска, белгийска, румънска, финландска, швейцарска или чешка поезия и проза.

В София ще бъдат подготвени 20 „читателски гнезда“ в периметъра около ул. „Г. С. Раковски“. Те включват театрални, музикални и арт пространства – Театър „Реплика“, Театър „Сълза и смях“, Сатиричен театър „Алеко Константинов“, НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, Театър „Българска армия“, Столичен куклен театър, Столична библиотека – зали „София“ и „Надежда“, Софийска филхармония, Галерия „Кредо Бонум“, Галерия2.0, The Art Foundation, Апартамента (A:part:mental), Малките 5, но и не толкова типични за четене места като ателието на фотографа Ангел Пенчев, кафене-пекарната „Кофи енд Бейкъри“, Федерацията на научно-техническите съюзи в България, магазин „На тъмно“, Дентална клиника „Петър Дучев“.

За Нощ на литературата 2017 г. в столицата ще бъде подготвена брошура с информация за откъсите и техните автори, имената на преводачите и четците, карта с местоположението на читателските гнезда. Традиционно ще се събират печати, а в края на вечерта ще се разиграе томбола.

Информация за София може да намерите тук.

Покана за събитието: https://www.youtube.com/watch?v=lgSlmy3AfaI&feature=youtu.be

Актуална информация ще бъде публикувана на: www.noshtnaliteraturata.bg и във фейсбук страницата на събитието.


Автор:
Силвия Дерибеева, Чешки център
Публикация:
09.05.2017 г. 13:16
Посетено:
1847
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/25644-nosht-na-literaturata-2017-v-sofiya-shte-startira-s-poeziomat